hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有卡佬紅隧玩野故意碌車製造擠塞
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 有卡佬紅隧玩野故意碌車製造擠塞

CRH5 發表於 2016-4-20 20:54 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2016-4-19 13:48
有更多司機(個人經歷以新巴為多)係由隧道頭到尾都碌車,
以紅隧為例,出隧道時前面架巴士都已經落晒客正 ...

吓,但我每日行東隧、大老山,永遠都比D巴士係慢線過ga wor(尤其大老山)個人認為成條二幹(東隧、大老山)既情況係相反
271_N271 發表於 2016-4-21 01:19 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-4-20 20:54
吓,但我每日行東隧、大老山,永遠都比D巴士係慢線過ga wor(尤其大老山)個人認為成條二幹(東隧、大老 ...

大老山係真
但東隧我都見過司機造跑道
夜晚307P返大埔,入口已經塞到爆,仲要拖住幾廿個車位慢碌
CRH5 發表於 2016-4-21 19:03 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2016-4-21 01:19
大老山係真
但東隧我都見過司機造跑道
夜晚307P返大埔,入口已經塞到爆,仲要拖住幾廿個車位慢碌

大老山係私家車玩野故意碌車製造擠塞
東隧我見係繁時特別嚴重,有時觀繞都會發生
行山友 發表於 2016-4-22 07:38 | 顯示全部樓層

ricky619 發表於 2016-4-19 10:18
熱狗時代巴士冇咁好力, 最尾一段上斜被前車拋離好遠,
做跑道可以最尾一段跟番貼前車, 總體來說係行快左.

你有冇渣過巴士呀,而家d巴士頂閘上斜好冇力個司機咁做就係要留力在最尾段比大油衝上去,有冇想過這點呢
chiukit2001 發表於 2016-4-25 13:33 | 顯示全部樓層
試下3ASV頂閘睇下上斜好唔好力?
上斜趺到得5未又係阻住後面D車.......
slashkennedy 發表於 2016-4-25 14:01 | 顯示全部樓層
基本上巴士迷仲未跳上巴士駕駛座去日日做全職咁揸巴士都完全唔會理解點解咁做
到你自己親身體會先會知道點解會有師兄選擇做呢啲嘢
如果你覺得咁樣係唔啱嘅你咪做個普通香港人會做嘅事
即管打去熱線發表貴客嘅理論

教車師父話學員有車牌變成正式嘅巴士駕駛者時
作為有咗車牌學員嘅師父都冇咗個資格去再評論學員嘅駕駛
因為運輸署考牌官都覺得個學員有資格成為巴士駕駛者
個個都係同個師父一樣都可以揸巴士
人人技術同經驗唔同處理手法都唔同
所以冇一個特定標準可以話人駕駛處理得啱唔啱
而舒唔舒服又係個人感覺人人唔同
咁即係批評人地嘅人唔該自重一下
你未經歷過相同嘅事又何必莽下定論
坐車嘅目的係由A去B定還是去評論人地駕駛方式
係做乘客定係一個車評人呢
要結果定要過程呢
咁就要閣下自知

在下以巴士佬角色去諗下野同廢話幾句而已
不喜勿插
真正辛苦嘅工作係要忍耐
fokck 發表於 2016-4-26 01:36 | 顯示全部樓層

slashkennedy 發表於 2016-4-25 14:01
基本上巴士迷仲未跳上巴士駕駛座去日日做全職咁揸巴士都完全唔會理解點解咁做
到你自己親身體會先會知道點 ...

睇黎你真係講緊廢話,
呢篇文明明係講緊個別巴士司機既駕駛方式造成隧道交通擠塞,
似乎你就理解成:巴士迷評論巴士司機駕駛,
對於重點問題「製造擠塞」完全無回應,
我睇見你篇咁大篇回文,
只睇到你表達緊一個意思:「巴士迷唔係巴士司機冇資格評論」,
你呢篇文內容欠奉,
完全無回應到原本討論重點 (例如巴士司機故意於隧道內拉開同前車距離既原因同影響),
一味叫唔係渣巴士既人既人收聲根本就無助討論,
我係巴士司機你都說服唔到我喎

多啦A夢
EG8196 發表於 2016-4-28 01:06 | 顯示全部樓層
私家車,的士咪又係咁,仲要o係快線
slashkennedy 發表於 2016-4-28 15:05 | 顯示全部樓層
fokck 發表於 2016-4-26 01:36
睇黎你真係講緊廢話,
呢篇文明明係講緊個別巴士司機既駕駛方式造成隧道交通擠塞,
似乎你就理解成:巴 ...

多謝你回應喎
我講明廢話你又引嚟回又幾得意
但又唔個個師兄回文唔關於「個別巴士司機既駕駛方式造成隧道交通擠塞」

都會俾閣下引嚟話唔貼題去回應討論嘅?
如果明白箇中道理嘅就會知道係假廢話定真‧廢話
咁閣下又直出直諗都冇問題嘅
閣下又有咩意見關於篇文開頭講「製造擠塞」呢個範疇呢?
唔該你都講下你個意見吖
閣下打10行就只有批評我個回覆
嗱嗱嗱我冇叫人地「叫聲」喎
請閣下唔好講到過曬龍先
你就話「我係巴士司機你都說服唔到我喎」
說服閣下做咩呢?個個師兄都唔同方法揸車
閣下若果唔會咁做又或者冇做過又甚或覺得冇需要咁做
咁點同你講都唔明亦唔會理解到更冇體會到

就我個人而言
雖然我冇習慣做開「拉弓」再跑上斜呢個方法
但我以前就有試過咁做去感受下會唔會結果好啲
如果要解釋俾非巴士車長人士去理解
大約就係巴士加速比較慢
部分車型上斜唔夠力或者跌速較嚴重
而且於繁忙時間通常都比較多人喺車好重磅
「拉弓」留距離再大約於前面車出隧道前追上去
其中一樣係減省上斜所用嘅時間
於上斜時候跌速嚴重會令後面跟得近嘅車同步大跌速
為免人地會唔小心錫落屁股或者要人地使用迫力減速
留距離助跑令後車自覺隔離多少少會比較安全
除非慢咗再加速後面都仲要一路「推車尾」點都甩唔開
正是人人駕駛方式唔同
亦有好多巴士維修或調整唔太合適高載上斜
於上斜時變成低轉波箱唔識及時拖波
會導致突然死火
為免個別意外情況發生就「拉弓」跑上斜
可以減低意外風險
以上其中嘅原因都係我自己理解返嚟嘅

(只睇到你表達緊一個意思:「巴士迷唔係巴士司機冇資格評論」)
我都唔止講巴士迷
我直頭講緊我師父教落嘅一個道理
咩人都唔應該去批評人地點揸車

批評完有冇用先?
你坐車為到目的地
人地路上駕駛策略你咁關心又點
只要安安全全坐到目的地就得啦
如果你無啦啦行上前去話人地留位再跑好好玩咩?
人地咪一係唔應你
一係就問返你轉頭關你咩事呢?
你投訴人地留位助跑上斜塞住後面搞到塞車
咁本身香港地繁忙時間都車多已經係塞緊車啦
你覺得呢個問題嚴重嘅話可以打去巴士公司表達意見
我都好想知巴士公司會點處理
成個過程冇影響結果都投訴人地
就可以繼續振興香港近年好旺盛嘅「投訴風」
真正辛苦嘅工作係要忍耐