hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉):270C「首航」客量表及沿途行車影片 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] (轉):270C「首航」客量表及沿途行車影片

TYChow 發表於 2016-4-11 11:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其他人拍攝的今早行車影片:https://www.youtube.com/watch?v=9_9OTM6CtNE

今天270C開張,我特地到聯和墟乘了一趟270C到尖東(麼地道),客量如下:
(不計算在場的「大巴哥」職員及「地區人士」,自己也不計算)

Car No: KS8012
             車上
    車站 上客/落客 人數 時間
 聯和墟總站 11/00 11 07:30
  海聯廣場 02/00 13 07:33
 禮賢會中學 01/00 14 07:36
 粉嶺消防局 00/00 14 07:38
祥華邨祥頌樓 00/00 14 07:39
  粉嶺中心 01/00 15 07:40
    塘坑 00/00 15 07:41

九龍塘聯合道 00/00 15 08:15
九龍塘鐵路站 00/00 15 08:16
  龍濤花園 00/00 15 08:20
  九龍醫院 00/01 14 08:22
  萬基大廈 00/00 14 08:24
  何文田街 03/00 17 08:26
  廣華醫院 00/00 17 08:28
油麻地消防局 00/03 14 08:29
  加士居道 00/01 13 08:31
尖沙咀德成街 00/05 08 08:34
  金馬倫道 00/04 04 08:38
尖沙咀中間道 00/01 03 08:40
 尖東鐵路站 00/00 03 08:41
尖東(麼地道)  00/00 03 08:43

途經各分叉口時間:
林 錦:07:46
元州仔:07:52
馬料水:07:56
石 門:07:58
新田圍:08:05
紅梅谷:08:08
入獅隧:08:09

行車速度算快,車長夾到九龍區的交通燈,
以及懂得先過河去石門,及借助巴士專線加快行車時間,
但缺乏時間宣傳,令祥華邨無人上,有D意外。
稍後要安排宣傳力谷!

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
lsc04d11 發表於 2016-4-11 12:54 | 顯示全部樓層

九巴鍾意所有特別線都先開一班試人氣。
對方就可以開多啲,過一個月或幾日再檢討班次。

老實講,一班試唔到真野囉,見到要指定時間,好多客都當冇睇過。
係咪真係咁唔夠人或司機,下次開新線(繁時),可否玩開4班或5班(例0730-0830,當然依路線長短更改時間),試到發現頭兩班冇客,咪留3班喺尾,執密啲時間表囉。
成班潛在客可能就係因為1班而唔等。。。(好多一班新線都係頭站多客。。。除非好似k75a,290x,978,978a呢啲線,都可以執原本既線客,但270c沿途全是新客!你唔吸就冇。)

有少少失敗既例子x42c,相信如果走線方向與42c一樣,一定唔只開咁少班!

仲有,只開一班的話,即使你宣傳到290咁樣咁大陣仗,班友見到得一班,就會諗,我又唔係總站上,中途先上有冇位?(即使快平時方法15分鐘又點?搏錯左咪花多左時間行去港鐵站或平時搭既巴士站,啲班次又唔熟,又唔知要等幾耐)尾站更加諗可能企都冇位,無謂一搏。咁去到最後,只有總站多人上,中途站及尾站上的只是玩賭博心態,自信認為冇咁多人搭而上。
siusiupeople 發表於 2016-4-11 13:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-11 13:45 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-4-11 13:22
反而我覺得係行車時間出事,
識得行巴士專線,夾到燈仲要先過左石門,聯和墟0730上車要成八點九先到尖東。 ...

發覺你一見到條行獅隧都借機會抽水 ga wo
見到有你回覆我都估到你會咁做
反青沙撐獅隧
chak 發表於 2016-4-11 13:48 | 顯示全部樓層
補充: 影片由本人拍攝,油麻地個一段,相機突然失靈,對唔住!

我覺得開270C有少許保留,始終吸引度唔及改行大欖隧道嘅T270,270C其實終點去到油麻地已經足夠,我唔睇好呢條新路線會長命百歲
neoplan720p 發表於 2016-4-11 13:51 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-11 13:22
反而我覺得係行車時間出事,
識得行巴士專線,夾到燈仲要先過左石門,聯和墟0730上車要成八點九先到尖東。 ...

又有傻仔當青沙萬能……

一、由沙田入青沙果段大埔公路,係咪完全唔塞車?

二、由九龍站入返去廣東道果段路,膠鐵啲地盤整到亂哂龍,塞車塞到傻。

咪以為獅隧塞,就等於行青沙唔會塞先得架傻仔。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
siusiupeople 發表於 2016-4-11 14:08 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-4-11 14:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-11 14:18 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-11 14:08
SO? 咁你覺得呢個行車時間好吸引會好多人坐?

冇呢個意思
不過我會覺得都要觀望一下個客量變化先可以下定論
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-11 14:25 | 顯示全部樓層

講多少少
如果客量都係唔掂o既話就可以考慮加價改行欖隧(同 T270 睇齊)
個人就唔係咁建議改行青沙
反青沙撐獅隧