hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 28/4 見十二班A43/P中只得一部豪華版 引伸的問題 ...
開啟左側

28/4 見十二班A43/P中只得一部豪華版 引伸的問題

偉文 發表於 2016-5-4 14:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近當A10被投訴“貨不對版”時,呢邊龍記都唔係好好。

有時無豪華版都算,但一半以上,又收足機場巴價錢有些難接受。恕該日未抄底所有車牌,因有些在公路上迎面而過。反而E34B有時派更多機場版。

但下一個問題是,是否巴士公司只要派出有行李架的巴士,不論行李架大少,都已經符合了運輸處的規定?在乘客的角度當然不喜歡被收商務價錢,坐經濟客位,還是這只只不過是一箱情願的想法?

如果答案是是的話,機場巴憑咩收咁貴?!
ky927 發表於 2016-5-4 14:14 | 顯示全部樓層
龍運唔夠車好耐架啦.批新車又未出到牌,如果唔係唔駛問老九借車.寄望有新車後情況改善.
m_rd08 發表於 2016-5-4 14:22 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2016-5-4 14:14
龍運唔夠車好耐架啦.批新車又未出到牌,如果唔係唔駛問老九借車.寄望有新車後情況改善.
...

對於龍運黎講,A線嘜唔係只代表「直達機場」既意思咩
唔係既話,A33、A33P同A36一早用緊豪華車做「掛牌」,而唔係用緊7XX/85XX
sq285 發表於 2016-5-4 14:31 | 顯示全部樓層

之前A10嗰陣已經運輸署已經講過標書要求(2+2/行李架/低地台)
即係龍運每部車都行得A線

再講:A43係爆多人,未入到12.8米可能用高載車仲好

另外呢
作為A31同E32都坐得嘅乘客,我係唔介意收多$8.4而坐普通車
A31做到30分鐘到葵芳但E32夜晚要60分鐘先到
當然,第時入超豪版A車應該唔會再有E車行A線呢個問題
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| 偉文 發表於 2016-5-4 14:46 | 顯示全部樓層

老實說,我真不相信第日龍記唔會再用E車行A線,如果佢有心A車行A線的話,批新enviro應更多A版才是,公司唔係唔知。只不過覺得你班客屈得,被普通版車你咪照坐,賺多啲。例如又無E43。當然,希望我估錯
這令我回想起當年中巴504,如行熱狗只收$3.8,不會照收冷馬價$5.8。

其實熱狗樓梯底都有行李位,根據標準又可做機場巴?爭個低地台而已。唔係,珍寶可以
sq285 發表於 2016-5-4 15:06 | 顯示全部樓層
偉文 發表於 2016-5-4 14:46
老實說,我真不相信第日龍記唔會再用E車行A線,如果佢有心A車行A線的話,批新enviro應更多A版才是,公司唔 ...

機場線一定要全空調

另外如果間公司真係冇心做A車就唔會一口氣買成21部12米加39部12.8米超豪版啦
原先個車隊先25部豪華躉
A31用8部
A41用8部
A41P用7部
A43/P用13部
邊夠分
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
szeto993 發表於 2016-5-4 17:37 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2016-5-4 14:31
之前A10嗰陣已經運輸署已經講過標書要求(2+2/行李架/低地台)
即係龍運每部車都行得A線

車務上一定有可能A車用普通車,E/S線用客車,就算將來客車夠用一樣會有相同情況,爭在多定少咁解
szeto993 發表於 2016-5-4 17:40 | 顯示全部樓層
偉文 發表於 2016-5-4 14:46
老實說,我真不相信第日龍記唔會再用E車行A線,如果佢有心A車行A線的話,批新enviro應更多A版才是,公司唔 ...

舊式熱狗巴士唔係2+2座位安排已經唔乎合最基本要求
kevin1812 發表於 2016-5-4 18:24 | 顯示全部樓層
在車務上呢,有d車一日會又行A線又行E線
在巴士公司既角度,搵豪華車比呢個字軌,E線就感覺上有D賣大包
在乘客既角度,AE車混用其實冇咩所謂,張椅最多係淋D,有得著下燈咁,反而出架就黎退既1XX同5XX比佢地會有側目。

當然,豪華facelift 出牌後,全日A線應該會優先用佢地,一日一兩班果d。。 用65xx 啦

TommyS58 發表於 2016-5-4 19:31 | 顯示全部樓層

站在乘客角度,有車咪上囉,唔通再等咩
~~