hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果

bestwishes706 發表於 2016-6-30 19:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Source 屯門恆福朱議員(運輸署向屯門區匯報 2016-17 巴士路線發展計劃結果)
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1606153189714774&id=1424468444549917

撤回方案:
57M 分兩階段轉繁時服務
66M 加班
62X 全日
259D 不經市中心

53 減班
258D 加班
260X 加班
961P 加班

修改方案
258X 雙向由各兩班改為各一班
962E 有待巴士公司考慮修改

支持方案
63X 全日上西廊
68A 往青衣經洪福邨
67M 67X 加班
258P 加班
259X 增設回程
A33 全日
267S 取消,開267X
B3A B3X 加班

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

HF3204@243M 發表於 2016-6-30 21:58 | 顯示全部樓層
究竟係57M轉到兩味先定利物浦擺英超冠軍先 ?
siusiupeople 發表於 2016-6-30 22:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
樂仔〞 發表於 2016-6-30 23:40 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-6-30 22:06
首先我要恭喜屯碼居民,因為57M 減唔成班,你們就要繼續搭259D 搭多十分鐘。
然後我要再恭喜市中心居民, ...

唔好意思,碼頭人一早離棄咗 259D,轉哂 59M 59X,259D 改唔改對佢地影響根本就不大
亦都因為咁,市中心班客本身咪又係同返安友班客迫

至於 66M 66X 問題,班客本身就見車上車,反而 66M 66X 聯合各十分鐘一班 (i.e. 66X 減至 20 分鐘一班) 比而家仲實際,係九巴自己傻更更唔做聯合班次咋喎
neoplan720p 發表於 2016-6-30 23:52 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-6-30 23:40
唔好意思,碼頭人一早離棄咗 259D,轉哂 59M 59X,259D 改唔改對佢地影響根本就不大
亦都因為咁,市中 ...

問題係返入屯門方向,66M同66X無可能做到聯合班次,會好易變左0-20分鐘嘅聯合班次。

259D、62X重組,其實過唔到仲好。
你地睇返RPP,其實佢係無清楚交代過62X全日後,62X同259D非繁嘅班次。
到時整個30分鐘一班俾你,跟住轉車站又夾唔到聯合班次,咪仲衰過而家。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
樂仔〞 發表於 2016-6-30 23:54 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-6-30 23:52
問題係返入屯門方向,66M同66X無可能做到聯合班次,會好易變左0-20分鐘嘅聯合班次。

62X 仲要唔知入唔入轉車站
西行難夾嘅,但起碼中間夾咗條 258D 頂一頂
其實就算而家都係 57M 66M 66X 258D 拖埋一舊,無乜分別
HN745 發表於 2016-6-30 23:56 | 顯示全部樓層

A33全日
對屯門居民係好事定壞事?

睇下A33個收費,再睇下格離E33個收費

雖然唔多唔少都有小小客肯比貴小小快d到機場
除非A33全日得黎又會改路線啦

siusiupeople 發表於 2016-7-1 00:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2016-7-1 01:10 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-6-30 22:06
首先我要恭喜屯碼居民,因為57M 減唔成班,你們就要繼續搭259D 搭多十分鐘。
然後我要再恭喜市中心居民, ...

其實都冇咩好恭喜
屯碼市中心嘅嘢點解要山景犧牲嚟造就?
呢D根本就係形同製造地區分化

再者,屯碼一早都無咗條59A,你又唔講?
JC8385 發表於 2016-7-1 01:13 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2016-6-30 23:56
A33全日
對屯門居民係好事定壞事?

其實都唔係少少,講緊成倍啦

只要唔影響E33/P加強服務,其實冇乜嘢
btw我真係想知屯門區議會班友E33P究竟有無追數