hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府股息全貼巴鐵方案,票價有望下調
開啟左側

[報刊新聞] 政府股息全貼巴鐵方案,票價有望下調

miklcct 發表於 2016-4-7 15:57 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-7 01:22
巴士係會逼到壓力紅小既
講真,小巴限速之後唔少紅小線個速度都慢咗
乘客未必會再肯俾天價換幾分鐘車程

在專營權落條款強制所有全日路線(快線除外)至少至提供15分鐘一班車。如果使用16座仍客量不足,則需重組路線。
進智公交
ahken 發表於 2016-4-8 17:15 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-4-6 14:26
我覺得澳門是,只不過分別是由巴士公司黎行小車聯合班次,仲有車費補貼,人地仲未有鐵路服務,已用行政手 ...

其實我唔反對小巴呢樣野,但佢地無王管呢下先死

紅色小巴如果肯轉做綠色的話,果D高速公路限制都已經失效啦⋯⋯

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-4-8 17:19 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-4-6 23:26
紅van個存在價值就係無王管,加$3就加啦,有客搭咪得啦,反正無咗紅van都無問題,一樣有主流交通搭。
...

至慘而家個個都知加三蚊係搵笨既,少左人搭,久而久之耐左開車,保鐵/流水巴士都到了,更加冇人搭,成日都要吉車遊街

無王管有呢個好處,就係自行摺線
ahken 發表於 2016-4-8 17:21 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2016-4-7 00:10
有尐位巴士做唔合乎成本效益,綠小做又蝕,唔比紅小做嘅得的士會做,根本係百貨應百客。佐元紅小做大流水咪 ...

咁講啦,紅小D定價係每個分會都唔同,有D分會勁大咬,有D分會收得合理(甚至過平),我會覺得大咬果D死左都唔可惜!
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-8 17:52 | 顯示全部樓層
有人話紅小收費貴
其實呢樣冇得一概而論
上面都有版友話有 d case 紅小更平
冇記錯的話有 d 歸左西既巴士線同死果陣同競爭既紅小差唔多價
有人話轉做綠小就唔會亂咁加價
但我就諗到某 d case 綠小加價都可以好瘋狂
反青沙撐獅隧
expertuser2004 發表於 2016-4-8 20:09 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-4-8 17:15
其實我唔反對小巴呢樣野,但佢地無王管呢下先死

紅色小巴如果肯轉做綠色的話,果D高速公路限制都已經失 ...

無王管呢同可否跑公路是二回事, 即使紅小是黑社會控制, 大概可會有其他方法可整治
目前有不少高速公路已解除紅小限制, 即可全日載客經過.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
9032~HW1045 發表於 2016-4-10 20:32 | 顯示全部樓層

係度話小巴載客量低要取締的話

點解唔係直接開放巴士市場??

acc1368 發表於 2016-4-11 03:38 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-4-8 17:21
咁講啦,紅小D定價係每個分會都唔同,有D分會勁大咬,有D分會收得合理(甚至過平),我會覺得大咬果D死左 ...

大咬唔係重點
慘得過大咬得來有客
咁你先吹佢唔脹吖嘛
香旺/西旺貴成 970X/905 成40厘甚至更多(某程度都唔算真係好大咬 始終西隧$70擺係到 無得呃)
旺角元屯 $20 貴過52X 成50幾%
佐敦元朗$21/23 夠大咬啦
轉頭咪由下路深井班客打爆哂
個個人的時間成本都唔一樣。

ahken 發表於 2016-4-11 22:56 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2016-4-11 03:38
大咬唔係重點
慘得過大咬得來有客
咁你先吹佢唔脹吖嘛

我明你意思,大咬得黎有客又真係吹唔漲

但大咬得黎根本搞到拍哂烏蠅既話冇意思架喎⋯⋯

acc1368 發表於 2016-4-12 01:15 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-4-11 22:56
我明你意思,大咬得黎有客又真係吹唔漲

但大咬得黎根本搞到拍哂烏蠅既話冇意思架喎⋯⋯

市場好現實 你幾時見過日間係元朗有人俾廿銀野坐出九龍先得