hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴擱置 18X 延長計劃、建議改設小西灣往堅城特別班次 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 新巴擱置 18X 延長計劃、建議改設小西灣往堅城特別班次

mingfai31 發表於 2016-5-19 17:58 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2016-5-19 13:06
從人地區抽走成條線去服務其他區,區議會點會同意

家陣堆車區議會有份出錢買呀?
定係區議會有股份係新創建?

區議會乜錢都冇出過憑咩可以係資源上有得出聲
邊度有客就邊度有車
分乜鬼區

kay 發表於 2016-5-19 21:25 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-5-19 17:58
家陣堆車區議會有份出錢買呀?
定係區議會有股份係新創建?

問題係新巴亂改18x

依家可以話因為反對而徹回
但亦都可以話,佢都唔知點改線,對今年建議無信心

再講
呢班特別班次筲箕灣、太古城都唔停

假設受柴灣居民歡迎
佢地都未必肯全日但要兜筲箕灣太古城

假設呢條18X 2世可以全日

城巴有誘因整慢條788
可以兜筲總、太古城出灣仔,最後唔好比我睇死,做瓜720

如果Day1知道18X下場會係咁慘,唔開呢條線,其實唔會衍生好多問題

十幾年前又唔見新創建開18X
2012年之前,新巴經常叫乘客轉乘,話需求唔夠唔開直達車,2012年又轉死性
除左想謀殺18,睇唔到其他原因

新創建用多年時間
係4/5/18開設4x/5X/18X

之後趁地鐵通車,想KO 4/5/18

結果4號多左人搭取消唔到,反而重點培育既5X/18X死晒

如果我係新城R&D,我都驚比人炒魷

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 除左想謀殺18,睇唔到其他原因.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
lsc04d11 發表於 2016-5-19 21:39 | 顯示全部樓層
其實佢個RPP建議係將成條18X換面,東區只有筲箕灣總站不變,其他站全部冇哂。
當日講話要客量低取消18X,然後再提開辦新線X18,會唔會比議員好接受D呢?

說話的技巧。

搞左條特快線,去到最後都係要人用番D 2,2A等線轉番車去堅尼地城,俾我係咩區議會都唔gur呢?明明有得享用既特快線,搞到成個區剩番筲箕灣一個站……(相信筲箕灣、太古城都已經係好遠既選區啦……)
expertuser2004 發表於 2016-5-19 21:54 | 顯示全部樓層

用特快作為加價縮班的藉口,議會未出聲已經知巴士公司諗緊乜
看死佢遲早會有超特快,由東區沒站直飛堅忍地城

其實把 2 同 2A 一齊延長到堅忍地城,相信 1,5,10 都可元氣大傷。

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
brianso198 發表於 2016-5-19 22:30 | 顯示全部樓層

新巴唔係亂改18X而係唔識應該點樣營運路線,
當初唔識死唔分流要一條大線做哂咁多批客...

結果佢第一個版本咁改根本只係想幫補720服務不足問題,
兩年前仲話720會因為呢條18X客量受影響,
結果朝早真係載少左人但下繁爆哂大獲要想方法補救,
點知加埋現時中區嚴重擠塞問題導致720越來越無效率,
D客開始向地下走...(下繁特別嚴重)

跟住畀人抽後算帳(因為數過車數出黎個結果太樣衰)仲要被人覺得會唔會下一步就輪到減班次去滿足呢條新18X...
(要知道一點,太古城鍾意720系個程度係遠超乎大家想像,當區議員仲要係工作報告用好長篇幅去講呢條線問題)

再加上近年鰂魚涌/北角服務削得太勁導致好多人都好不滿,
新18X被推到根本正常...
如果第一個version係呢個版本既18X未必死到全日載客率得兩成,
但邊度搵車做條咁既野就係一個好大既疑問...

brianso198 發表於 2016-5-19 22:40 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-5-19 21:39
其實佢個RPP建議係將成條18X換面,東區只有筲箕灣總站不變,其他站全部冇哂。
當日講話要客量低取消18X,然 ...

如果換個編號就可以令觀感好D就錯了...
siusiupeople 發表於 2016-5-19 22:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
cruisesnet 發表於 2016-5-19 23:02 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-5-19 22:30
新巴唔係亂改18X而係唔識應該點樣營運路線,
當初唔識死唔分流要一條大線做哂咁多批客...
新巴唔係亂改18X而係唔識應該點樣營運路線
當然吾係, 只係佢地覺得,
一個$9客, 比十個$6.2客好

cx734 發表於 2016-5-19 23:24 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-5-19 17:38
788 呢隻金蛋姑且當佢唔會得罪先
但 780 呢條二奶線...
再加埋柴斜有780P頂住...

頭先無提780P,
一唔受新線影響,
二條線有列明開車時間,
一甩車一定比人port到飛起

反觀780同788無固定班次, 要操控班趕時間返中環的客實在太容易

當我仲想緊點解新巴突然咁熱心開新線的時候,
原來新線落中環, 原來新線收$9,
同一部巴士載同樣的客, 收入多45%
就係788呢隻蛋唔夠金

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 就係788呢隻蛋唔夠金

查看全部評分

每日在長命斜等車的乘客
andy1010 發表於 2016-5-20 00:45 | 顯示全部樓層

cx734 發表於 2016-5-19 23:24
頭先無提780P,
一唔受新線影響,
二條線有列明開車時間,

載到同樣既客先算啦