hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 (27/4)

JU2541 發表於 2016-4-18 20:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

涉及路線 / 班次: 930 平日 07:55 愉景新城開出班次
地點: 中途站葵涌商場
幾年內慣例, 到站時間為 0812-0818 (多數 0815)

開場白唔講, 講得多都口臭

區議員選出黎冇乜用, 唔知做乜 _

承上文
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 5223&extra=page%3D5

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 0966&extra=page%3D2

在一輪投訴後, 於 24/3/2016 (四) 25/3/2016 (五) 再脫班
正常一星期後 8/4/2016 (五) 繼續脫班.... 再投訴,
同所謂客服當值主任投訴

備註: 於黃雨當日亂七八糟.... 連續三班 930 係正常, 冇脫班
俗語有句說話: 姣婆係守唔到寡...五日後
即今日 (18/4/2016) 再脫班...27/4/2016 再脫班..

涉及脫班日子, 與 930 相近路線九巴 43, 小巴 313
班次大致與平日相同

人一九,腦便殘
kay 發表於 2016-4-18 20:25 | 顯示全部樓層
其實新創建應該有唔少常規甩班路線

條18P朝早開10-12但某D時間成日可以15-20分無車
而隔離條廢線18X就準時開出

今朝都比卑路乍灣個站長勸不如搭地鐵算
(18X去唔到地方)
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| JU2541 發表於 2016-4-18 20:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-4-18 20:25
其實新創建應該有唔少常規甩班路線

條18P朝早開10-12但某D時間成日可以15-20分無車

我同 D 同事都有講, 唔好講到準時開車係不應份, 係恩賜

930 一收車就 14 分鐘一班變 28 分鐘

我好強調一樣野點解城巴咁鍾意收 930
另一邊就 982X 出額外加班車,
962* 出車鏈.. 2 分鐘一班
又唔見 附近既 962B 特別班次出少一班
根本就係城巴有心扮睇唔到呢邊既乘客, 唔夠人開工仲乜周圍開加班車

你係唔夠車根本有人係可以發現
揀一條 2 分鐘一班收車開 4 分鐘
對於趕返工, 準時唔洗被遲到
影響力一定比開 14 分鐘一班改開 28 分鐘一班為低

地理問題, 當上山葵涌村呢 D 無人睇既窮鄉山區
發現冇左班車, 跑落地鐵站又好, 等巴士落山去地鐵又好
硬食等下班就係最快..

人一九,腦便殘
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-18 20:50 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-4-18 20:41
我同 D 同事都有講, 唔好講到準時開車係不應份, 係恩賜

930 一收車就 14 分鐘一班變 28 分鐘

962 系列會俾 52X/53/59M/59X/61M -> 960/961 搶客
969 系列都會俾西鐵搶客
982X 會俾馬鐵東鐵搶客
我諗係因為咁而肉緊 d
反青沙撐獅隧
GU9338 發表於 2016-4-18 20:57 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-18 20:50
962 系列會俾 52X/53/59M/59X/61M -> 960/961 搶客
969 系列都會俾西鐵搶客
982X 會俾馬鐵東鐵或者九巴時 ...

982X 城巴係包尾 , 唔會有九記搶 ...
請用文明來說服我。
RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-18 20:59 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-4-18 20:57
982X 城巴係包尾 , 唔會有九記搶 ...

可能只係怕港鐵搶客
反青沙撐獅隧
lsc04d11 發表於 2016-4-18 21:30 | 顯示全部樓層

話唔定962系都甩得多只係冇版友受苦者。。。
238X 發表於 2016-4-18 22:34 | 顯示全部樓層
改變作息習慣,早啲出門口,可能比較實際
佢唔想做你生意,咪唔鬼好做佢生意囉
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
neosan 發表於 2016-4-18 23:27 | 顯示全部樓層
同城巴投訴脫班,不如慳返啖氣
 樓主| JU2541 發表於 2016-4-18 23:32 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2016-4-18 23:27
同城巴投訴脫班,不如慳返啖氣

TCU 投訴過

* 另上上文, 其實前一班後一班都試過幾次
有時拉班次令中途站唔多覺

點解明明係應該要做到既野,
我呢個乘客就要避坐呢班車? 因為遷就佢犯規行為
再咁落去, 呢個社會變架喇, 鍾意點就點唔洗理人

人一九,腦便殘