hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從各專利巴士訂購12.8M巴士的取態,反映其營運策略及靈 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[車型及機械] 從各專利巴士訂購12.8M巴士的取態,反映其營運策略及靈活性

JU2541 發表於 2016-4-27 21:58 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-4-27 20:36
都唔好話人冇用 ge
而家城巴用緊 12.8 米既路線係有 d 係識頂閘 ge

硬塞到滿咪要等多班收多幾部車囉
人一九,腦便殘
dogdog002 發表於 2016-4-27 23:30 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-4-27 21:53
其實個人覺得依家係因為機場用12.8米車
而大西北又係營運二部睇
所以先咁快批呢堆線用12.8米

而家批63XX同65XX咪只係頂替緊6XX同埋22XX

佢地本身咁多年都Set死晒行96X同埋EXX

加上E50D比普通車慳油

可能遲下換走埋堆低載車走先

市區綫想坐12.8米就等下啦
2076 發表於 2016-4-28 07:52 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-4-27 23:30
而家批63XX同65XX咪只係頂替緊6XX同埋22XX

佢地本身咁多年都Set死晒行96X同埋EXX

其實宜家成條962B都係12.8M,我反而比較懷念坐感超舒適,上車即瞓到的軟枕6頭豪,新車真係唔係好瞓,舊E500都好些,新椅太薄了,不過12.8M多啲位坐都係好事
我反而其實有啲驚訝962B冇肥測試,屯公轉車站屯門方向入站同出站都窄,落深井交匯處又係窄位,上深井交匯處的二轉一位同青公轉上公路的燈位都好窄下,城巴唔開RAS相信會肥
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 6301@969 發表於 2016-4-28 08:20 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-4-27 20:00
咁大部 有 _ 用....
930 咪又係照冇車

個人認為城記可能最後個二三十架12.8m有可能分俾930
 樓主| 6301@969 發表於 2016-4-28 08:29 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2016-4-28 07:52
其實宜家成條962B都係12.8M,我反而比較懷念坐感超舒適,上車即瞓到的軟枕6頭豪,新車真係唔係好瞓,舊E5 ...

算啦!巴士公司買高載E50D12M/12.8M都係為左增強載客效能P.S 城巴12.8M係有RAS,小弟聽過有人講城巴63XX/6501+轉向半徑仲比3AD略短,因此基本上公路幹線都會入到同唔會過位
LN92830 發表於 2016-4-28 09:59 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2016-4-27 20:44
西環有需要用 12.8 米嗎?

Yep,最多唔需要好似12米巴士咁爆吖嘛
kychung 發表於 2016-5-4 01:14 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2016-4-27 15:36
其實港島西、港島南是否不適合用 12.8m?見城巴開放12.8m 名單,遲遲沒有西環同南區線(東區都叫有788、9 ...

82入書局街果兩個路口, 12米都牙煙, 12.8米免問
A12德輔道西入嘉安街睇落都炆炆地
102告士打道轉入高士威道個彎位唔知得唔得, 不過邊寧頓街轉怡和街個位行到12.8米, 果度又未必唔得
112鵝頸橋底U-turn路口唔知夠唔夠位, 不過見而家D巴士去到燈位都係"走內檔", 攞出少少應該仲可以偷到多D位
南粵急行 rail.kychung.com