hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 中西區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 中西區巴士路線發展計劃 - 結果

hadboy5 發表於 2016-6-30 20:15 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-6-30 13:10
九巴東隧轉乘確立
姑且睇下下年會推邊條開支線做埋北角同銅鑼灣內部

睇果款都似安宵線加603分配資源,不過603,安宵線同673可以組成超強的東隧網絡,但前設係673轉其餘兩條線可以減價,成事的話601的壓力細一倍,尚欠一條灣仔尾站的東隧特快
YY487 發表於 2016-6-30 20:16 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-6-30 17:35
你要知道麗港城果邊D人有幾惡, 改路線ban, 合併路線ban, 減服務ban, 呢D大地主你郁佢D路線幾乎都唔會獲得 ...

141 嗰年,麗港城提出反建議係接受 621 經觀塘繞道延長去九龍灣
巴士公司唔聽咁無計架

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
nokia_hk_fans + 1 英雄所見略同

查看全部評分

簽名被屏蔽
nokia_hk_fans 發表於 2016-6-30 20:53 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-6-30 17:35
你要知道麗港城果邊D人有幾惡, 改路線ban, 合併路線ban, 減服務ban, 呢D大地主你郁佢D路線幾乎都唔會獲得 ...

其實今次麗港城果邊都無話ban 641取代621下繁,而且641下繁重組對麗港城絕對係利多於弊,

連鄧議員都開綠燈表示支持;
係唔知點解講咁耐都未傾掂數.....

kay 發表於 2016-6-30 21:01 | 顯示全部樓層

nokia_hk_fans 發表於 2016-6-30 20:53
其實今次麗港城果邊都無話ban 641取代621下繁,而且641下繁重組對麗港城絕對係利多於弊,

連鄧議員都開 ...

啟麗唔接受車程耐過依家
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2016-6-30 21:01 | 顯示全部樓層
今年rdp係西港島線通全線通車後第一份

以新創建咁既思維,每一個要撤回既方案
都有佢既問題所在,包括好多乘客原本一程車到達目的地
但臨到目的地前一段路,竟然要轉車,轉另一條線班次又係15/20分一班

等車隨時耐過搭車

如果區議員面對有問題的方案都不反對
就係監察不力

署方不站在巴士公司的一方亦是合情合理

新創建,做返好自己d服務,先再傾重組吧

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
allen_814 + 1 新創建已經冇得救啦
neoplan720p + 1 新創建,做返好自己d服務,先再傾重組吧.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
leungky0528 發表於 2016-6-30 21:27 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-6-30 20:15
睇果款都似安宵線加603分配資源,不過603,安宵線同673可以組成超強的東隧網絡,但前設係673轉其餘兩條線 ...

以968去睇九巴應該做得到三線東隧口唔加錢轉乘
除非被階段勝利沖昏頭腦
siusiupeople 發表於 2016-6-30 21:47 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-6-30 13:11
正常啦
已經當晒係權利,只可有不可無

呢度好多人都係咁覺得架, 有多出奇?
垃圾議員都係由人選出來, 咁你話選民質素有多高? 你懂的!

呢樣野, 係呢個板都係得我一個夠膽講, 結果屯門、呢份都係一樣,
減班唔得, 開線加班就得, 唔可以用現有資源, 盡現土皇帝本性,
奈何大部份人唔識醒,有咩法子? 呢D 共業咪大家一齊受囉.
簽名被屏蔽
andy1010 發表於 2016-6-30 21:49 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-6-30 21:27
以968去睇九巴應該做得到三線東隧口唔加錢轉乘
除非被階段勝利沖昏頭腦
...

咁而家373 673 603可以免費互相轉乘未?
唔覺得會成事
603同安筲線都咁疏, 點等
siusiupeople 發表於 2016-6-30 21:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-6-30 21:01

方案根本無問題, 署方根據客量調整班次路線, 係署方應有之責。
善用資源減輕交通擠塞,係你的責任, 你有責任要配合政府交通政策。

巴士公司從來唔係社會企業, 佢係上市公司, 事事必先以營利為先,
雖則有專營權需要做蝕錢線, 但巴士公司係可以重組路線減少投放資源落去,呢樣你唔可以輸打嬴要。
你要怨的,只係怨點解需求咁低被人開刀,責任從來唔係巴士公司度。

議會係要通過議案, 即係要做橡皮圖章, 有督屎你都要食, 無得揀.
你要攪民主霸權唔該離開議會,議會係要協助政府係地區層面的施政.
不過唔緊要, 既然你執迷不悟, 縱容地區人士阻撓巴士重組破壞政府管治威信,那不要緊,請你繼續,
這恰恰反映我一直都話區議會係土皇帝,變得更真實,我被你地鋪天蓋地抽水亦十分值得。

簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2016-6-30 22:03 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-6-30 21:01

新創建:你又唔俾我CUT車,又唔俾我CUT線,我做唔住唔做喇