hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴車長為上廁所遲開車被炒?司機乘客互相拍片指摘 ...
開啟左側

[報刊新聞] 城巴車長為上廁所遲開車被炒?司機乘客互相拍片指摘

AVD1 發表於 2016-4-22 10:20 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-21 18:27
新創建係咪覺得自己好多司機,炒咁件都無所謂?

今次呢單野,反映到巴士公司都唔係企係司機個邊
個乘客鬧幾句,就打爛人地飯碗,呢D害人精今鋪比佢得呈,下次就會陸續有黎

所以而家先衍生左咁多網路判官出黎,
起我個人情感上,投訴個條友都唔係好得去邊,網路上有人搞佢我覺得係佢自作蒘,
現實上雖然個司機無啦啦走去嘈個客起守則上或者真係有問題,但係又係唔係情有可願?
呢 d 就係現實同虛擬 o既矛盾,雖然我係唔反對有人起網上搞條友仔。

利申:
我係做緊服務性行業,每一日麻煩客就真係大把,
不過起我眼中呢 d 低質素客其實趕走左佢對自己公司係冇咩損失,頂多就係佢唔放低錢走左去,
但係呢,賣左比佢分分鐘返黎退貨、搞黎搞去甚至起網上面寫差我地個評價,個時就仲煩。
所以我係完全唔介意冇左呢堆客仔,甚至好同意我班同事趕走個堆人。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
mingfai31 發表於 2016-4-22 11:25 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-4-21 19:13
我唔知成件事係點
不過其實之前九記都有單無理取鬧事件,個次九記反而撐司機wor:https://youtu.be/YgVg6IH ...

你呢單九巴同今次個性質根本完全唔同
阻塞通道車長係有權去處理
但今次城巴車長又憑著咩守則出位去鬧人先?

mingfai31 發表於 2016-4-22 11:34 | 顯示全部樓層
3ASV3-JE1672 發表於 2016-4-21 17:38
最尾個句:
我唔覺得會有司機接受到喺一個受住他人言語辱罵嘅環境下揸車,就算你上面所講嘅 eq 再高嘅人 ...

開緊車被騷擾可以請埋佢落車添啦
但你究竟有冇睇清楚個事發經過架
講到明遲開車仲要走去後面嘈多半分1分鐘

封信最底個解僱原因我覺得十分合情合理
公司揸正黎做你都唔可以話佢錯

最後都係個句
我冇話投訴人岩

PS.認同跟守則黎做就叫護航既話..咁你遵守法律係咪代表護航政府?

horsedog83 發表於 2016-4-22 11:42 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-4-21 18:27
新創建係咪覺得自己好多司機,炒咁件都無所謂?

今次呢單野,反映到巴士公司都唔係企係司機個邊

唔好話城巴

港鐵一樣
我試過著港鐵制服搭港鐵番工
有兩個後生女見到我著住港鐵制服就跟住我搭車
我同另一個同事打完招呼走入去站長室簽到
出到去果兩個後生女已經換左港鐵制服
企係我前面同個阿頭講:[就係佢啦,我見住佢著住制服搭車]
我話大把巴士司機著制服搭巴士番工啦
搞到我收警告信

兩個後生女前世未見過有人著制服番工咩
我見唔少九巴司機著制服搭巴士番工
唔見佢投訴

我試過係呢度(R1)up句野
港鐵已經有人即刻cap圖
問係咪你講出去

我死口話唔係我

3ASV3-JE1672 發表於 2016-4-22 16:49 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-4-21 20:00
多數正常人只會嘈幾句,發洩完幾句會自己收聲。
影片亦只係見到坐在較後的位置,如果有心嘈攪事,唔會坐 ...

如果個客只係想嘈幾句就唔會搞到咁嘅結果啦
係唔想搞大件事嘅,就算司機行到埋黎同個客理論,
個客都可以簡簡單單俾個司機一個下台階完左件事就算

你覺得司機可以點同事乘客講?又唔可以離開司機位,咁佢咪要喺司機位大聲嗌到車尾都聽到先得?
唔好凡事諗到咁完美,事實係香港地街頭一遇到有事發生,個個都只會拎起部電話拍片擺上網,望都唔望你一眼,
何來群眾壓力?

都係個句,唔行埋去點同個客溝通拆掂件事?
根本間公司要整你就點都會搵到原因炒你,一陣整個無理罷駛你死得仲甘
kei_hk 發表於 2016-4-22 17:02 | 顯示全部樓層
3ASV3-JE1672 發表於 2016-4-22 16:49
如果個客只係想嘈幾句就唔會搞到咁嘅結果啦
係唔想搞大件事嘅,就算司機行到埋黎同個客理論,
個客都 ...

