hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果280x延伸至紅磡碼頭?
開啟左側

[其他] 如果280x延伸至紅磡碼頭?

szeto993 發表於 2016-5-1 21:16 | 顯示全部樓層

碇真治 發表於 2016-5-1 20:42
唔好講同題目冇關嘅嘢,依加係討論,唔係狂舉例,反對都D point

同本身無point嘅人講就等於對牛彈琴一樣,不過好老實畀條280X延長至紅磡碼頭並唔係一件好事,要快嘅始終小巴去紅磡轉東鐵一定比280X快,將來有堆觀塘線延線根本死多兩錢重
DC3938 發表於 2016-5-1 21:21 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2016-5-1 15:07
8P 幾時多客到要用其他區資源幫手「分流」?
定又係閣下紅磡灣山頭主義作祟?
...

究竟海逸豪園有無受惠於黃埔有地鐵呢?
leungky0528 發表於 2016-5-1 21:36 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2016-5-1 19:41
230X好似未達標加強服務
同時開回程就要30X減班,兼且西廊線下繁開幾班回程不太樂觀,242X/259B都減班執 ...

咁我都明白230X早繁去黃埔段唔係班班都有客
但觀延後的30X都唔見得有幾大競爭力
唔通真係諗住食左212流水就算?

如果後尾真係無加快動作
其實都理解到九巴大方向係唔止280X
而係其他新嘅跨區線都唔會考慮黃埔紅磡太多
reason 發表於 2016-5-1 21:57 | 顯示全部樓層

RE: 如果280x延伸至紅磡碼頭?

DC3938 發表於 2016-5-1 21:21

行政角度就絕對有,當然實際上都視乎最終目的地,例如過海咁咪無。
講返正題,觀乎 8P 現時整體表現平平,用分流做理由拉線入去似乎有啲牽強。
lsc04d11 發表於 2016-5-1 21:58 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-5-1 19:57
35a要唔要延伸,
41A要唔要延伸,
260x要唔要延伸,

宜家好似就係少客先令樓主建議延長。
如果960建議延到洪水橋至銅記,有能力倒不如在960以外多開一條全日線。

俾我寧願玩280x回程都食到西隧客,但真係好難。。。即使用渡華路總站都要有人肯行,用番雅翔道站就偏兜(又冇理由放棄彌敦道)
hokachung 發表於 2016-5-1 22:38 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-5-1 10:41
海逸豪園真係幾陰功,例如115系俾九新玩野搞好得單向全日,港鐵唔識得例如將觀塘線延線稍為向北轉彎順便整多個站。

其實黃埔站本身係有德安街/戴亞街(近海逸豪園)兩個方案,
而最後港鐵係揀左德安街方案,原因一張slide已經解釋曬 [link]
你都係做多啲research先
hugo85x 發表於 2016-5-1 23:52 | 顯示全部樓層

由火炭去黄埔東鐵快成倍!東鐵:大約半粒鐘(加埋行路)
280x:1粒鐘多啲

車費東鐵都平啲!
東鐵:HKD7.1
巴士:HKD8.9

唔郁總站最好

paul2357paul 發表於 2016-5-2 00:03 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-5-1 22:38
其實黃埔站本身係有德安街/戴亞街(近海逸豪園)兩個方案,
而最後港鐵係揀左德安街方案,原因一張slide已經解釋曬 [link]
你都係做多啲research先

但你有冇諗過若果唔係要規劃果個所謂「何文田站」,其實觀塘線延線可以玩到例如先隊去紅磡站玩夠三線轉乘,跟住紅磡東果個站可以一邊對著黃埔花園,另一邊對著海逸豪園,咁就唔會出現黃埔花園與海逸豪園要二選一,跟住整段觀塘線延線既彎度亦會減低。
paul2357paul 發表於 2016-5-2 00:19 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2016-5-1 21:57
RE: 如果280x延伸至紅磡碼頭?
DC3938 發表於 2016-5-1 21:21

行政角度就絕對有,當然實際上都視乎最終目的地,例如過海咁咪無。
講返正題,觀乎 8P 現時整體表現平平,用分流做理由拉線入去似乎有啲牽強。

115系淨係蕪湖街去紅隧口果段塞起上黎都可以塞好耐。
因此搭港鐵就算要去油麻地站轉車優勢仍然存在。
leolaw 發表於 2016-5-2 00:48 | 顯示全部樓層

dtfaiwong 發表於 2016-5-1 11:07
其實80M一單30-35分鐘已經行完,成日搭出去九龍塘,到總站時架前車仲未開始上客,揸80M嘅司機真係舒服。
...

一至五 80M 中段行60分鐘一單...起初都以為睇 eta 睇錯,
但其實一般情況掛牌車3金一白板, 架掛牌 ADS 又好少用金巴替,
其實真係好難睇錯...(除非再次換晒做全線金巴).

80m...條路冇事冇幹就舒服
如果獅隧一帶出現車龍/慢行

或者九龍塘幼稚園區接返/放學嘅車一頂死...

其實280X都係, 出九龍方向俾足75分鐘嘅時段, 其實到尖東...好多時前車係未走嘅.
不過如果佐敦/尖沙咀一塞起上嚟...

另一方向65分鐘跑返沙田, 如果個別班次客量特多, 上落時間拉長, 加上尖東站出口 /  其他路面擠塞...
其實280X返沙田方向得65分鐘係跑得辛苦D

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