hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後巴士重組安排 (2016 - 全套詳細文件) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 南港島線通車後巴士重組安排 (2016 - 全套詳細文件)

siusiupeople 發表於 2016-5-16 19:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-16 19:31 | 顯示全部樓層
kennethtsoi0715 發表於 2016-5-16 18:03
單計車程確實係地鐵快 但係我呢兩個月做問卷以黎都有人話地鐵站太遠 寧願搭巴士搭耐D都唔想行咁遠 譬如話 ...

如果係去灣仔既話直頭兩邊都唔近地鐵站
我諗灣仔應該就唔會輸俾地鐵
中環就應該仲保到兩繁
反青沙撐獅隧
Choco 發表於 2016-5-16 20:16 | 顯示全部樓層

取消78, 運吉將48列入替代路線, 我仲有咩可以駁,
出到48呢張牌我冇期望78會留到了...

我唔係老人家, 唯有行上去華富搭囉, 睇下48定4X開先上邊架, 不過48轉鐵會抵D.
老人家就仍然都係2蚊但51M會快咗.
返工返學48都唔知載唔載得晒, 華富南係尾二站.

hadboy5 發表於 2016-5-16 20:22 | 顯示全部樓層

我真係唔明,點解寧願開小巴都唔俾73做返起兼負起接駁的責任,仲要開過條新小巴線,運吉係咪想複製返九龍37M 的事件
brianso198 發表於 2016-5-16 20:22 | 顯示全部樓層
Choco 發表於 2016-5-16 20:16
取消78, 運吉將48列入替代路線, 我仲有咩可以駁,
出到48呢張牌我冇期望78會留到了...

呢間公司最搞笑既地方在於用現有載客量去評估將來既野,
果堆出中上環金鐘灣仔客量預跌減班實屬正常,
但如果48/78果組講到咁既話我都唔知講乜好啦...
多左堆轉鐵客點解仲要based on現有數據去話條線幾唔掂?
78呢D根本就係出現相關問題...

西港島線當初話要取消既結果客量仲要升郁唔到,
想做果堆就結果客量大跌班次減完又減跟住班次越來越難等...

惟一可幸既係,
南區個局比起西區易睇少少,
不過做出黎個結果係點都係好難講...

可能佢只係郁班次果堆線客量下跌情況分分鐘仲嚴重...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 4 英雄所見略同

查看全部評分

kay 發表於 2016-5-16 20:56 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-5-16 20:22
呢間公司最搞笑既地方在於用現有載客量去評估將來既野,
果堆出中上環金鐘灣仔客量預跌減班實屬正常,
但如 ...

但如果署方要78死得不明不白
就應該會好似M47咁,通車當日取消

其實78發展到今日,有少少羅生門

今日話入不敷支要取消
但今年年頭有區議員講過話,署方曾考慮增加78班次
3年前建議78改去黃竹坑站

如果真係入不敷支,3年前都唔會建議縮去地鐵站
個時仲係所謂顧問報告提出既建議,之後又話加密班次?

就算係新巴主動放棄,都要追究既係

究竟係51B/51M出現前放棄,定係之後放棄

如果之前放棄,新巴唔抵幫;之後放棄,我轉軑撐新巴又點話

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 之後放棄,我轉軑撐新巴又點話.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
mak5052 發表於 2016-5-16 21:13 | 顯示全部樓層

91, 97, 90 都縮線, 利東非繁坐什麼出中環? 建議補 90 < > 1, 2; 91 < > 4, 7 BBI補償, 另外, 91放港澳碼頭, 港澳碼頭仲有位? 別忘記西區重組中仲有104, 113都要縮過去, 只不過通車年半仲冇消息
接著, 78 取消, 如何處理電動車的試驗計劃? 要試兩年的, 2017年底甚至2018年才夠兩年 (78仲有架神龍未到), 建議 78 放棄田灣就算了 (即只開一條綠頂); 671 改繁時, 改快, 601, 619 有能力應付英皇道去東九龍的客量?
kay 發表於 2016-5-16 21:15 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-5-16 21:13
91, 97, 90 都縮線, 利東非繁坐什麼出中環? 建議補 90 < > 1, 2; 91 < > 4, 7 BBI補償, 另外, 91放港澳碼頭 ...

根本署方想人搭地鐵出中環

計車程90/97都係慢,590快但貴過地鐵

如果整條590/597收4.7直飛中環可能仲開到幾班車
但有條鐵係度,發夢算,692都無左
世界很簡單 人類很複雜
ky927 發表於 2016-5-16 21:17 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-5-16 13:01
78 取消,我諗到的一個原因就係,佢唔想華貴田灣去黃竹坑太方便,搞到 d 人全部轉鐵路,
最好就係排隊等上 ...

其實都係想引南區人搭地鐵啫,如果要取消78,何不將48/78/91A/94A/95/95A/95B/95C/97A/98/595,一次過執三條流水大循環出黎,個原理大概似鴨島綠小37/37A咁,目的係流水線串均南區屋邨同地鐵站。(橫豎呢堆區內線中78+97A+95B都要一筆勾銷)
Ravenclaw 發表於 2016-5-16 21:22 | 顯示全部樓層

真系神奇,我剛剛先醒起70同72出港島系飛黃竹坑既(甄沾記大廈我唔當架啦,距離黃竹坑站偏遠),72仲要連香隧廣場都唔停...

佢想將個轉車站般去海洋公園站呀?早繁唔work架喎,黃竹坑都擔心上唔到車,d友唔會同你海洋公園站轉架喎(反方向仲可能會,因為好似可以行少幾步路)...

即系感覺好似想乘客買大細咁樣,博你班友上70,埋到收費廣場門口,唔塞車就博你繼續坐埋落去,塞車既就比你落車海洋公園站轉鐵,最緊要收左你$4.70先...

但其實唔洗買架喎,朝朝都塞架啦...

BTW,我感覺將來收費廣場個站,系某d時段會好似薄扶林道香港大學站咁,由上落站變成落客站,一見香隧龍尾唔對路即刻落車轉鐵...