hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線
開啟左側

港鐵建議K53,K58合併及506改非循環線

HS1588 發表於 2016-5-12 23:31 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2016-5-12 21:48
https://www.facebook.com/tuenmungoodlife/photos/a.588043454540812.1073741828.587874824557675/11988 ...

唔多 like 條 44 都未必會肯搭 261 啦下話
最多都係早繁開一兩班 261 特快車 , 執上唔到小巴既客
261 碼頭開兜半個鐘先上到公路
分分鐘兜得黎架 44 已經到上水

HS1588 發表於 2016-5-12 23:40 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-5-11 21:22
// K58 南行可以兜入屯門站巴士總站(唔知重組後入唔入),或者再進取啲杯渡路左轉河傍街之後係巴倫紐/一田 ...

K58 流失左既客都係去返輕鐵度
兜入新墟只係就腳 , 但獨市位之間就會耐左到時就真係趕客
本身 K58 作用就唔係快過輕鐵 , 而係置樂屯官<>山景良田<>富泰呢個獨市位
K58 做返呢個角色就已經好夠
班次穩唔穩定問題呢個根本就係所有鐵巴線既弊病
我就唔覺得 K53 K58 合併影響真係咁大 , 班次基本上合唔合併都係唔穩定
但如果合併完都唔係做全日既話就真係多餘

如果要開多條鐵巴線 , 其實兩繁可以開返條 :
506 走線去屯西 > 何福堂 > 新墟街市 > 屯西跟返 506 走線
咁就真係補到唔少輕鐵死位 , 方便到一班原本何福堂<>新墟屯西行路既學生客比錢搭車

hadboy5 發表於 2016-5-13 08:26 | 顯示全部樓層
我覺得呢架車上西鐵站係敗筆,而且唔係去K51果個站仲衰,而且諗返起佢係良景咁行法就見到都唔開胃,有時我想問點解唔跟返去K1x咁行法姐,同埋反正疏導唔到505客不如博一博跟58M 去屯中,去到杯渡後上返橋
lsc04d11 發表於 2016-5-13 09:04 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-5-13 08:26
我覺得呢架車上西鐵站係敗筆,而且唔係去K51果個站仲衰,而且諗返起佢係良景咁行法就見到都唔開胃,有時我 ...

但你咁做,k巴就無意義。兆康又唔兜,杯渡去屯公,要入屯門站都係兜字。。。
港鐵好似唔想重現輔助巴士a58...
hadboy5 發表於 2016-5-13 11:38 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-5-13 09:04
但你咁做,k巴就無意義。兆康又唔兜,杯渡去屯公,要入屯門站都係兜字。。。
港鐵好似唔想重現輔助巴士a5 ...

其實K58根本無乜人用佢接駁,K68都會係兩繁爆下閘,咁K58會不會?個人建議,兆康站開(K51果個),經富泰,建生,良田,大興,跟住直去到屯門消防局後返回原線
S3BL343@66 發表於 2016-5-13 12:01 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-5-13 11:38
其實K58根本無乜人用佢接駁,K68都會係兩繁爆下閘,咁K58會不會?個人建議,兆康站開(K51果個),經富泰, ...

唔好玩啦,富泰 > 兆康站;置樂 > 屯門站唔係接駁咩 ....
其實 K58 都係富泰番兆康幫唔到 K51 手
不如往富泰方向到兆康站南後經兆康站隧道上兆康站北番富泰
咁又可以保留良田<>兆康接駁功能,到時在兆康站底加站可能仲方便良田D人坐仲有不少人坐 K58 往來山景及富泰;置樂
入大興更加慢,到時置樂<>良田都趕走埋
bestwishes706 發表於 2016-5-13 13:01 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2016-5-13 12:01
唔好玩啦,富泰 > 兆康站;置樂 > 屯門站唔係接駁咩 ....
不如往 ...

不如縮到兆康<>掃管笏,甚至縮到良景/寶田邨<>掃管笏,如其諗方法輔助但效果有限,不如直接cut走個段算,慳返行車時間,寧願將資源放落K51短途好過

入大興係避開505其中一個方法,或者好似版友講直接入屯公,做特快分走良田去屯市客,等鳴琴客容易D上505。
chiukit2001 發表於 2016-5-13 17:15 | 顯示全部樓層
其實兩條線位合併都唔知慳唔慳到2班車,K53好似得4車,K58拉長起碼都俾番2部啦...幾時搞73,74,兩條線合埋又唔洗加車
EH2674 發表於 2016-5-13 20:47 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-5-13 12:01
不如往 ...

尋日先試完10分鐘內三班滿座K51經過三聖邨(有一部落左幾個),你就會覺得K53同K58有用(有車既話),我眼見最後接近10個客上晒$6.8既53
強人所難,不可一不可再
bestwishes706 發表於 2016-5-13 22:08 | 顯示全部樓層

今日開會議員表態:
李洪森:支持58重組,希望轉全日
葉文斌:支持58重組,希望轉全日;支持506雙向總站,希望增設於兆麟近鄉事會路增設分站,但關注兆麟總站會否影響其它使用者
朱順雅:反對58重組,因現58不受哈羅影響,重組後會令港鐵巴士班次更不穩
楊智恆:對506持開放態度,但因太遲交文件,故不應通過
何杏侮:要求延遲58尾班開出時間,希望全日行走
黃麗嫦:反對58重組,收到街坊反對,希望係轉全日,要求再檢討
龍瑞卿:希望506再作討論
曾憲康:不反對506再討論,關注兆麟總站會否影響其它使用者
甘文鋒:支持506,不反對再討論
甄紹南:時間倉猝,查詢506班次會否更改

結果:主席宣佈3線於下次屯門區內交通小組再傾