hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 603比想像中有心機做很多
開啟左側

[經歷分享/報告] 603比想像中有心機做很多

kmb71k 發表於 2016-6-23 17:50 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2016-6-23 09:28
安達臣整多條經中秀、興田、啟田道、東廊去中區線,點看?順便讓秀茂坪有全日車出中環
...

阿生, quota呢?
安達仲要去中秀兜圈, 根本對安達無吸引力
再者, 603繁時坐爆, 非繁剛剛好有剩載能力
仲要開條路線同自己打對台, 削弱同區路線客量

以上回應,是否可行?是否合適?
ksmbh 發表於 2016-6-23 17:57 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-6-23 00:51
你肯定唔會轉到對家車?聯營線玩轉乘一d都唔好玩,好難計得店條數...

跑馬地?點解會有咁多人去跑馬地既 ...

咁咪就係巴士公司覺得自己最大對手係對家定港鐵囉
要齊心同港鐵爭
明明有客搭 有得快
都傾唔到搞轉乘
咁就抵班客唔鬼搭你地啦
 樓主| paul2357paul 發表於 2016-7-3 08:30 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2016-6-23 02:25
我諗冇乜人會俾$17.8 咁轉雖然603密車 (有一半都係得半滿 拖幾卡唔係夢)
但601 619疏 一樣係要等 (601頂多快10-15分到東隧口
再者兩線多數都打爆過海 咁轉法真係玩自己

我既意思既話603搭到鯉魚門道先至轉本土線/紅小往往比起在東隧口死等601/619/606更快走到。
這證明了601和619的確有很大既公關災難。

真心唔明點解巴士公司就算明知來往秀茂坪+觀塘市既客多過來往油塘+藍田山既客既情況下,601和619竟然仲可以做得比603差。
照計603就算俾佢可以收貴少少,由於客源傾向於單向既關係,往往比起雙向客源既601和619冇咁好賺。

TankKingEH9697 發表於 2016-7-3 08:58 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-7-3 08:30
我既意思既話603搭到鯉魚門道先至轉本土線/紅小往往比起在東隧口死等601/619/606更快走到。
這證明了601和 ...

問題既重點就係 鯉魚門繁時一樣難等車
唔值得用接近一倍價錢去換最多5-10分
唔好忘記興發街+東廊落東隧都係塞車黑點
我就一定唔會咁癲
601/ 619 灣仔有車的話 唔係塞到行唔郁一個鐘內都落到地

btw 603全部落自己袋 唔駛分時段
601/619 俾你車海 去到站頭唔岩時段一樣有得睇冇得食

坦克王EH 9697
ahken 發表於 2016-7-3 12:17 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-6-23 17:57
咁咪就係巴士公司覺得自己最大對手係對家定港鐵囉
要齊心同港鐵爭
明明有客搭 有得快

呢樣野柴小巴士公司就奶野奶到應一應,唔俾轉乘D客咪唯有乖乖落地底囉,自作孽不可活
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
JX9097 發表於 2016-7-3 16:44 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-7-3 08:30

聯營 vs 獨營

EX-TL 發表於 2016-7-3 16:46 | 顯示全部樓層

有一點板友講左, 603唔停藍田站, 東隧後第一站係聖安當女書院, 呢度可以轉咩車去601 606 619範圍?

紅小出觀塘的話, 入到油塘再轉出去觀塘咁兜, 603已經貴, 仲要俾多程錢, 轉14B就算九巴肯俾免費轉乘, 要等幾耐先有車, 14 14X 62X 259D轉黎都多餘, 咁轉法一早落左地底過海, 216M, 去藍田站? 最後淨番14D N216真係去到601 606 619範圍, 但受惠到咩人?

差唔多列晒咁多可能性出來, 你睇下邊樣係比在東隧口轉601 619快呢, 更何況根本冇乜人會在東隧口轉九龍方向的路線, 咁邊度會有人搭603到鯉魚門道(油塘)轉番出觀塘?!
ksmbh 發表於 2016-7-3 18:18 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-3 12:17
呢樣野柴小巴士公司就奶野奶到應一應,唔俾轉乘D客咪唯有乖乖落地底囉,自作孽不可活
...

柴小公司咪比抱殘守缺的思想
玩殘自己囉
leeallen 發表於 2016-7-4 02:09 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-7-3 16:46
有一點板友講左, 603唔停藍田站, 東隧後第一站係聖安當女書院, 呢度可以轉咩車去601 606 619範圍?

紅小 ...

唔係第一次, 好明顯係紙上談兵同肺腑之言

ATENU1198 (UR1585) @ 619
TankKingEH9697 發表於 2016-7-4 03:37 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-7-3 16:46

紅小 ...

唔只既
76B尚算去到曉麗 上秀四順既 平田轉60啦 排幾多部先上到就唔知喇

坦克王EH 9697