hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區區議員要求正視A線降格問題
開啟左側

[小道消息] 南區區議員要求正視A線降格問題

bnr34 發表於 2016-5-20 22:47 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-5-20 19:38
其實城巴點會唔知要咁快換走Man呀
機場車里數高、玩到五勞七傷要早退好正常
之前21xx、22xx,龍運Trident ...

21xx 停嗰陣都已經 16 年, 唔等到 17 年先退純粹要拉返開 F2 換車潮
更操勞既 22xx 大部份唔只行 17 年, 係直頭行到 18 年先退, 話佢地早退真係唔知早咗去邊
至於 man flyer, 早一兩年都仍然講緊要行盡的

...

新 flyer 張單其實已經出晒交車期, 不過打上一張單既尖之餘, 仲會疊住而家起緊貨張單既貨尾
跟唔跟到交車期? 望住龍運批車我真係唔敢包, 除非訂返來既車同 80xx 一模一樣
嗰 12 部新車, 多咗嗰3部我選擇相信係為 A21P 多過大家諗既 8205-07
假如 A21P 好似 A29P 咁用突車, 相信 8205-07 都一定繼續行 A 線, 直到下一批單嗰十幾廿部 flyer 大家先好諗會唔會調走

CRH5 發表於 2016-5-20 23:01 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-5-20 22:32
突然又爆多 3 部 A29P 出黎,根本點計都死。

PS:將軍澳區議會關心既係班次,佢地無南區咁「執著」行豪 ...

照你咁講,根本就唔應該出現 A29P 以外既A線要用黃車既情況啦。點計都係城記錯
Mandurah__Line 發表於 2016-5-20 23:02 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-5-20 20:03
吓?!咁姐係依個安排仲要維持多一年以上
咁好明顯係城記錯啦,D長遠發展錯到離曬譜

個陣聽到堆80得66架都已經feel到紅車短期內實又唔夠用

講真唔好話A10提前轉雙層搞到佢派到亂晒坑
就算唔話轉雙層我會覺得A10堆專屬烏蠅咪到頭來咪又係係高咪數環境下lur夠18年先先慢慢揾新車
都已經唔講話多左將軍澳A線爭紅車喇
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
CRH5 發表於 2016-5-20 23:05 | 顯示全部樓層

Mandurah__Line 發表於 2016-5-20 23:02

我就唔信城記係第一日先知Man情況係差到要早退(睇下市區Man都搞成咁就知)

係都要拖到最後一秒先買車咪出事囉
JX9097 發表於 2016-5-20 23:22 | 顯示全部樓層
Mandurah__Line 發表於 2016-5-20 23:02

會唔會係城巴想拖到最後一刻令到張單大d,多d bargaining power呢?
MH4138 發表於 2016-5-21 00:17 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2016-5-20 22:47
21xx 停嗰陣都已經 16 年, 唔等到 17 年先退純粹要拉返開 F2 換車潮
更操勞既 22xx 大部份唔只行 17 年,  ...

其實而家黎緊既新 Flyer 仲有幾多訂單?
2017年 12部 12.8m E50D?
之後既十幾廿部係準備港珠澳大橋定唔關事? 佢地大約幾時到港呢?

講番半豪躉既問題... 小弟近期都響 A10以外既 A線坐過好幾次,
講真其實從乘客角度黎睇, 係咪真係差咁遠?
座位自翻新後乘坐感其實一喲都唔差,
部車行落比起 80xx 仲要安靜好多... (當年裝嵌既手工真係好... )
行李架擺得落行李就可以了... 剩番只係排放標準同外觀既問題~

講笑咁講, 倒不如幫批半豪躉,
學8203-8207咁貼全車身貼紙變身做 Flyer, 頂住當先啦~
JX9097 發表於 2016-5-21 00:42 | 顯示全部樓層

MH4138 發表於 2016-5-21 00:17
其實而家黎緊既新 Flyer 仲有幾多訂單?
2017年 12部 12.8m E50D?
之後既十幾廿部係準備港珠澳大橋定唔關 ...

A車定E車一坐就知因為E車會頂腳
Mandurah__Line 發表於 2016-5-21 07:42 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-5-21 00:42
A車定E車一坐就知因為E車會頂腳

仲有半豪躉係全車梗位既
當然吹毛求疵D講句80樓梯前同下層所有凳咪又係梗位
兩層最尾個行仲衰﹐直頭係普通凳加個耳仔頭枕就算

其實都普flyer都係用差唔多款座位都係一坐就知
flyer張凳都係比半豪躉軟熟好多

I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
kay 發表於 2016-5-21 07:59 | 顯示全部樓層
其實邊個人咁醒提早拍板退單層豪華車?定係退單層去比巨無霸出牌?
世界很簡單 人類很複雜
tsoikc 發表於 2016-5-21 09:54 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-5-20 19:42
當然,當初訂80XX嗰陣應該訂夠75部左右
一方面係方便車務調動,另一方面代替埋15XX
(正如當年都有幾架21XX ...

當年知道佢只訂66架已經估到出事, 98年個陣你得4條線就當然得, 宜家多左線仲係禁; 唔出事至奇

用電時請注意安全!