hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴改路線為名加價為實 沙田大埔居民勢遭殃 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴改路線為名加價為實 沙田大埔居民勢遭殃

shakugan2005 發表於 2016-6-4 08:19 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-6-4 01:05
沙田去長沙灣深水埗根本就唔應該用大埔區資源搞
雖然72車程上係唔算慢, 但係又經大埔公路爬上又要經沙田,  ...

大埔人一直想改快72但頂多都係收72X價姐, 唔係一直想收大欖隧道價掛? 政府應該係青沙收九巴大欖隧道價, 如果唔係272E/286C冇理由仲要比真係快既86X/272P貴! 其實唔加價下72X/271/270A/86C用新界西既35A/44/234X/37等線係九龍既走線去到荔枝角後上青沙未得囉, 係要諗埋D怪主意走埋D怪路仲無啦啦加價
053h4 發表於 2016-6-4 08:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
paul2357paul 發表於 2016-6-4 08:32 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-6-3 20:04
如果運吉拎條286C去招標
我睇死九巴會收返86C價

點解?

因為同86C比,有D地方根本車程無快到

如果係86X全日,比貴一蚊又如何

堅快個條86X執左佢,慢個條86C改頭換面286C又唔係快既
呢D得九巴先做到

九九仲留86C行歌和老街,搞到用唔到最唔塞既途徑出入獅隧本身己經係怪事。
流星☆雨 發表於 2016-6-4 09:17 | 顯示全部樓層

講到貴真係要提280X $8.9,我唔理280P幾錢啦,但係81 $6.8,27X $7.1,第一城專線 281A 都只係$7.8…
趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2016-6-4 11:29 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2016-6-4 09:17
講到貴真係要提280X $8.9,我唔理280P幾錢啦,但係81 $6.8,27X $7.1,第一城專線 281A 都只係$7.8…
...

其實 280X 唔係收得太貴,18-23 公里級數本身唔少都收緊 $8.9,同級例子有 86

反而係 281A 收得太平,86 里數仲短過 281A
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2016-6-4 12:46 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-6-4 01:00
前272P係行大埔道走, 272E係行青沙, 走線已經唔同啦

宜家原文重點係服務區域大致不變,但改一改路線就伺機加價。
走線唔同先「造就」到9巴加價。

lsc04d11 發表於 2016-6-4 08:13
其實……會唔會係沙田、大埔既巴士線太平?定係港鐵(前九鐵惹的禍)太平?

以2/86C里數車程計,要收幾多錢先至收支平衡?

路線里數(km)車程(mins)收費
86C20.981$8.9
7224.770$9.6
新界東
40X22.465$9.1
85X20.574$8.6
89D22.262$8.9
87D23.683$9.4
27126.976$11.1
新界西
3822.267$8.7
59M21.442$8.4
66M20.944$8.4
276系20.5-25.745-55$9.2
將軍澳
98D19.778$9.9

一直有比較40X,85C/X,89D,只係收$8.6-$9.1,85C/X提速甚至無加價。
唔數沙田數新界西啦,38,59M,66M,276系都係收$8.4-$9.2。唯一有得拗嘅係98D,已經收緊$9.9。
咁係唔係反映9巴只有98D收支平衡,除此之外上述路線全部都太平/蝕錢?
與72里數車程相若的路線,普遍收$9.4-$10.1,但272E就收$13.2。
又或者2/86C,72(272E)非繁無上述路線咁旺場,但需要收貴過87D,271咁多先抵銷到?

053h4 發表於 2016-6-4 08:23
拎條線出離投,睇下九巴會幾錢落標啦

一講投標唔可以唔數290/A。
290/A收緊$10.7,同佢里數車程最相近嘅有52X收$12.8,相差$2。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-4 13:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-6-4 11:29
其實 280X 唔係收得太貴,18-23 公里級數本身唔少都收緊 $8.9,同級例子有 86

反而係 281A 收得太平,86 ...

其實仲有條89C係收少3毫子
86果D係全冷冇減到價既例子
當然差三毫子分別就好似不大
不過280X感覺上真係咬得好貴下

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cocogohk 發表於 2016-6-4 14:50 | 顯示全部樓層
其實睇返大埔有既區議員就會明白...點解巴士線會變成咁
shakugan2005 發表於 2016-6-4 15:50 | 顯示全部樓層
cocogohk 發表於 2016-6-4 14:50
其實睇返大埔有既區議員就會明白...點解巴士線會變成咁

最恐怖應該係北區, 早幾年仲要削車重組到唔搭鐵就冇計咁款
kiwai 發表於 2016-6-4 16:17 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-6-4 11:29

反而係 281A 收得太平,86 ...

成日都有人話281A因為收得太平, 賺唔到錢
如果真係太平, 九巴何不效法中巴對待3,41,47的做法, 主動放棄281A, 拎出黎俾其他人做?

假如281A唔係蝕錢, 又何來"收得太平"?