hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間同一班次再脫班, 3-4月篇 (27/4)

樓主| JU2541 發表於 2016-4-20 12:10 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-4-20 09:52
與其搭早一兩班不如罷搭 930 算數
一來真係唔係自己錯 ,
二來無 ETA , 如果早一兩班車提前 / 押後開車 ,  ...

又去返 p.1

點解我要遷就佢過失
點解我要行落山 mtr , 又慢又冇得訓, 又冇得坐, 要做沙甸魚.....

我又唔係要加班

咁疏, 冇 eta 都準
ETA is not the king..

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 ETA is not the king..

查看全部評分

人一九,腦便殘
GU9338 發表於 2016-4-20 13:26 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-4-20 12:10
又去返 p.1

點解我要遷就佢過失

咁我要問你 ,
罷搭算唔算遷就既一種 ?

之前有版友講搭早一兩班車 , 呢個明顯係遷就
如果屢次投訴無效 , 又有其他公交選擇既情況下 , 以罷搭去表達不滿 , 咁又得唔得 ?

930 如果一時直接 skip 0755 變 24 分 , 同平均拉疏變 15 分鐘一班 (實際情況我唔清楚) ,
已經係兩回事 , 咁又點樣預時間呢 ?

當然 , 搭地鐵會逼會無得瞓 ... 亦係事實 ,
但你問我既話 , 我唔會覺得轉投鐵路係一種「遷就」(反正平過 930) , 反之係一種無聲抗議。
請用文明來說服我。
AVD1 發表於 2016-4-20 13:31 | 顯示全部樓層

睇下 934 同 934A 咩樣就知,仲想叫九巴做埋 930
千奇唔好比九巴插隻手埋去就真。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
jx6215 發表於 2016-4-20 14:29 | 顯示全部樓層

者係咁
同樣既問題以前係32朝朝都見到(依家冇搭一排就唔知點)
明明日頭寫好左班次15就15 20就20
結果兩班開一班 朝早返工時間半個鐘都冇車到
下繁呢 勁囉
望住走左架車 等足45分鐘先有下一班

到底荃葵搭巴士係咪就等於要受氣呢?我真係唔知
但係我見十條線有八條線都有D野可以比人寫個List咁投訴
除左290/A之外 真係唔知依兩個區有乜巴士線仲係正正常常...

kay 發表於 2016-4-20 19:01 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-4-20 13:26
咁我要問你 ,
罷搭算唔算遷就既一種 ?

咁咪中左巴士公司圈套,就係想趕走晒d客
930X將來改做每日部份時間單向,荃灣班友唔駛捱930

到時又可以乘機話930非繁唔夠客嗌cut服務啦..
世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2016-4-20 19:32 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-4-20 19:01
咁咪中左巴士公司圈套,就係想趕走晒d客
930X將來改做每日部份時間單向,荃灣班友唔駛捱930

(純粹係我既睇法)
屢次投訴無效 , 即係代表城巴根本唔在乎你個 $16 ,
咁既然有其他公交選擇 , 咁仲有冇必要任佢擺佈 , 日日企係巴士站等唔知幾耐先有 930 到 ?

日日死等 0755 個班唔係唔得 , 但係
- 可能經常遲返工
- 就算一見甩班即投訴 , 佢都可以闊佬懶理 , 前幾年九巴收得勁個陣領教得多。

至於係咪企圖陰乾 930 做大 930X , 呢一刻我就唔敢妄下判斷 ,
話唔定只係車務 / 派更部懶得去理呢班車死活
請用文明來說服我。
kay 發表於 2016-4-20 20:00 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-4-20 19:32
(純粹係我既睇法)
咁既然有其他公交選擇 , 咁仲有冇 ...

有18X VS 18
同埋

5X VS 5

930X VS 930?

不過個人覺得荃灣可以同葵涌葵芳拆
但咁拆法930係咪可以唔受影響就後話
世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2016-4-20 21:58 | 顯示全部樓層
其實kay 兄 同 GU9338兄講嘅野都各有道理。

如果從個人層面黎睇,明知呢間公司亂黎,又要受氣,點解我唔改變自己嘅搭車方法,仲要俾$16呢間公司賺?咁絕對係貼錢買難受。(當然地鐵其實都係買難受,仲要年年加價)

但如果從整體 / 長遠角度睇,你班人走哂去其他交通工具,條線由有客都變到無客,咁巴士公司要陰乾佢,又真係易左喎。到時又真係喊都無謂……

不過,以小弟自身經歷,我係偏向GU9338兄嘅做法。

由東區去新界西,我以前會720 -> 967 / 969;但當720越黎越成日脫班,仲要西行硬兜海富嘅時候;

而又咁岩,110改快左,同時九巴又有埋ETA,咁點解唔坐110 -> 268X / 269B?

利申:對新城已經絕望
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
brianso198 發表於 2016-4-20 22:22 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-4-20 21:58
其實kay 兄 同 GU9338兄講嘅野都各有道理。

如果從個人層面黎睇,明知呢間公司亂黎,又要受氣,點解我唔改 ...

畀我反而會繼續等喎~
有時我覺得出現18P/18呢d case,到真係需要佢先發現無左佢果陣真係喊都無謂...

PS 110果度果然畀某人洗腦 雖然720 D服務就真係算把啦~
 樓主| JU2541 發表於 2016-4-20 22:29 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-4-20 19:32
(純粹係我既睇法)
咁既然有其他公交選擇 , 咁仲有冇 ...

如果你話我硬頸...我認架喎
同一個站有三十幾個熟客一齊風雨不改繼續等

第一, 呢班不是加班車,係編定班次
第二, 地鐵真係好慢好迫好難頂

我走根本同明知有享受, 卻去作賤自己一樣冇分別...

同樣邏輯, 政府提供袋住先政改方案
同 930 脫班一樣擺明係退步... 所謂堅持根本已經不存在
你就同我講, 你咁唔滿意佢既, 咪移民囉.... 無聲抗議呀...
我真係唔知你諗緊乜.....

_ 你, 新區有好多公交揀?

呢段野我係認同
話唔定只係車務 / 派更部懶得去理呢班車死活

講多少少, 城巴所謂既編定班次係 0725 0740 0755 0810, (唔知點解豬紙係會話 12 分鐘)
到葵涌村多年來都係約 0750 0803 0815 0830

一收左一班 0755, 就會變左 0730 0743 0810
投訴得多就會冇左 0740 or 0810
十次有 9 次係冇拉班次
一收車葵芳一定要再等多班,

如果你地認為我對城巴係過份既,
歡迎拎出去同你同事, 同學, 親友係去討論睇下合唔合理

一上公路望下 962*/969* , 一定有兩三部係好吉...

人一九,腦便殘