hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線
開啟左側

港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線

bestwishes706 發表於 2016-5-11 14:33 | 顯示全部樓層

不如跟手將K73 K74取消循環運作
循環綫令班次不穩問題變得嚴重

K58個度,D班次係咪打錯,下繁應該開1530先啱?下繁特車星期六先有咁奇怪,應該打漏掛

不過合完之後分站多到喊,夜晚用小學做總站,但附近廁所、飲品機都冇,又靜,仲差過龍鼓灘~
GD1570 發表於 2016-5-11 15:10 | 顯示全部樓層
如果K53同K58合併成功,其實506大可以放入去青山灣總站,咁就肯定擺得晒所有車啦!

你有你可愛,我有我好笑。
horsedog83 發表於 2016-5-11 15:14 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-5-11 13:37
如果唔係海榮路個站唔夠位,
506 最適合既總站應該係海榮路個位

最大問題係輕鐵除左冇足夠列車司機,列車數目都唔足夠(1112,1118,1027,1091維修),遲下第二期列車退役,第三期列車翻新,一定唔夠車用,除非保留第二期列車,先有足夠列車行506
chunwah1908 發表於 2016-5-11 15:33 | 顯示全部樓層

其實而家屯門區內交通都仍然係有好多不足夠嘅地方,現時屯門交通至少有幾個缺口
  • 龍門居富健花園往來新墟街市
  • 龍門居富健花園往來富泰,嶺南大學
  • 富泰往來良景建生大興富泰 (非繁時,44A勉強做到單向)
  • 山景往來新墟街市(961勉強做到單向)
  • 置樂/青山公路往來山景大興良景建生(非繁時)
  • 掃管笏往來43/K53(58) 路線外的地方
  • 黃金海岸一帶往來碼頭區
  • 碼頭區往置樂區(單向,另一邊有962X)
  • 安定友愛往富泰(單向,另一邊有班次疏落的261)

可以見到大部份嘅缺口都係來自橫跨屯門河嘅路程,而以上路程嘅現行方法如下:
  • 港鐵巴士506+10-15分鐘步行
  • 港鐵巴士506+港鐵巴士K51/港鐵巴士506+西鐵+港鐵巴士K51/輕鐵610,615(P)+港鐵巴士K51
  • 富泰橋底坐44A 單向/輕鐵+港鐵巴士K51/貴價B3A
  • 961+7分鐘步行/輕鐵505+步行
  • 輕鐵505/507+港鐵巴士K51
  • K53(58)+輕鐵/小巴43+輕鐵/港鐵巴士
  • 962B>962X (單向)/962 幾班/港鐵巴士506+港鐵巴士K51(53)(58)
  • 步行+小巴41 / 港鐵巴士506 + 步行 / 港鐵巴士506+港鐵巴士K51(53)(58)
  • 261/港鐵巴士506+港鐵巴士K51

而以上替代方案如果熟悉區內交通就係,一係行餐懵,一係就無定向風咁等車
淨係一條506已經試過等40分鐘,K51同506又係一係唔嚟,一係一次過嚟。而家輕鐵能夠做到嘅係圓圈外圍嘅服務,同埋少量嘅X走線服務(i.e. 505/507),於是乎淨係屯門區內通勤車程已經可以足夠去到九龍。
小巴44A 啲司機又唔鍾意$5 客,重要冇得投訴因為官方係冇橋底個站

所以港鐵作為屯門區內服務嘅市場主導,其實有好幾個問題要處理。而我睇到要處理嘅嘢有幾樣
  • 提升K51/506班次準繩度
  • K51 現時富泰同兆康之間嘅短程服務常規化同穩定化,例如穩定全日10/深夜15分鐘一班,方便乘客
  • 提供至少繁忙時間或者工本嘅-碼頭(美樂至龍門居)往來新墟街市/東北區服務 (不論係巴士定港鐵,雖然用巴士彈性好多,仲可以做埋新墟街市門口),其實仲可以做埋西鐵站半空車嘅服務
  • 增加返港鐵巴士互相轉乘,而家有啲路線轉乘係無嘅,例如K51 <> K53(58) [富泰至新墟街市往返掃管笏,就算做唔到$4.5 都好應該做到$7 樓下(43小巴全費)],K53 <> 506/K52 [好多人以為K53 係 K51 啲短棍服務同K51 轉乘優惠會睇齊]
  • 改善K51 北行係新墟嘅站位,而家個站完全係遠離新墟最旺嘅位置,係小巴站位置/蔡意橋診所對面應該加返個站/或者將一田個站搬遷/又或者小巴46係一田加返個站
  • K51 服務時間應該能夠讓西鐵尾班車乘客接駁
  • K58 重組後應該變為全日,或者B3A / 261加返一個雙向分段優惠,961/E33P 區內分段減價
  • K58 南行可以兜入屯門站巴士總站(唔知重組後入唔入),或者再進取啲杯渡路左轉河傍街之後係巴倫紐/一田兜返出嚟,做返同K51 南行同站 (巴倫紐兜返出嚟仲可以做埋街市)[PS : 其實60M 都真係好應該出市區兜入巴倫紐/仁政街,甚至係河傍街巴倫紐後面做總站]
  • 長遠係新墟街市重建之後(區議會討論緊)亦都可以做返一條山景新墟循環線,可以係巴士:山景B3A 個站開,停鳴琴,工廠區,屯門站,新墟街市[行蔡意橋],石排頭路(翠林花園,大興街),山景服務返依家個Service Gap ; 或者係輕鐵山景南,北,石排,大興北,南,蔡意橋,河田,建安

