hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2)  論插旗
開啟左側

[路線計劃/RPP]  論插旗

GK3258 發表於 2016-5-22 09:27 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2016-5-22 00:27
我強調我唔係針對某一公司,歡迎各位補充不同公司嘅例子以便說明。
以閣下提嘅例子,然則日出康城出尖沙 ...

先講番政策。香港行緊既專營權制度,往往就係令巴士公司之間會以路線去競爭,而唔似新加坡咁係用服務質素去競爭,結果當然就岀現到插旗呢啲搶地盤行為。
如果想完全無插旗,唯有就係學新加坡嗰套,但咁係咪適用於香港呢?之前好多版友都分析過唔係。
當然每一種政策都有好有壞,插旗同招標優勢亦係呢種政策下做成既情況,有陣時自然會做成不便(例如798無法轉乘大隧線),但係除非將制度推倒重來(當然唔可能實行),否則呢個情況只會繼續岀現。
至於新區都係九巴附近地頭,導致優勢主要落響九巴度,呢個都係事實,但如果同以前比,呢堆路線根本就已經必定落響九巴手中,只係近年多左機會比其他公司入。
康城黎講,兩巴都明顯係鬥插旗,老實講堆線遊花園遊足成個將軍澳先岀到去,本身都已經唔夠鐵吸引,何況有幾條仲要一日得幾班。
796P 682B 呢啲都係例子

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
JH_LE4612 + 2 精闢見解

查看全部評分

橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2016-5-22 09:31 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2016-5-22 05:45
咁講,新發展區喺九龍新界係一個問題,另外就係,九巴近幾年識玩,將荃為例,九巴有錢又計到減價都可以賺錢 ...

新記投唔到標,只係佢唔識玩啫。當中完290系一次伏後,安達臣都投唔到,證明佢積極程度有限。另一邊廂佢自己做緊堆線仲經典,擠牙膏式1蚊轉乘優惠都做得岀,投唔到標就真係扺死既
橫看香港巴膠
AVD1 發表於 2016-5-22 10:17 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2016-5-22 09:13
其實290系都算了,咁真係投標返來而其他公司唔夠九巴玩(又係個句,個投標過程係唔透明嘅)

我並唔係話 ...

講到 934 又點可以唔提 934A,
假如山上比 930 系上左去做,而家只不過係收緊 $ 16 而唔係 $ 18 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3bx 發表於 2016-5-22 10:51 | 顯示全部樓層

其實290系都算了,咁真係投標返來而其他公司唔夠九巴玩(又係個句,個投標過程係唔透明嘅)

我並唔係話 ...

若290唔係俾九巴做,無咁多轉乘優惠,相信唔會有咁高客量。

有時諗,如果798係九巴做,有完善大老山轉乘計劃,客量增,班次繼而增加,對乘客來講可能更理想。
而且亦好有可能不會出現垃圾級10:20PM 開尾班車,將軍澳最早開尾班車常規路線之一。
其它將軍澳早開尾班車同屬新城的路線E22A - 9:20PM,A29 - 9:15PM。趕唔到E22A尾班車,想平就只好用290轉E32
S3BL100 發表於 2016-5-22 11:07 | 顯示全部樓層
最大問題有時候有人插完旗後又唔好好地做,本來對家做分分鐘服務水平仲好,但係插左旗又可以阻住對家分餅

例如條 798A,本來好地地九巴自行重組開山上將沙咪好,
點知運吉玩野,偷左個 idea 後拎條服務範圍得人地一半的秀安沙去招標,
然後又放水俾新巴開 798A。話就話兩邊都想做,但新巴就開得果一班車,仲要倒塔咁早,有無心機做生意,大家心照

(調轉角色的例子都唔係無…)

無心機做就唔該唔好搶線,唔好插旗,完。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 正係我提出呢個話題嘅意思!

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
hadboy5 發表於 2016-5-22 12:30 | 顯示全部樓層
3bx 發表於 2016-5-22 10:51
若290唔係俾九巴做,無咁多轉乘優惠,相信唔會有咁高客量。

有時諗,如果798係九巴做,有完善大老山轉乘 ...

我諗798如果係九巴做,大隧觀塘線全部都要夾車俾佢,因為起碼留失左三分一客,而且部份路可能仲唔止添,老新的轉乘優惠寒酸係都知啦,但佢又無咁多網絡去提供咁多優惠係事實,可笑的是西貢區議員竟然要求提798與其他公司轉乘優惠作為續專營權的條件之一
THomas20010808 發表於 2016-5-23 00:53 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-5-22 09:27
先講番政策。香港行緊既專營權制度,往往就係令巴士公司之間會以路線去競爭,而唔似新加坡咁係用服務質素 ...

682B做的地方一直也是新記地頭,同埋682是招標線,新記用分支開其他沒有辦法,同埋2017年就全日了

796p明顯運輸處偏心新記,想搞到296D取消
siusiupeople 發表於 2016-5-23 01:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-23 02:08 | 顯示全部樓層

我並唔係話 ...

睇巴典講就話當年運吉係唔肯俾城巴開 E29 同埋唔俾龍運開 A45
Outcome 就係城巴 chok 條分支出黎
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-5-23 02:11 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-5-22 08:18
呢D 就係獨自招標的缺點囉,反而我想知就係將南真係容納唔到完善的巴士服務定還是係新巴做得唔好?唯一一 ...

796X 應該就係運吉招標路線
條 296X 之所以誕生只係運吉叫九巴響招標結果出之前開住先 je
九巴都知條線唔係永久
反青沙撐獅隧