hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔区和北区公车服务讨论
開啟左側

[其他] 大埔区和北区公车服务讨论

S315E 發表於 2016-5-21 06:47 | 顯示全部樓層

先不論樓主用咩體字留言同有咩立場,正如無記都話香港有朝一日都要搵脷渣兒講普通廣東話。
我地應該包溶一啲文化中平無咁高甚至見唔到水平嘅人士留言嘅。

好喇,回番正題,究竟應唔應該俾聯營線獨營呢?
現階段我覺得聯營線喺呢個物價日新月異嘅時代係對乘客有利嘅,
因為可以話係暫時最有可能同最有效將價錢維穩嘅方法,
你重可以用$16.0而唔係$21搭182過海由沙田坐到出中環、$21.2坐307出中環,某程度上聯營係其中一個因素。
唔少大西北人每次九記加價就牙痛咁聲,但又無但抗拒。

對於城巴派舊車嘅日子同班次可以話越嚟越少,307又叫做行過低排區,
所以舊車嘅日子可以話越嚟越少,而家某程度上除咗上下繁見得多啲之外,其餘時間都係E500系行緊。
線換線係咪公允?唔一定,至少對投得專營權嘅兩巴已經不公,因為兩巴為咗符合專營權而購入或者出售巴士,甚至改善服務。
如今居然可以用線換線打破當初嘅協定,巴士公司預見會告政府毀約。

九巴有熱忱?我覺得係管理層嘅問題。
圖文轉載,盡在Wa Kong photography
JH_LE4612 發表於 2016-5-21 06:58 | 顯示全部樓層
Hi...我也是大埔區居民啊...喂大佬我租架非專豪入大埔閣下唔會噴血掛?你咁講即係話城巴係原罪姐。你冧下點解678城巴有份,地區專營權冇左,巴士公司插旗搵錢係正常,公平競爭下唔見得太大問題,同埋307依家唔會有虐老巴架啦,你不如比多幾個理由我地,點解九巴獨營一定會好過九城聯營先?除此之外你話城巴可以食翻103同107,講真我唔覺九巴太想做103囉,一單又耐,做得最多嘅係半山落山同紅隧口銅記客,係多獨市位但唔夠賺喎,若過比城巴獨營九巴應該好開心,反而107仲講得過,起碼同翻108分打。
kmb71k 發表於 2016-5-21 16:50 | 顯示全部樓層
santin 發表於 2016-5-21 00:47
我還記得城巴對307線不太重視,不久之前還派出不利於殘疾人士上車的巴士,也就是輕軌哥說的虐老巴士。我自 ...

唔好用踐踏, 我覺得城巴巴士服務未致於衰到貼地, 車長車手多, 部份巴士又有免費wifi

而家城巴D六頭豪都開始陸續退, 到時一街都係低地台巴士, 想搵唔到都難

以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2016-5-21 17:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2016-5-21 17:46 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-5-21 06:58
Hi...我也是大埔區居民啊...喂大佬我租架非專豪入大埔閣下唔會噴血掛?你咁講即係話城巴係原罪姐。你冧下點 ...

其實如果 678 城仔無份插旗,我相信老九一早加多幾班
而家明顯老九係唔肯加班,寧願用 673 全日再加安達臣安筲線去禁住城仔,講真我唔認為城仔咁樣插手對北區有幾好
kmb兄 發表於 2016-5-21 17:50 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-5-21 17:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
VL952 發表於 2016-5-21 17:54 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-5-21 17:50
點解唔用得簡體字?
連文字都唔識尊重, 學咩要人尊重你?

呢度係香港,你尊重咗向來用正體漢字嘅香港人未
樂仔〞 發表於 2016-5-21 17:54 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-5-21 17:53
如果冇 678,相信 673 唔會咁快全日

673 全日你認為夠客?
YY487 發表於 2016-5-21 17:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