影片只係看到個客已經去到後面坐﹐做司機的咪鬼再理個癲人啦﹐癲多幾癲便自己收聲啦。

駛鬼自己仆出去挑釁對方呀﹐拿埋手機影人﹐真係當係証明個客發癲呀? (而家城巴係針對這一個問題去炒人的)
真係攪到唔知邊個痴邊個癲。

開車時個客仲癲﹐又真係影響到專心駕駛﹐咪大聲叫番個客收聲﹐話影響到他駕駛都未遲。(重點係唔可以有粗言穢語﹐而家個司機奶野﹐這都是其中一個因素)
車都未開出﹐仍在總站﹐便走去凶個乘客﹐點幫個司機呀?

3ASV3-JE1672 發表於 2016-4-22 17:48 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-4-22 17:02
影片只係看到個客已經去到後面坐﹐做司機的咪鬼再理個癲人啦﹐癲多幾癲便自己收聲啦。

駛鬼自己仆出去挑 ...

自己明明都好聲好氣對唔住前對唔住後,個客都仲係要鬧嘅,相信好多人都會忍唔住。有啲客長氣起上黎真係成程車喺度鬧,所以唔可以肯定個客嘈多一陣就會收聲
如果司機成程車聽住呢啲指罵,你覺得佢仲有心情揸車?

事實上依家好多時有影片做證據係點都安心啲,至少唔會俾對方誇大件事損害自己利益,
咁多司機裝 cam 錄住行車情況亦係同一道理...

開緊車時大聲叫個客收聲,咁咪挑釁個客?陣間個客走埋黎鬧返你轉頭咪仲大穫?
開緊車時受到騷擾仲危險,激動起上黎真係可以唔記得自己揸緊車,繼而又多單意外......
開車前解決件事某程度上係可以確保自己有個寧靜又唔會受到騷擾嘅環境去揸車

必要時維護自己尊嚴唔見得有咩問題
當然,佢講粗口無可否認係錯左,佢甚至可以叫其他客幫佢拍片算。
但呢啲錯都未至於要炒人咁嚴重,最多都只係俾佢過下冷河,叫佢停一陣工,或者調去第二條線即可

3ASV3-JE1672 發表於 2016-4-22 17:57 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-4-22 11:34
開緊車被騷擾可以請埋佢落車添啦
但你究竟有冇睇清楚個事發經過架
講到明遲開車仲要走去後面嘈多半分1分鐘 ...

你究竟有無睇我覆緊啲咩架?
上車後便同我上面所言﹐無影響行車安全﹐無人投訴便由得他發癲

我覆緊嘅係引文對件事做延伸後嘅假設,你拉返件事黎講做乜?

PS.認同跟守則黎做就叫護航既話..咁你遵守法律係咪代表護航政府?

留意返 認同 遵守 係兩回事
PB602 發表於 2016-4-22 20:46 | 顯示全部樓層
用粗口鬧客唔可以構成即時解僱理由,要炒都要陪足錢,上到勞資審裁處,一定係城巴輸。
Ravenclaw 發表於 2016-4-23 00:12 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2016-4-22 20:46
用粗口鬧客唔可以構成即時解僱理由,要炒都要陪足錢,上到勞資審裁處,一定係城巴輸。 ...
Cap 57: Employment Ordinance
Section: 9 Termination of contract without notice by employer
(1) An employer may terminate a contract of employment without notice or payment in lieu

(a) if an employee, in relation to his employment-
     (i) wilfully disobeys a lawful and reasonable order;
     (ii) misconducts himself, such conduct being inconsistent with the due and faithful discharge of his duties;
     (iii) is guilty of fraud or dishonesty; or
     (iv) is habitually neglectful in his duties; or
(b) on any other ground on which he would be entitled to terminate the contract without notice at common law.

(2) The fact that an employee takes part in a strike does not entitle his employer to terminate under subsection (1)
the employee's contract of employment.

就咁體影片,個巴士司機好明顯系犯左至少第(1)(a)(ii),所以巴士公司咁樣炒佢系可以唔洗比代通知金既...而根據果篇報度所講,屬實的話,相信連(1)(a)(i)同(1)(a)(iv)都犯埋...

Employers should note that summary dismissal is a serious disciplinary action. It only applies to cases where an employee has committed very serious misconduct or fails to improve after the employer's repeated warnings.

以上呢句系勞工處的呼籲,並非法律條文...

所以,講法例,渣正黎做,吹佢唔脹,而城巴對呢件事既回應相信系針對以上呼籲而作出既回應...

老城有冇錯?我就覺得冇,但我覺得冇個前題系果位司機真系有前科呀下...

而如果個司機真系有前科的話,咁個司機其實正契弟黎...

因為佢上網同人講埋d試圖令道德派可憐佢既說話,再燒著條導火線,希望事件引起網絡『公審』,借『公審』試圖調轉槍頭去指向城巴...

不過,城巴有樣野做錯左,以下呢句由yahoo搵出黎既...

城巴回應指,由於個別員工的紀律處分及過往紀錄涉及個人私隱,不會作出回應,但強調不會因員工需要如廁導致班次延誤而處罰員工。

所以新城公關做得差,『但強調』果句好心你唔好講啦,畫蛇添足,呢句好多位比人入架...