hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間瘋狂再脫班, 5 月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間瘋狂再脫班, 5 月篇

ahken 發表於 2016-5-12 11:33 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-5-12 00:23
交上報,報紙未必會同佢登

所以我先話要請無業遊民幫手影站頭搜證

報紙個人認為得東方比較可靠
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
lsc04d11 發表於 2016-5-12 12:38 | 顯示全部樓層
其實你話自戈救,報業同區議會唔當你自己人,剝緊花生睇你自救。。。。
jx6215 發表於 2016-5-12 14:53 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-5-12 11:32
其實城巴窮到只剩下屯門/柴小區⋯⋯

所以由當年做大屯天過海果陣搵南區交數
到今日乜線都唔夠資源乜都開唔足
其實咁既營運模式我都唔知係好事定壞事
一邊睇你可以話佢衰 話佢只係向錢看
但佢唔主力做發財路線 佢冇可能Keep到咁多年唔加價
(我覺得咁多年唔追住通脹加價其實係病態)
另一邊 如果城巴果一朝返齊人出齊車屯門公路生生性性唔使拉車調車
咁城巴隊車就比人善用到一定係最大化既程度(如果唔係點會一塞就甩...)

你問我既睇法 我就覺得930唔可以同九記做33A比
930本身繁時唔算疏 假日好似我講仲開多左車去Keep班次
而今日廿分一班既33A要班次準時 基本上只係需要開返足車就得
換轉做930依個氹 加一倍車未必能夠加密一倍班次
要做密就好似962P咁 只能靠外援幫拖
好似930A 930X咁 就一定問人地借先夠腳做
連自己隊車都未必返得齊 咁問人借既就更加大風險會遲會甩
最後就好似當年南區咁問一句 唔夠資源你開咩新線做咩提升服務比人地果區呢

我唔係響城巴做 所以我唔敢去保證我理解930X既車務運作岩曬
不過我認為 就算消極咁拉疏930班次 都解決唔到屯廠出車比930A 930X用既問題
就當比你架車提早一個鐘由屯門出車
萬一大塞起上黎咪又甩班(然後又拉 又上黎嘈 重播再重播)
就算唔塞 朝朝比多幾十個車長提早返但又唔係做多一個鐘生意 對城記都冇著數
無論改唔改930個班次 都值得去檢視一次果幾架車有冇更好既方法出車
停天水圍停愉景西站西九廠 總之唔經屯門公路

先去保證個班次穩定性先 再去研究有冇空間加減班
先屨行左白紙黑字既班次 再去諗夠唔夠密車既問題
以930X既出車情況 我相信城記冇理由唔明咁簡單既道理

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +17 收起 理由
AV513--HU208 + 1 + 10 一針見血
RobynnNKendyFan + 7 值得深思

查看全部評分

kay 發表於 2016-5-12 19:33 | 顯示全部樓層

東方無左投訴版一段時間啦

不過咁,如果呢間野再係咁落去
只會係kmb翻版
世界很簡單 人類很複雜
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-12 21:45 | 顯示全部樓層

今日大約 1835-1910 呢段時間去左灣北數 930
呢段時間都出到 10 分鐘一班
今日我仲發現到一樣野 wo
成堆灣北起步既路線入面
930 係最多人搭果條
所以客量方面我諗呢條線都應該唔差
但上落新區加沙咀道會塞車係咪會令 930 皮費重呢?
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-12 21:51 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2016-5-12 14:53
所以由當年做大屯天過海果陣搵南區交數
到今日乜線都唔夠資源乜都開唔足
其實咁既營運模式我都唔知係好事 ...

師兄你覺得我果個抽 A12 車個提議可唔可行?
反青沙撐獅隧
 樓主| JU2541 發表於 2016-5-12 23:44 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-12 00:05
講埋果幾班車坐到幾多人又唔同講法 wo
咁樣我話支持減班又唔係幾岩
不過你既心情我都諒解 ge

間唔中就會見有部 962*/969* 五十個樓下..
有幾次仲有有部等廿幾個...

坐滿用 E500MMC 去計
當然有時有少量吉位...係因為半生客影響

12.8M 呢 D 大舊衰不要也罷, 唔恨坐
新車又唔會早到, 慳左時間...

930 乘客相信會有一致睇法
認真出齊車仲好
比部 95XX 同樣舒服...又唔係未出過

人一九,腦便殘
 樓主| JU2541 發表於 2016-5-12 23:46 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-12 21:51
師兄你覺得我果個抽 A12 車個提議可唔可行?

你覺得選出黎班飯桶會關注嗎?

係就有人發現到啦
時時冇左幾班車
由早冇到晚

人一九,腦便殘
JF7222 發表於 2016-5-13 00:04 | 顯示全部樓層
我日日都會係大約1030-1130呢段時間搭930由皇后街去荃灣,次次都好準時1030,1045,1100,1115,1130左右到皇后街站
所以樓主呢幾班keep住有問題真係應該投訴

RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-13 11:38 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-5-12 23:44
間唔中就會見有部 962*/969* 五十個樓下..
有幾次仲有有部等廿幾個...

之前搭過 12.8 米果陣又覺得幾好坐 ga wo
唔知點解師兄你會唔鍾意呢

930 出過蛋咁爆 ga 咩
唔講都唔知 tim
批蛋就堅係好坐 ge
反青沙撐獅隧