hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [自己地方自己救] 930 上班時間瘋狂再脫班, 5 月篇 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [自己地方自己救] 930 上班時間瘋狂再脫班, 5 月篇

樓主| JU2541 發表於 2016-5-18 21:57 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2016-5-18 21:52
如果當區區議員搞唔掂當區交通﹙呢個只係區議員工作範疇之一﹚,
就要用選票vote them out的話。

唔好意思, 930 唔失班
我 30 分鐘返到公司
點解要行落山坐又迫?

只係地鐵都做唔到 30 分鐘

重點係: 我去左答地鐵,件事又解決左?
我唔搭 A10, A29.... 係咪就會係正正經經出所謂既豪華車?

不要自欺欺人

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 不要自欺欺人
tobyhokh + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

人一九,腦便殘
GU9338 發表於 2016-5-18 22:14 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-5-18 20:11
我並不是不支持你話搵人咁監察 930

咁呢個區對象唔係只有新移民

你覺得減班係掩耳盜鈴 , 白痴諗法 ,
弊在人地覺得不如一拍兩散減班 , 撕爛面具唔再做戲 , 你就算話佢強搶又好佢都唔會聽入耳

正如一個女人愛上一個有樓有車但花心既壞男人 ,
咁個男人會唔會因為女人講幾句野就會轉死性 ? 我睇就好難

恕我語氣重再講白少少 ,
投訴唔係無用 , 但唔識點樣變通既話 (或者唔了解對手係點既人) ,
咁同佔中個陣坐定定係地下等人黎拉既人有咩分別 ? 兩年前都仲可能覺得有用 , 而家呢 ? 俾人笑到一棟都無
請用文明來說服我。
kay 發表於 2016-5-18 22:15 | 顯示全部樓層
其實我唔明 樓主捍衛自己應得既野 有咩問題

唔好怪我咁講

如果有人覺得樓主係傻,徒勞無功,咪有得樓主自己一個搞

我都認我以前會有潑冷水心態

但有時有d野太過份,唔撥亂反正,再係咁差落去,邊個得益?肯定唔係乘客

差別只係0659定係0066得益

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +25 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 Huge C
tobyhokh + 2 + 20 英雄所見略同

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2016-5-18 22:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-5-18 22:15
其實我唔明 樓主捍衛自己應得既野 有咩問題

唔好怪我咁講

應得既野其實覆蓋層面好廣 , 包晒生活上既衣食住行 ...
有啲單靠投訴可以好快解決 , 但有啲淨係投訴 x N 次係咪真係有用 ?

除咗頭先壞男人既例子 ,
又例如屋企晾衫俾樓上冷氣機滴水整濕 , 當然要去投訴 ,
但過咗一排佢仲係繼續滴水 , 咁除咗投訴之外 , 你會唔會因為「個度晾最方便」就將衫褲晾係原地繼續被整濕 ?

道理的確係自己度 , 但到底用乜野方法撥亂反正 ? 呢個先係重點

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
JU2541 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

請用文明來說服我。
 樓主| JU2541 發表於 2016-5-18 22:45 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-5-18 22:34
應得既野其實覆蓋層面好廣 , 包晒生活上既衣食住行 ...
有啲單靠投訴可以好快解決 , 但有啲淨係投訴 x N  ...

又要去返上一頁:

以前一星期起碼甩兩次, 試過連續三個上班日都冇車坐
去到依家七至十日甩一次

我唔係梁特冇特權
我做左野,去到依家我都心安理得...
同爭取 A10 有 flyer 一樣, 有為自己既利益爭取過...

貼出黎話比大家知. 準時有車搭, 有加班車響城巴係好幸福

若閣下有更好可行的方法去令佢冇失班. 而又不減班方案
歡迎提出

另回:
但過咗一排佢仲係繼續滴水 , 咁除咗投訴之外 , 你會唔會因為「個度晾最方便」就將衫褲晾係原地繼續被整濕 ?
如果去另一度晾,係咪唔再滴水?
咪又係繼續執濕第二度

我唔去掠又係咪根本去解決左件事?

人一九,腦便殘
238X 發表於 2016-5-18 23:08 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2016-5-18 20:11
我並不是不支持你話搵人咁監察 930

咁呢個區對象唔係只有新移民

原則嘅嘢唔多講。你要出月經 post,正常人都知你「另有目的」

既然你都講咗你啲手段唔 work,
咁我俾咗 solution 你,
某程度上都叫做盡咗一個 iTalk 友嘅責任

做唔做係你嘅事,
但就算做,出嚟嘅事都唔一定係你所要嘅,

正如我見到你呢個 post,
我都只係認為城巴「技術上失信」呢方面有問題,
但就唔會反對佢因為能力所限而減班,
哪怕客量上其實佢係要加班都好

P.S.
我唔同意你回 GU9338 最後嗰句。
無錯,你要追究先唔會再有滴水,
但「咪又係繼續濕『第二度』」呢句,
你有無嘗試 research、比較過先?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-18 23:49 | 顯示全部樓層

唔知 AP62 兄你話唔要大舊衰呢句係咪想召我出黎呢
因為我係 12.8 米呢種物體果位
我呢排都算得閒
我都試過響灣北數下 930 車
俾我見到個班次又冇問題 wo
下繁又真係數到 10 分鐘一班 :$
加上今年 RPP 加強 930X 服務果陣都唔係話大抽 930 水
我就會問城巴究竟係唔夠肉緊而搞到條線響車務上做唔好危機處理而出事
呢樣真係唔知 ......
所以你咁做係咪好似版友咁講冇用都好難講 ......
反青沙撐獅隧
 樓主| JU2541 發表於 2016-5-20 23:02 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-18 23:49
唔知 AP62 兄你話唔要大舊衰呢句係咪想召我出黎呢
因為我係 12.8 米呢種物體果位
我呢排都算得閒

夜晚應該之前係有出現過脫班
不排除有其他乘客又係瘋狂投訴 (當然唔係我)

今日夜晚 18:05 好似係收左
但不肯定

另近日 07:58 班次正常開出

人一九,腦便殘
 樓主| JU2541 發表於 2016-5-20 23:12 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-5-18 23:08
原則嘅嘢唔多講。你要出月經 post,正常人都知你「另有目的」

既然你都講咗你啲手段唔 work,

我目的只係盡用最方便方法
其實有車開係好幸福

既然大家要劃公仔劃出腸, 覺得地鐵係萬能:

講返其實地鐵我係響星期六試過
當時係冇乜人
照舊 08:15 出發
一直係行得幾快, 行落地鐵站已經用左接近 15 分鐘
地鐵行上再行落去到公司附近 (即930 分站相鄰)
加埋要接近 40-45 分鐘

如果星期六搭 930 係 25-30 分鐘到, 已經慢左....

若果呢個地鐵乘車響星期一至五發生
時間會更長, 因乘客量多左係幾倍
正常 930 平日車程 30-35 分鐘, 慢既 45 分鐘內

你地會有問題
點解唔搭小巴/巴士落地鐵
第1 加埋呢筆錢會貴過 930
第2, 89A/89P 落葵興分站較遠而難上, 車程唔會快過行落地鐵站超過 5 分鐘
小巴 313 通常要等 1-2 班, 已經又慢左
巴士 43/44M 班次好疏而又慢

既然係咁
點解要揀地鐵

人一九,腦便殘
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-21 00:40 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-5-20 23:02
夜晚應該之前係有出現過脫班
不排除有其他乘客又係瘋狂投訴 (當然唔係我)

報返少少琴晚 1805-1840 響灣北個情況
930 系列三線個出車都冇出問題
反青沙撐獅隧