今次港鐵方案解決到嘅嘢係
  • 提升506線班次穩定性,但應該同時容許車上乘客於兆麟站留在車上/免費轉乘前車,方便老鼠洲上車嘅乘客
  • 提升K53(58) 服務,包括保守估計路線服務時間延長10分鐘(部分路段)
  • 增設良景建生山景區往來置樂及黃金海岸的繁忙時間服務

但係要改善嘅嘢真係仲有太多,如果唔係九巴$4.3 區內分段就唔會做到咁多客源。
astrial 發表於 2016-5-11 16:03 | 顯示全部樓層
506 keep住做巴士其實我又ok。。。依家媽子投訴蝴蝶邨街市無嘢買(重開後都仲鬧緊),去新墟街市用盡輕鐵轉乘$4.7搞掂
horsedog83 發表於 2016-5-11 16:04 | 顯示全部樓層
chunwah1908 發表於 2016-5-11 15:33
其實而家屯門區內交通都仍然係有好多不足夠嘅地方,現時屯門交通至少有幾個缺口
  • 龍門居富健花園往來新墟 ...

• 其實港鐵巴士免費轉乘另一條港鐵巴士已經係九鐵年代已經有
    chunwah1908 發表於 2016-5-11 16:14 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2016-5-11 16:04
    其實港鐵巴士免費轉乘另一條港鐵巴士已經係九鐵年代已經有

而家港鐵巴士轉乘係 K51 <>506
    K52 <> 506
    K53 <> K58

如果 K51/K52 <> K53/K58 係無轉乘優惠,除非中間駁一程西鐵
    bestwishes706 發表於 2016-5-11 16:58 | 顯示全部樓層
    GD1570 發表於 2016-5-11 15:10
    如果K53同K58合併成功,其實506大可以放入去青山灣總站,咁就肯定擺得晒所有車啦!

...

早繁哈羅令到三聖一段經常慢駛同塞車

506入去只會塞埋一份,到時仲衰
    kmb71k 發表於 2016-5-11 17:45 | 顯示全部樓層
    其實掃管笏果段路有私人樓又有村落, 點解唔可以全日? 甚至可以考慮拉去小巴總站...

以上回應,是否可行?是否合適?
    lsc04d11 發表於 2016-5-11 20:42 | 顯示全部樓層

睇黎我要利申番先︰
    261搬去屯碼並非我個人意願,只係兩年黎睇到唔少板友都係咁講。(當屯門-澳門之船開後)

我個人就覺得要延就延番去261P既置樂算(置樂花園總站其實好難延),屯碼俾44小巴霸哂。(當然,我都唔脂小巴點樣應付咁多行李客)

506我都成日由輕鐵三聖站搭去蝴蝶/美樂,如果變左兆麟總站,一係就用兆麟運動場個停車場做總站(當然冇可能),
    唔係既話咪當506打回原狀,以前都係友愛嫁啦,搭番505去安定轉506咪得!(或者同站K52去市中心轉506,真係唔行)

我個人意見︰
    K58往掃管笏方向入番屯門站總站,方便置樂客叫兩飛,其實最主要係如果太多人排隊,506個杯渡路分站唔得喇,杯渡路會塞死。入番去屯門站排隊。
    (想問以前釋慧文STAND BY有指定時間於田樂樓開出,5分鐘再定時在田裕樓開出的班次是否還在? 如果有就用番呢幾班返學日子班次做D不入屯門站總站既班次)

紫田邨落成入伙後,認真諗下全日。

506方面,其實兆唔兆麟街做總站都冇分別,宜家個「總站」應該係輕鐵屯門站,每架班次都要停站,上完客都要等下班接力。
    另外,亦都有D拖卡,其中一架去到屯門站就轉為「暫停服務」,一直落客落到兆麟苑,去到市中心/屯門站(跟Order)先上客。
    我反而覺得keep住咁咪得囉。反而唔覺得一個街邊兆麟路總站就可以「穩定」到班次。
    要既,開梅花間竹班次(一d只往兆麟/市中心/屯門站),一d兆麟循環,咁咪可以用友愛路掉頭加快回車)
    揸得506,好似好多車都係聽「電台」order點改短棍邊度上客…… k51都好多杯渡路右轉屯門站先上客往富泰既班次。雅都花園往大欖都有。

上次K75A系列改動,開完會好快就實行,唔知屯門區議會快唔快呢?