hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【大壽轉車站】:城門隧道轉車站銀禧紀念 ...
開啟左側

[其他] 【大壽轉車站】:城門隧道轉車站銀禧紀念

TYChow 發表於 2016-5-26 19:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

差D唔記得,原來今日(2016年5月26日)係城門隧道轉車站25歲生日,祝你生日快樂。

城隧由1989年開通,減少了往來荃灣及沙田的距離,但1989至1991年間一直被指巴士繞路浪費時間。結果最後以轉車站模式,加設「分段收費」,開創轉車計劃先河。

而城隧線還有另外特色:
是所有路線也沒有經過冷熱混合線的時期,因為涉及轉乘補費問題,故一條路線的所有路線須同日全冷,而全冷工作亦須盡快完成,九巴在2000年9月至2001年6月按次序把73X、43X、48X、40X、46X、49X、47X全冷。

此外,城隧線由沙田去到荃灣,其實荃灣眾安街也是轉車站,因為此站是由沙田往來屯門的主要轉車站,以往無263,屯門各屋村往來沙田,便只有此途徑。

其實我有時又感到,水泉澳的城隧線,其實去荃灣比去葵涌好,因為荃灣可以轉駁去屯門及青衣。

其實新界人口增加,各城隧線在未來的日子,應如何改良服務,擴闊轉車站是否就能解決問題?大家對城隧線又點睇呢?大家對城隧線又點睇呢?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 同日仲有欖隧成年禮添

查看全部評分

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
szeto993 發表於 2016-5-26 19:45 | 顯示全部樓層
依家城隧有263亦有幾飛去荃灣,288亦有提供轉乘優惠轉48X/49X/263,水泉澳架47X特車係唔係去荃灣真係唔重要,當然有就更好
GW4866 發表於 2016-5-26 21:22 | 顯示全部樓層
城隧有成5條線落荃灣(43/48/49/73/278)使唔使又要塞多條落去呀
相反落葵涌得40/46/47,同埋比起水泉澳我覺得火炭更加需要一條城隧線
最好另一邊係入埋無城隧線既上葵

另外城隧係1990年通車
打開門,行出去,去遠啲!
KG1428 發表於 2016-5-26 21:56 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-5-26 21:22
城隧有成5條線落荃灣(43/48/49/73/278)使唔使又要塞多條落去呀
相反落葵涌得40/46/47,同埋比起水泉澳我覺 ...

火炭已經有AMS提供服務
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
ky927 發表於 2016-5-26 22:26 | 顯示全部樓層

我反而覺得應該拆263/269D/868行青沙+249X全日,而49X就縮去荃灣。當然建基於青沙轉車網有全日嘅大埔/北區/馬鞍山線。
目的其實都係將屯門/天元客,透過分流到青沙,將呢批客過比286C/272X/270B等嘅全日線,一來減輕城隧線負荷,二來提高返長沙灣線及青沙線嘅使用率。

咁當然,行車里數係相對高左。

但問心,城隧個網我覺得cover得算幾全面,而且轉車價合理。

反而打後成立嘅轉車網,我覺得cover得唔夠大。
alex_yu1992 發表於 2016-5-26 22:40 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2016-5-26 22:26
我反而覺得應該拆263/269D/868行青沙+249X全日,而49X就縮去荃灣。當然建基於青沙轉車網有全日嘅大埔/北區/ ...

城隧落腳位好,啲出口又方便
雙反青沙得過海同深水埗,而且好多出口都兜大圈先出倒目的地

ky927 發表於 2016-5-26 22:41 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2016-5-26 22:40
城隧落腳位好,啲出口又方便
雙反青沙得過海同深水埗,而且好多出口都兜大圈先出倒目的地

同感,所以轉車路線唔向西北發展就真係無乜用
alex_yu1992 發表於 2016-5-26 22:45 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2016-5-26 22:41
同感,所以轉車路線唔向西北發展就真係無乜用

但行青沙去西北路程長好多(淨係計隧道同昂船洲大橋都已經同行城隧差唔多,行城隧仲快過行青沙

樓主| TYChow 發表於 2016-5-26 22:55 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-5-26 21:22
相反落葵涌得40/46/47,同埋比起水泉澳我覺 ...

因為城隧線去到荃灣,能轉駁屯門區M線,
而M線同城隧線在屯門及沙田都能做到入村,
所以在發展潛力來說,去荃灣好過去葵涌。
但城隧線往來葵涌,繁忙時間較多人,拆線分流亦應該。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
paul2357paul 發表於 2016-5-26 23:19 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-5-26 21:56
火炭已經有AMS提供服務

享用唔到城隧口BBI,有鬼用咩?