hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴 117 將試辦星期日及公眾假期服務
開啟左側

[路線計劃/RPP] 隧巴 117 將試辦星期日及公眾假期服務

ky927 發表於 2016-5-22 16:41 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-5-22 16:11
171係死唔晒, 但實會減班...
而家既171由海怡兜利東上香隧落鵝頸橋上紅隧返旺角
閒閒地都要一個鐘

認同。
我覺得171係要拆線,不過唔係東西邨拆,係長沙灣同油尖旺拆。

A線:美孚+長沙灣+公主道愛民
一來避開彌敦道,另加愛民補返流失左嘅客(雖然何文田站開左都係會差咁啲)

B線:舊線油旺+旺角西(柏景灣/維港灣)
縮去旺角西,等彌敦道沿線易上返車。

地鐵通左,其實真係好難做到宜家全天候拖卡嘅頻密度,咁不如拉返開兩區做,話唔定長沙灣個段多返客。

況且掉轉諗,其實101/102/112/118呢幾條大線其實都同地鐵平衡,但係都做得住,所以我覺得南港島線通車對過海線又未必影響得咁緊要。尤其是118就證明左只要做到真。特快,依然可以頂閘過海。
mak5052 發表於 2016-5-22 19:03 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2016-5-22 16:41
認同。
我覺得171係要拆線,不過唔係東西邨拆,係長沙灣同油尖旺拆。

呢條171 長沙灣線, 是否適合改行西隧, 港島如佔中版590, 九龍如905? 香港仔後直出旺角 (只停西隧口), 順便搶紅頂客及避免香港仔, 鴨脷洲客流向地鐵?

kmb71k 發表於 2016-5-22 19:55 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-5-22 19:03
呢條171 長沙灣線, 是否適合改行西隧, 港島如佔中版590, 九龍如905? 香港仔後直出旺角 (只停西隧口), 順便 ...

171行西隧仲慢過行紅隧, 港鐵表示多謝你

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2016-5-22 19:55 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2016-5-22 16:41
認同。

A線:美孚+長沙灣+公主道愛民
一來避開彌敦道,另加愛民補返流失左嘅客(雖然何文田站開左都係會差咁啲)

B線:舊線油旺+旺角西(柏景灣/維港灣)
縮去旺角西,等彌敦道沿線易上返車。

地鐵通左,其實真係好難做到宜家全天候拖卡嘅頻密度,咁不如拉返開兩區做,話唔定長沙灣個段多返客。

況且掉轉諗,其實101/102/112/118呢幾條大線其實都同地鐵平衡,但係都做得住,所以我覺得南港島線通車對過海線又未必影響得咁緊要。尤其是118就證明左只要做到真。特快,依然可以頂閘過海。

A線肯定做唔起, 美孚/長沙灣養唔起一條南區線, 就算加埋公主道, 只係多左一少部份何文田客, 客量亦唔會多得去邊

以上回應,是否可行?是否合適?
siusiupeople 發表於 2016-5-22 20:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bennyho1004 發表於 2016-5-23 07:55 | 顯示全部樓層
如果117星期日有客可以再加強服務做起117,171就可以完全撒出銅鑼灣,不過有時行橋都未必快好多。但如果成事就要係南區-九龍專車
vicky0521 發表於 2016-5-23 09:21 | 顯示全部樓層

咖喱 發表於 2016-5-20 23:35
對小弟嚟講, 多架車揀比人去銅鑼灣係好事
但係點解會無啦啦爆出嚟禮拜公假都開, 出奇
平日客量除咗兩繁, 簡 ...

117 同108 同隊係最好
兩條線都唔密,又係經波斯富街
不過九記實唔制,因為分薄左條獨家線
alsonchc 發表於 2016-5-23 20:50 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-5-22 19:55
A線肯定做唔起, 美孚/長沙灣養唔起一條南區線, 就算加埋公主道, 只係多左一少部份何文田客, 客量亦唔會多 ...

同意.....汰弱留強都已係不爭事實...
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2016-5-23 20:58 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2016-5-23 09:21
117 同108 同隊係最好
兩條線都唔密,又係經波斯富街
不過九記實唔制,因為分薄左條獨家線

咁又唔可以咁講
如果你睇返108個站喺102同110/112之間
其實就係要攝兩條隊既客

如果有留意117既客主要唔係去銅鑼灣, 而係跑馬地
即使去時代都唔會排出面專等疏到咩咁既117
如果我去時代, 我都寧願唔駛點等叫幾飛銅鑼灣落行入去好過了
如果108搬出去同117會攬住死既機會好大...
睇埋出面既103/109/113就知......

理性討論+互相尊重
leungky0528 發表於 2016-5-23 22:00 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-5-23 20:58
咁又唔可以咁講
如果你睇返108個站喺102同110/112之間
其實就係要攝兩條隊既客

大家都係講緊117搬入去跟108同隊吧

銅鑼灣亦無你想像中咁細同少人
所以先東西南北都起碼有兩組線守住

117依家唔多客去銅鑼灣
就更加唔應該俾佢浪費左去銅鑼灣呢點
無話令佢變「專等」,但絕對有空間令佢變「一齊等」

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 絕對有空間變成一齊等

查看全部評分