hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果280x延伸至紅磡碼頭?
開啟左側

[其他] 如果280x延伸至紅磡碼頭?

JH_LE4612 發表於 2016-5-3 08:43 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-5-2 19:53
不過例如有條疏車既41A,就算在青衣來往尖東/紅隧口既客量比例唔高既情況下,都冇被算死草地縮去例如尖南 ...

我唔熟漆咸道客量,不過我會嘗試理解做時序問題(所以你可以話我搬龍門我會認)。

07年起完尖麼,到11年都只有29, 234X同5仔用,11年11月審計署出report,12年8月決定唔拆尖碼,咪要踢堆非尖碼線入去交數囉...12 hi邊入變埋雙向,270A嘈左咁多年忽然綠燈,當佢連237A都踢入去就知佢咩居心...81C連同281B/X係12年入站嘅。

至於41A,睇翻先知係14年8月,此其後入站嘅全日線只有用嚟回應另一份報告嘅280X,新線入尖嘴入尖麼就正常嘅,貪佢有位。跟住尖麼已經得翻一個位,所以今年RDP踢9入尖麼嘅同時,8仔都要入中間道。

即係話,14年嘅尖麼使用率已經達到運吉嘅目標,毋需再踢線入去(所以又麻煩版友解釋下做乜要踢9仔入去)。咁樣似乎講得通?
leungky0528 發表於 2016-5-3 09:28 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-5-3 08:43
我唔熟漆咸道客量,不過我會嘗試理解做時序問題(所以你可以話我搬龍門我會認)。

07年起完尖麼,到11年 ...

9主要原因應該係同8一樣唔多客
不過佢重組主調本來係見5響黃大仙足夠食哂班客
於是上年想借勢拉彩福「新區」同加快,結果俾區會插死左

今年連簡單開源都做唔到嘅,相信麼地道個位就會空出嚟比其他重組
paul2357paul 發表於 2016-5-4 00:27 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-5-3 09:28
9主要原因應該係同8一樣唔多客
不過佢重組主調本來係見5響黃大仙足夠食哂班客
於是上年想借勢拉彩福「新區」同加快,結果俾區會插死左

今年連簡單開源都做唔到嘅,相信麼地道個位就會空出嚟比其他重組

9號仔想如何改快?
leungky0528 發表於 2016-5-4 00:48 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-5-4 00:27
9號仔想如何改快?

2015年方案
總站由坪石延長至彩福,尖沙咀總站遷往尖沙咀東(麼地道),來回程不再經彩虹道及黃大仙,並減少1輛巴士撥往203E

2016年方案
總站由尖沙咀碼頭改為尖沙咀東(麼地道);調整班次至20分鐘一班

諗諗下其實都唔應該叫改快
應該叫獨市化
不過無呀,黃大仙就係要攬實兩條線
Ricky403 發表於 2016-5-5 11:58 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-5-2 19:24
廣東道尖沙咀段一帶去黃埔花園一帶既專利巴士服務的確只得268B和269B,如何數得出係大量?

268B和269B服務 ...

廣東道嗰邊入海逸睇唔到會有幾多客不過268B/269B個紅碼係遠咗啲嘅

兼且紅磡邨行去馬頭圍道,海逸行落黃埔真係咁難?

.
paul2357paul 發表於 2016-5-7 00:54 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-5-3 08:43

07年起完尖麼,到11年都只有29, 234X同5仔用,11年11月審計署出report,12年8月決定唔拆尖碼,咪要踢堆非尖碼線入去交數囉...12 hi邊入變埋雙向,270A嘈左咁多年忽然綠燈,當佢連237A都踢入去就知佢咩居心...81C連同281B/X係12年入站嘅。

至於41A,睇翻先知係14年8月,此其後入站嘅全日線只有用嚟回應另一份報告嘅280X,新線入尖嘴入尖麼就正常嘅,貪佢有位。跟住尖麼已經得翻一個位,所以今年RDP踢9入尖麼嘅同時,8仔都要入中間道。

即係話,14年嘅尖麼使用率已經達到運吉嘅目標,毋需再踢線入去(所以又麻煩版友解釋下做乜要踢9仔入去)。咁樣似乎講得通?

真正龍門任佢搬既係巴士公司,點會係你?

真係難為哂例如彌敦道去紅磡站/紅隧口、尖西去紅磡站/紅隧口等等既短途客啦。
沒想到巴士公司對呢批短途客竟然鄙視到就連享用長途線尾段既選擇都要不斷進行剝削。
明知搭紅隧線遇著加士居道去紅隧口有排塞既時段係極級搵笨,港鐵尖沙咀站與尖東站果種轉乘又唔方便,
果堆綠小線遇著柯士甸道塞車既時段又係搵笨級,有批巴士線去到尖南走回頭路去紅磡反而是好選擇。

反而紅磡站/紅隧口去佐敦至旺角一帶既彌敦道就未必需要有類似既服務,因為行去紅隧口搭紅隧線既效果唔太差。

當然歸根究底就係紅磡區來往西南九龍既短途線搞得差所致。
最抵死就係8P,點解求求其其直衝來往尖碼就算數,都唔肯例如去完尖碼之後順便經九龍公園徑及廣東道兜個尖西圈

2076 發表於 2016-5-7 03:32 | 顯示全部樓層

280X應該做埋回程西隧客會比較好
站位方面個人偏向佐敦道橋面,臨轉入去海寶路上連翔道果個位。西隧客向前走3分鐘即可到達,280X車程亦不會有太大影響

抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2016-5-7 05:28 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2016-5-7 03:32
站位方面個人偏向佐敦道橋面,臨轉入去海寶路上連翔道果個位。西隧客向前 ...

其實你知唔知280X回程係點行?

leungky0528 發表於 2016-5-7 08:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2016-5-7 03:32
站位方面個人偏向佐敦道橋面,臨轉入去海寶路上連翔道果個位。西隧客向前 ...

如果做到嘅話
九新一早就放左幾條深西美孚特快落去先
亦唔會咁多路線將九龍站純當泊車總站
2076 發表於 2016-5-8 04:13 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-5-7 05:28
其實你知唔知280X回程係點行?

行欣翔道,不過260X都係落番佐敦道走,所以唔會太大問題

其實呢個位睇落係有位停巴士亦都可以畀行人容易到達,唔見得有好大問題,其實九新一直未必諗過用呢個位做轉乘
抗議962B重組
還我962全日服務