hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290A 將軍澳-四順客量, 297 最高客量
開啟左側

[其他] 290A 將軍澳-四順客量, 297 最高客量

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-13 22:42 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-5-13 20:05
黃大仙彩虹彩雲來往秀順將軍澳流水你計左未?

將軍澳<>黃大仙區既可以搭290
秀順<>黃大仙區290A又唔係完全獨市
lee part佔幾多客我就真係唔清楚
我都知你唔睇野
我冇話唔計呀
我覺得唔會多
啦如果唔啱既我會認錯既
大家都係討論下
唔似你咁死雞撐飯蓋既
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
最後熱狗 發表於 2016-5-13 22:45 | 顯示全部樓層

290A做到過萬人一日絕對唔出奇

不過將軍澳來往秀順比預期中少, 得一千人

平時上下繁都比班學生同地盤佬打爆部車上落山

而且假日我搭過幾次290A出城, 每次都有40-50人喺秀順落

真係好令人懷疑條數係點做出黎
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-13 22:54 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-5-13 20:20
問題係如果計哂兩條線,即係平均得40人,呢個數字有問題既機會率高過每班80好多。因爲依家非繁做緊客量 ...

所以留意我上面講既係
290A有過萬個客
即係要日間非繁忙時間你係老龍到睇
要班班雙向都要載到六十幾個客先做到
然後每班車再要執多十數個流水客
我個人認為可能性偏低

當然我冇咩機會觀察到
而觀察到數十次所得基本上都對290/290A有點不利
290/290A繁忙時間的確好客
但有幾次十點幾係荃葵睇已經落到得返四五十個
唔知係咁啱定點

同埋一樣野
就算290+290A夾埋係一萬個客都好
其實都已經唔差
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-13 23:01 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2016-5-13 21:51
但係唔好唔記得, 除左將秀順之外, 290系另一個so called流水位係荃葵黃大仙, 呢度上落都唔少

所以龍翔道 ...

啦問題就係單方向就八十既同時
另一邊就可能得二三十
而家290A要有一萬個客既假設係
直頭要正常非繁忙時間兩邊方向都做到七八十

所以利申定先
我冇話我自己一定啱咖
如果有內部人士告知小弟錯既
我會say sorry而唔會死撐
3ASV174 發表於 2016-5-13 23:02 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2016-5-13 22:45
290A做到過萬人一日絕對唔出奇

不過將軍澳來往秀比預期中少, 得一千人

其實數客都唔會班班數,
點都係數部份班次再推個數出黎,但 290/290A 客量分布咁飄忽,點計都唔會準,
單講來往將軍澳 <> 四順一段,流水客有部份 290 都一樣做到,290/290A 回程長期拖卡,有時行前行後已經係 all or nothing 既分別。

至於客量,繁忙時間 290A 有加班而且雙向有客,下繁單向頂閘時間都差唔多有 2 個鐘,
當你平均 80 人一單,有一班載到 120(其實頂得閘連流水已經肯定唔止 120),已經可以有一班載 40 個都拉到平均 80,290A 做得到一o的都唔出奇,因為連少客既班次佢要全程執 40 個客都唔難。

290A 本身自己做到過萬都好正常,290 反而未必過萬,
但其實繁時圍到 5 分一班再全日聯合開 10 分再連流水客,依家成組線有近二萬一日都唔意外,佢唔同 968 呢o的無流水既大線,時時o係公路俾你見晒成車客幾多就幾多,
連 93K 成日見都好多位剩,但繁時發一陣市加大量流水都圍到 7000 客一日,290/290A 加埋點會無萬尾二萬?
如要討論,請先自貼差餉單一次
Haydn 發表於 2016-5-13 23:33 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-13 23:01
啦問題就係單方向就八十既同時
另一邊就可能得二三十
而家290A要有一萬個客既假設係

我唔係話你唔岩, 只係帶出個可能性姐,
都係果句, 實際數據係點, 得官方知, 但係佢地放出黎既數據既可信性, 比人抽稱左好耐, 例如表達方式, 抽取數據既方法等
係呢個case黎講, 好似你地咁講, 個base已經唔清唔楚, 可唔可以令人信服已經係個問題

所以實際係點, 真係要落場睇先知,
到時既結果同數據就唔由得果d淨係坐係冷氣房, 連公共交通工具搭都唔搭下但係有權修改交通服務甚至政策既人去把弄
poondriver 發表於 2016-5-14 00:13 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2016-5-13 21:31
但一定唔會多左一倍囉…所以290+290A既可能性比較大

我相信既係290A多左人 而290少左人

唔好唔記得有d數係可以造出來
GK3258 發表於 2016-5-14 00:18 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2016-5-13 21:31
但一定唔會多左一倍囉…所以290+290A既可能性比較大

290肯定無一萬人。
由數據可見,290A四順流水將軍澳都一千人,而另外290A多多四順去荃灣及其間站就無提及,但保守估計二三千人都應該有。即係同290相同客量應該有六千人左右,以現時290 290A將荃客量接近一比一去睇,290估計都係六千人左右。兩線加埋都應該係一萬六千人左右
橫看香港巴膠
dennis28a 發表於 2016-5-14 00:41 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2016-5-14 00:13
我相信既係290A多左人 而290少左人

唔好唔記得有d數係可以造出來

好似無上過黎。據運吉同九巴引述,290A 不論係收入定係客量上,都比 290 明顯為高。

你當係做數也好、假數都好、真數都好,以下幾點係事實:
1. 38、40、42C 有部份龍翔道客量係流失左(尤其 40);
2. 290 有部份客左手交右手去 290A(總之唔係一半一半,係好多幾緊要)。

如果運吉同九巴無引述錯,加埋 93A、98A、98C 係 2 月各交一部車比 290 系,290/290A 繁時可能唔止咁少車,
尤其係龍翔道日日塞成咁,會唔會塞車過晒鐘直開 290A 而變相做大條數?

PS:西貢區區會會議越黎越有趣。
惡意回復是不道德的行為。
hadboy5 發表於 2016-5-14 00:52 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-5-14 00:41
好似無上過黎。據運吉同九巴引述,290A 不論係收入定係客量上,都比 290 明顯為高。

你當係做數也好、假 ...

問題係無理由快車少客過慢車,連我少幫襯的屋企人都支持290多過290A,會不會狂開290A特車的結果?你話38,40,42C等路線少左客係正常,但你話290左手交右手俾290A的情況真係唔多信,雖然肉眼觀察上部份時間290客量少過290A
PS:290三寶出現左一個,其餘果兩個出現埋此POST就熱鬧得多了