hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改路線為名加價為實 沙田大埔居民勢遭殃 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴改路線為名加價為實 沙田大埔居民勢遭殃

hon_son_wilson 發表於 2016-6-3 10:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原文:九巴改路線為名加價為實 沙田大埔居民勢遭殃

原路線新路線原線收費新線收費增幅
86B
87A
286X
287X
$6.8$7.14.5%
86C286C$8.9
濱景: $7.8
$9.911.3%
濱景: 27%
87D87E$9.4烏溪沙/利安: $12.7烏溪沙/利安: 35.2%
前272P272E$11.1$13.219.0%
72272E$9.6$13.237.5%

如果286C全日改由泥涌出發、恆耀直上青沙(+281X改青沙補富安-第一城),
如果272E係由九龍坑出發,咁收貴果個價都話合理吖。

全程車程短咗,用車少咗,最近油價又跌,仲可以加價加咁多,9巴盈利想唔大增都難。
乘客有無快到都只係其次,9巴眼中成本考慮遠大於乘客考慮。

相關帖子

drbean7218 發表於 2016-6-3 10:32 | 顯示全部樓層
他唔講87E, 利安->尖沙咀/ 將來回程都較87D收貴35%。
shakugan2005 發表於 2016-6-3 11:11 | 顯示全部樓層
原本272P夠係行吐露港出到深水埗, 條272E唔通比左大欖隧道隧道費所以要收咁貴?
FBI2 發表於 2016-6-3 12:14 | 顯示全部樓層

又係呢D咁既月經POST,86X轉左做286C,客有冇多左先? 多左客,即係証明有更多人BUY呢個改動,話之佢貴一蚊幾毫啦.

情況等如南港島線,地鐵貴過巴士,班議員走去嘈,都唔知嘈乜? 就算地鐵貴巴士一倍,D乘客都係搭地鐵架啦,可靠嘛.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2016-6-3 13:05 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-6-3 12:14
又係呢D咁既月經POST,86X轉左做286C,客有冇多左先? 多左客,即係証明有更多人BUY呢個改動,話之佢貴一蚊幾毫 ...

以286C為例,如果全日化就"証明"受惠於平日兩繁荔枝角提速的乘客,BUY深水埗速度比86X慢/與86C相若但加價?
哩種解釋會唔會有點以偏概全呢?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kiwai + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

bjbus 發表於 2016-6-3 13:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-6-3 13:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nick0102 發表於 2016-6-3 17:16 | 顯示全部樓層
我都係咁話,如果佢改完快左,就算要比多少少,我都會揀巴士,有位坐都係好好多
kmb71k 發表於 2016-6-3 17:30 | 顯示全部樓層
樓主, 272E同272P無關係架...

以上回應,是否可行?是否合適?
neoplan720p 發表於 2016-6-3 18:03 | 顯示全部樓層

87D同87E係做緊兩批好唔同嘅客,無得咁比。況且,你條87D仲活生生係到,根本無野好嘈。

反而青沙果堆線就真係有掠水之嫌。話就話青沙係快速公路,但講過好多次,佢啲入口、出口位唔靚,所以「快左」好多時都係錯覺,真正到市中心(如深水埗)其實係無乜點快過。

但無論如何,呢間公司都叫做肯積極開拓市場,至於對面海果兩間呢?
連搏都唔肯去搏。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。