hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔区和北区公车服务讨论
開啟左側

[其他] 大埔区和北区公车服务讨论

GK3258 發表於 2016-5-21 23:54 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-5-21 22:16
呢個系香港既論壇,請盡可能用繁體中文,書面語同口語都接受,否則,請用英文...

仲有,唔希望呢度變左政 ...

一係就一刀切,全繁中。否則唔比簡體又比英文就真係無稽

橫看香港巴膠
dogdog002 發表於 2016-5-21 23:55 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-5-21 17:46
其實如果 678 城仔無份插旗,我相信老九一早加多幾班
而家明顯老九係唔肯加班,寧願用 673 全日再加安 ...

你们同意307系列路线和678线应该给城巴单独经营吗?因为東区和灣仔区是城巴的地方,它拥有无可争议的主权。九巴没道理践踏这两个地区,让人觉得很金黄很暴力,就像黄丝带占领中环一股恐怖势力的存在。而且九巴的母公司是一家地产商,明显是地产霸权。我自己在大埔想坐307必定等候城巴时段,绝对不会坐九巴的,因为本人不希望把钱给地产商。我已经发了邮件给运输署,希望可以考虑让城巴独立经营307和678线,从此让九巴绝迹于東區走廄。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +7 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 7 靚抽

查看全部評分

SSBT 發表於 2016-5-22 00:00 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-5-21 23:54

唔洗講咁多喇
用簡體字已經違反左站規第44條
版主可以做野
=0=
kmb兄 發表於 2016-5-22 00:05 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-5-22 00:11 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-5-21 23:54

好簡單,一系用本土語言,一系用國際語言...
用簡體中文我當外國人看待,然後就話,對唔住,我唔識體...

當然,我真系要簡體中文?得,有Google Translate...

(方丈)不過咁喎,除非自己真系有興趣想知對方講咩,否則,我唔會咁有誠意地花心機去Google Translate堆簡體字,即系廢事體...(方丈)
kmb兄 發表於 2016-5-22 00:29 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-5-22 00:30 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-5-22 00:05
香港論壇又點呀?
你依家話人殘體字,
殘咩體呀,
你依家話人殘體字,
殘咩體呀,

咁係殘wo,將隻字中間某意思改走左,已經變左做第2樣野
例如好似愛字中間冇左心,冇左個心係到 重點叫愛
有d字本身雖然煩復,但佢個字意思正正表達左個意思出黎
話就話簡體字係方便左,但係簡體d字簡化得黎就冇左本身個原有意義
不過見你咁講,我咪改左做簡體囉..(反正改左做簡體我都照叫殘體架啦...吹咩?

香港論壇又點呀?

咪用返繁體中文囉頂你

你識唔識入鄉隨俗呀?

出少句聲冇人當你啞架,再者我都係叫樓主改返做繁體中文姐...

kmb兄 發表於 2016-5-22 00:44 | 顯示全部樓層
ccatvb 發表於 2016-5-22 00:50 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-5-22 00:29
中港矛盾?只係泛民收左錢搞出嚟既亂局,
咁都比人洗腦只係覺得係無知

係呀, 咁你仲唔飲多幾啖鉛水感覺黨既恩德
無支那依條水魚, 搵鬼同俄羅斯百幾蚊美買1桶油,
HN745 發表於 2016-5-22 00:52 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-5-22 00:44
咁旅客入嚟香港, 洗唔洗規定旅客講廣東話?
你唔鐘意簡體字咪唔好出聲囉,
觸犯版規咪版主處理囉,
咁旅客入嚟香港, 洗唔洗規定旅客講廣東話?

你up緊乜呀
講緊論壇呀,你扯去旅客戈到做乜野呀
兩樣野冇關係架
咁你入英文論壇會唔會打中文呀?
你唔鐘意簡體字咪唔好出聲囉,

講完叫樓主唔好用簡體
我下面咪留左言同樓主講返正題囉
定你又睇唔到呀?
講真,呢句野出自你把口真係好自相矛盾
萬能key:
你唔鐘意____咪唔好出聲
話咩人殘體字呀,
叫人入鄉隨俗, 但就不斷侮辱人家語言,

我咪改左做簡體字囉,你咁執著做乜野姐?
再者,原來話簡體係殘體就係侮辱人家語言
我都係第1次知原來話簡體係殘體係侮辱人家語言,
洗唔洗我再同你解釋下點解我叫簡體做殘體字?

影衰香港人就有份

原來小弟自己單丁一個就足以影衰香港人
小弟負唔起呢個責任喎

再講,本身個帖係冇乜野既...閣下一入黎呢個帖即時位已上
不但突顯左原來閣下係玻璃心,而且重係思想好恐怖戈種人添