hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港將會有第四款雙軸低地台巴士
開啟左側

[車型及機械] 香港將會有第四款雙軸低地台巴士

NA4179x賢 發表於 2016-5-22 18:19 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2016-5-22 05:19
奇怪在點解想做兩軸市場。冇錯歐洲廠係做開兩軸巴士,英國公司幫襯開都會整下右軚版,但香港版應該唔似係淨 ...

打得嬴香港市場,其他右軚市場好難會輸
500MMC有板你睇,香港訂單連落地都幾千
後來新加坡澳洲一樣跟風入MMC
所以唔好睇少香港市場
ATSE40 發表於 2016-5-22 19:29 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2016-5-22 14:06
之前從多過一個外地巴壇聽聞
英國 First Group 曾經要求過 Wright 設計一款雙層車身配 Scania 底盤
(當 ...

啫從現時淨底盤嘅情況就好大機會配E400車身?
腦補當真,真要補腦
szeto993 發表於 2016-5-22 20:48 | 顯示全部樓層
Mel 發表於 2016-5-22 15:21
呢個可能性都唔細
http://www.busandcoachbuyer.com/scanias-new-double-deck-gas-bus/

依家先醒起Scania同ADL合作搞Gas Bus,用得ADL Envrio系列車身咁新創建都可能有機會入
 樓主| allen_814 發表於 2016-5-22 22:07 | 顯示全部樓層

ATE258 發表於 2016-5-22 16:59
我喺度估緊會唔會好似之前咁配Salvador Caetano車身

如果已經配好左車身既話海關個網應該公佈埋車身,而兩軸雞既話應該系屬於CKD
半隱退
JH_LE4612 發表於 2016-5-23 05:01 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2016-5-22 18:19
打得嬴香港市場,其他右軚市場好難會輸
500MMC有板你睇,香港訂單連落地都幾千
後來新加坡澳洲一樣跟風入MM ...

問題主要係兩軸,新加坡好似全部都行得大車?澳洲我都唔清楚,但似乎三軸需求會比兩軸多。即係,似乎難以用香港作跳板打入右軚兩軸車市場,因為似乎唔大。或者我過份悲觀,其實做到二百條底盤都已經幾賺。

我承認之前係無視左新記都要短車嘅,不過相信唔會用雞嚟爬山架啦,爬山我當代40架33同50架ats,呢堆比e400食,雞就可以食其餘嘅短車單,新記四五十部,九記頂盡二百部,之後呢?點都要玩翻三軸,我冧要香港市場接受雞,平價同起貨快呢兩樣ASC年代嘅優點都要做得翻。

ps ckd得都係e400mmc車身啦掛?
JCSCANIA 發表於 2016-5-23 09:24 | 顯示全部樓層

噢!我忘記.

scania N系主要城市.
K系主要長途旅遊.

希望新巴分開30部E400MMC同30部N280UD4X2

NA4179x賢 發表於 2016-5-23 16:40 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2016-5-23 05:01
問題主要係兩軸,新加坡好似全部都行得大車?澳洲我都唔清楚,但似乎三軸需求會比兩軸多。即係,似乎難以 ...

需求細同作用大唔大,兩回事黎
香港驗車出牌都比其他地方緊,如果一間廠成功係香港出牌已經係一種肯定,個跳板跳去邊都得

keith2314 發表於 2016-5-23 17:47 | 顯示全部樓層
allen_814 發表於 2016-5-22 22:07
如果已經配好左車身既話海關個網應該公佈埋車身,而兩軸雞既話應該系屬於CKD ...

What is CKD?
ATS138 KR7951
 樓主| allen_814 發表於 2016-5-23 19:04 | 顯示全部樓層

Completely Knocked Down散件裝嵌

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
keith2314 + 1 + 3 多謝師兄教導

查看全部評分

半隱退
tkf_2005 發表於 2016-5-23 19:27 | 顯示全部樓層

allen_814 發表於 2016-5-22 22:07
如果已經配好左車身既話海關個網應該公佈埋車身,而兩軸雞既話應該系屬於CKD ...

其實呢...會唔會係F2288 D朋友....