hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 63X可以飛走美孚同葵涌交匯處嗎?
開啟左側

63X可以飛走美孚同葵涌交匯處嗎?

joelty 發表於 2016-4-16 06:59 | 顯示全部樓層

有次坐69X經過朗天路,剛剛有架268X (馬騮車) 在 青山公路經過朗天路橋底

架69X最後在旺角地鐵站追到這架268X

即是69X經美孚至太子的時間與268X經元朗大馬路的時間是接近

3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
Haydn 發表於 2016-4-16 07:24 | 顯示全部樓層
joelty 發表於 2016-4-16 06:59
有次坐69X經過朗天路,剛剛有架268X (馬騮車) 在 青山公路經過朗天路橋底

大馬路短但係多慢車,長沙灣道長但係順d,差唔多唔出奇

不過63X快唔快得過行長沙灣道果d有d睇運
雖然通常都快d,但係大家有搭過41A/63X/268X/701/A21果d線去旺角既話都應該知道,太子道西果2盞燈有幾甘la
落橋之後過到塘尾道盞燈既話就真係好快,但係過唔到又停好耐

試過有一次美孚上63X,同時有架60X,去到始創見返大家
果次西橋行車唔慢,但係果2盞燈就停得比較耐

不過generally speaking, 63X at least都會快過60X果d線少少ge
dominic023 發表於 2016-4-16 08:24 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-4-16 02:03
我 8:40 喺美孚,259C 應該走咗十世

平時我搭開西廊線230x
通常08:30前後同 259C、63x孖住到,有時會見到242x尾燈!

通常都係有客上嘅

回返西廊同長沙灣道,始終長沙灣道比較易塞車

少做少錯,但唔做就大獲.
siusiupeople 發表於 2016-4-16 10:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-16 10:18 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-4-16 10:06
那2枝燈對比長沙灣道堆燈同站,真係微不足道。

我又覺得長沙灣道堆燈又唔係好似你講到咁 wo
反青沙撐獅隧
m_rd08 發表於 2016-4-16 10:18 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-4-13 00:56
當日如果係用58X / 59X / 60X 事旦一條黎拆線,

不論定線、班次,屯旺特快都會比而家嘅63X吸引。

個時如果要玩屎忽數的話應該將條60X縮埋去旺角,然後63X飛葵涌、美孚至係,不過到時又會因收費問題嘈一大餐
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-16 14:38 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2016-4-16 10:18
個時如果要玩屎忽數的話應該將條60X縮埋去旺角,然後63X飛葵涌、美孚至係,不過到時又會因收費問題嘈一大 ...

咁安友應該唔會肯冇左條直車既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
neoplan720p 發表於 2016-4-16 22:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-16 14:38
咁安友應該唔會肯冇左條直車既

所以我覺得當年根本唔應該搵63X黎搞特快。

一來63X屯門區客源本身就細,要做大就一定要靠屯轉客;
二來63X係車疏過60X嘅情況下,唔少人都會照坐60X入屯門,變左63X更少人願等。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Haydn 發表於 2016-4-16 23:13 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-4-16 22:04
所以我覺得當年根本唔應該搵63X黎搞特快。

一來63X屯門區客源本身就細,要做大就一定要靠屯轉客;

或者正正係客路窄, 全日西橋開荒牛黎講63X唔係大問題, 對沿線乘客影響唔係大, 因為獨市位藍地需求根本唔大
但係要做大, 63X好明顯唔係好選擇

今年RPP作為做起63X第一步就岩la, 先全日西橋加班, 進一步吸客
不過之後就要大搞, 呢度老九要好大決心先做到, 因為講緊係最少2條線既車同路線大洗牌

至於上面版友提議縮60X, 除非63X入屯市安友, 如果唔係既話就難d
如果藍地客可以任舞唔嬲既話諗下無妨

atr207 發表於 2016-4-17 00:21 | 顯示全部樓層

最緊快D全日轉行西九龍走廊先我試過10點後上左架63X HSBC燈位左轉個陣見到有架58X停緊快富街
跟住去九巴kmb check住佢到邊
佢起碼快架63X 10分鐘到虹橋
58X到美孚個陣 架63X仲係荔枝角道近長沙灣咋