hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔区和北区公车服务讨论
開啟左側

[其他] 大埔区和北区公车服务讨论

rusf101001 發表於 2016-5-22 00:57 | 顯示全部樓層

我睇唔出冇左中國,香港就唔得

食物

至於經濟,更加係笑死人

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL417 + 1 + 10 這個kmb真的很牛

查看全部評分

936收皮935全日
樂仔〞 發表於 2016-5-22 01:10 | 顯示全部樓層
好地地講緊大埔同北區,點解無啦啦會完全 focus 落繁體字簡體字?講嘈政治自己去 N 區啦,話你呀 kmb,又係你開火頭

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
gu9434@24 + 1 條友根本要ban 不過有人又會慣性睇唔到.
kmb71k + 1 + 1 Totally Agree

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2016-5-22 01:29 | 顯示全部樓層
果句,麻煩樓主將自己所有既留言及標題轉換成繁體中文,可以用Google Translate幫你...
JH_LE4612 發表於 2016-5-22 05:07 | 顯示全部樓層

仲冧住點解突然有咁多人對九城聯營制有意見,唉唔講政治啦做日港豬。
喺聯和墟咁多年,其實人口老化問題的確令部份路線賺唔到錢,所以當年重組聯和墟都係被cut線多,講真,唔係有東北發展,都唔會同你又搞673又搞278P又270C定D定咩,唔好理個區議員住先(唔講政治),你睇依家黃公司做小小野都嚇到老九死咁款,都未同你計大嶼山堆線,所以樓主放心,你唔會再見到比依家多嘅黃色暴力巴士,因為正義嘅九巴已經壓制住佢。

Y41 發表於 2016-5-22 08:27 | 顯示全部樓層
可否不用體字
Haydn 發表於 2016-5-22 09:02 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-5-22 00:52
你up緊乜呀
講緊論壇呀,你扯去旅客戈到做乜野呀
兩樣野冇關係架

都係果句la,果篇文有kmb兄既reply既話,有99.9%機會都會離題

關於大埔同北區既路線,或者因為我住係深水埗區,我會比較關注呢3區既連繁。
深水埗去大埔既全日線得72,去北區係無全日線,得條繁時270B,
雖然嘉頓有紅小去大埔同上水,但係都係好貴下,去大埔$16,去上水$18 (我無記錯既話)

就算72係唯一連接大埔及九龍西既全日線,但係相信因為行大埔公路既關係而令到唔少人卻步。
今年RPP話開繁時線272E,但係一睇價錢,收$13.2,仲貴過272P,又係個心離一離ar,
九巴係唔係因為條線行青沙就收到盡?
至於270B,除左通勤客之外就唔好講la。

個問題係:大埔/北區<>九龍西巴士服務不足,鐵路轉上轉又逼好唔方便,一加就行青沙收到盡。

至於樓主,佢係度打英文都無人會話佢,
但係簡體字,有呢種字既原因係當時內地人教育程度唔高,比較多文盲,為左方便佢地學習文字,加強文字上既溝通 (有錯請指正),
個壇主要for香港人既,請尊重香港文化,用番正體字,
英文係國際語言,用左都唔會點嘈,
但係簡體字,得罪講句,係for以前內地d文盲用
HJ8388-S7 發表於 2016-5-22 11:01 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-5-21 23:54
一係就一刀切,全繁中。否則唔比簡體又比英文就真係無稽

有幾無稽?香港人一路都係普遍用正體中文英文架啦
仲有次次個 post 都有佢就離晒題既煩X,點解可以仲未俾人 ban
AVD1 發表於 2016-5-22 11:03 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-5-22 00:52
你up緊乜呀
講緊論壇呀,你扯去旅客戈到做乜野呀
兩樣野冇關係架
原來小弟自己單丁一個就足以影衰香港人
小弟負唔起呢個責任喎

再講,本身個帖係冇乜野既...閣下一入黎呢個帖即時位已上
不但突顯左原來閣下係玻璃心,而且重係思想好恐怖戈種人添

一個人就可以影衰香港人,只係佢太睇起你姐,
不過一個人影衰九巴影衰 iTalk 又或者真係唔出奇啊
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HN745 發表於 2016-5-22 13:47 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-5-22 11:03
一個人就可以影衰香港人,只係佢太睇起你姐,
不過一個人影衰九巴影衰 iTalk 又或者真係唔出奇啊   ...

講真,我冇諗過佢會冇啦啦另開火頭去嘈殘體定簡體
而且我#2本身無意引起罵戰,我只係叫樓主唔好用簡體(殘體)
我都唔知點解佢咁執著,重有
我想係到同各位版友講返聲對唔住
因為又係我同KMB兄之關既野令到你地感到煩厭
小弟實在感到非常抱歉

講返正題,北區當年係咪有條71x落長沙灣既?
點解當年客量會唔夠,係班次問題定係走線個問題?
kmb兄 發表於 2016-5-22 16:41 | 顯示全部樓層