hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 603比想像中有心機做很多
開啟左側

[經歷分享/報告] 603比想像中有心機做很多

kmb71k 發表於 2016-6-21 17:25 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2016-6-21 15:56
依家601又兜又唔到中環,如老九借安達入伙拉603過去,應該搶到唔少秀茂坪客
...

603繁時都上到爆, 拉埋603過去安達臣, 咁油塘仲駛搭車?

以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2016-6-22 01:02 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-6-21 12:59
若然當年中巴專營權結束後, 601 619係落入同一家公司, 情況一定好唔同, 當年城巴專心搞好619的時代, 可以 ...

正常呀,你望下行康寧道上落果堆小巴幾旺場...
619牛下多老人家同買餸客上山,上樂華四順都有...

裕民坊都多人上619翻上山架,我試過下繁坐,裕民坊,上客翻上山多過落車...

最慘架619觀塘法院都唔夠裕民坊多,所以觀市東隧過海呢尾野真系情何以堪...
Ravenclaw 發表於 2016-6-22 01:11 | 顯示全部樓層
依家601又兜又唔到中環,如老九借安達入伙拉603過去,應該搶到唔少秀茂坪客
...

如果條安筲線將來同603冇免費BBI互轉的話,條線基本上開黎運吉,仲拉過去?
601唔到中環?有咩問題?唔夠喉601P加班吧...

反而601往金鐘方向應該踢鬼左出海皮,680都系...
AVW21 發表於 2016-6-22 01:16 | 顯示全部樓層

...

本身603唔駛拉長已經夠客夠旺場
安達同遲啲入伙嘅安泰應該要有條新線跟而家213m咁直落藍田站,甚至唔停藍田直入東隧
呢個先係長遠可行嘅計劃…

btw,安字頭新過海線預計要跟603行法嘅東區路線,
如果可以同603互轉應該方便到秀、藍、油居民
當然最好有第二條線啦…
EX-TL 發表於 2016-6-22 01:24 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-6-22 01:11
如果條安筲線將來同603冇免費BBI互轉的話,條線基本上開黎運吉,仲拉過去?
601唔到中環?有咩問題?唔夠 ...

唔好呀... 自從601 680改左行禮頓道之後, 帶挈埋入跑馬地班客, 電車錢都慳埋, 去灣仔 金鐘班客嫌慢可以屈水轉乘東廊特快307 603 681, 對巴士公司仲有so, 唔轉就繼續搭埋落去.
cong 發表於 2016-6-22 09:28 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-6-23 00:51 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-6-22 01:24
唔好呀... 自從601 680改左行禮頓道之後, 帶挈埋入跑馬地班客, 電車錢都慳埋, 去灣仔 金鐘班客嫌慢可以屈 ...

你肯定唔會轉到對家車?聯營線玩轉乘一d都唔好玩,好難計得店條數...

跑馬地?點解會有咁多人去跑馬地既?8X/117總站果度先叫 做 跑馬地,禮頓道唔算...

行禮頓道既後果就系灣仔客都趕埋,d 601/680去到北海中心已經好少人...

你頂多話早上禮頓中心有人翻工,留d早繁服務去到北海中心收工就算啦...

$5.70流水?sorry,系冇既咁濟,619早繁就多,而非繁都唔算多...

仲有,慮押道呀,你呢條咁既死人路,個天黑先識暢順既...

所以我就覺得果d pat pat公司改5X西行盧押道走系十分智障既行為...
EX-TL 發表於 2016-6-23 01:13 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-6-23 00:51
你肯定唔會轉到對家車?聯營線玩轉乘一d都唔好玩,好難計得店條數...

跑馬地?點解會有咁多人去跑馬地既 ...

正常計, 三條全日東廊特快線, 九巴淨計603都多過城巴307 681, 後兩者仲有九巴份, 咁計當然九巴佔多數, 但你唔好理, 咁樣轉法仲快過地鐵多多聲. 多年前, 我就試過原本心急如焚, 觀塘站求其上架車去東隧口叫三飛特快, 等左5分鐘先有部307到站, 去到灣仔警署落車發現, 我仲可以慢慢行去買嘢食, 再行番做嘢地方.

禮頓道最後一個站行前唔駛1分鐘就係黃泥涌道口, 仲唔係跑馬地?! 行多10分鐘入埋117總站入面, 多唔多人其次, 唔行禮頓道改行出海皮, 人人要轉新巴/城巴/電車, 或其他交通工具入銅鑼灣南, 九巴會肯放棄嗎?!

係架... 北海中心之後基本上冇乜人, 以前行怡和街年代, 過左鵝頸橋咪又係差唔多.

601去金鐘為乜? 唔係為左全程收人$9.8根本唔知為乜! 就算灣仔/跑馬地總站有位都唔會俾佢縮, 縮短左咁秀茂坪/觀塘過海賣大包平五毛, 一個單隨時唔見65個大洋, 680縮短都講得通, 但係沙田/馬鞍山680獨市位難唔難應付? 你懂的!
TankKingEH9697 發表於 2016-6-23 02:25 | 顯示全部樓層
我諗冇乜人會俾$17.8 咁轉雖然603密車 (有一半都係得半滿 拖幾卡唔係夢)
但601 619疏 一樣係要等 (601頂多快10-15分到東隧口
再者兩線多數都打爆過海 咁轉法真係玩自己
坦克王EH 9697
mak5052 發表於 2016-6-23 09:28 | 顯示全部樓層

AVW21 發表於 2016-6-22 01:16
本身603唔駛拉長已經夠客夠旺場
安達同遲啲入伙嘅安泰應該要有條新線跟而家213m咁直落藍田站,甚至唔停藍 ...

安達臣整多條經中秀、興田、啟田道、東廊去中區線,點看?順便讓秀茂坪有全日車出中環