hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016至2017年度大埔區落實的巴士路線計劃 - 結果 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016至2017年度大埔區落實的巴士路線計劃 - 結果

JH3666@71K 發表於 2016-7-3 19:11 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2016-7-3 12:40
咁又係!
不過大埔d觀塘線,可唔可以咁搞?
咁又係!
不過大埔d觀塘線,可唔可以咁搞?

1. 74A縮落運頭塘。運頭塘開跟71K落廣福後返原線;返運頭塘就廣福道改運頭街左轉。
變左74A只係唔做太和。

2. 74D拉長服務時間(九龍坑開6:00-22:00、觀碼開7:00-23:30;另特車太和開:5:30和6:00),74P取消;
且加密班次至非繁30分鐘一班、繁時20分鐘一班,並設三渡坑至觀塘碼頭既雙向分段。

3. 增加74X下繁不經彩虹至鑽石山的班次,現時官方班次只有三班,非官方班次較飄忽。
上繁則建議加開不停老隧、彩虹和啟業的特車。

4. 74B加開上繁去九龍灣既服務。

其實如果咁做,用多左資源在所難免。

74X上繁飛來飛去都係3個站,塞幾分鐘車都係返到,逼切性不大
之前去旁聽區議會,咪後票王話「送」架74A俾運頭塘弱智大帝,A47X就放太和,弱智大帝大叫話「乜都要」
74D唔好再延長服務時間啦,拿拿聲陰乾佢啦,簡直係冇眼睇
 樓主| kmb71k 發表於 2016-7-3 19:35 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-7-2 23:29
咁鐘意快咪比條快線你囉,
唔知鬧乜

你同D大埔極品保皇派區議員無分別, 完全都唔識深思

要快線都唔係呢D只係得來回兩個站既快線

呢D方便唔到大埔人既所謂快線完全方便唔到人搭車

試下同你290 cut剩彩明同荃灣西, 試下同你E32同你cut剩葵芳站同博覽館, 睇下D市民會唔會嘈你?

唔知學人搭把咀

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
reason + 1 狗巴哥無法用常理理解
siusiupeople + 1 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb兄 發表於 2016-7-3 20:02 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-7-3 19:35
你同D大埔極品保皇派區議員無分別, 完全都唔識深思

要快線都唔係呢D只係得來回兩個站既快線

咁你想點,大埔墟唔能夠有特快線?大中惡晒?
YY487 發表於 2016-7-3 20:07 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-7-3 20:02
咁你想點,大埔墟唔能夠有特快線?大中惡晒?

除咗 307P 之外,條條大埔特快線都係以大埔墟做尾二站
然後就講到大埔墟冇特快線
真係唔知呢啲係咩邏輯(不過呢啲係你一貫作風)
簽名被屏蔽
kmb兄 發表於 2016-7-3 20:19 | 顯示全部樓層

你唔係好鐘意叫人地d線特快咩,慢同兜就要人cut左條線,
保住就比人話癲狗。
A47X岩你啦。特快呀。
心涼

89B 發表於 2016-7-4 00:58 | 顯示全部樓層
74A繁時1hr 上到黃大仙區議會都無人嘈?
咁用去大埔山頭返放工班當區居民真係多謝佢日日放工頂
企爆部AVC

相返山下返放工用ㄧ粒鐘班74D就保証有位坐
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| kmb71k 發表於 2016-7-4 06:00 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-7-3 20:19
你唔係好鐘意叫人地d線特快咩,慢同兜就要人cut左條線,
保住就比人話癲狗。
A47X岩你啦。特快呀。

我唔記得同你呦過咩特唔特快
就算同你呦都唔係同你呦呢種兩站特快
根本係兩回事

所以話你唔識深思就唔識深思

樓主| kmb71k 發表於 2016-7-4 06:05 | 顯示全部樓層
89B 發表於 2016-7-4 00:58
企爆部AVC

其實大埔人都唔會專登等搭74A, 又慢又疏
而家74A主要係執雞多

YY487 發表於 2016-7-4 10:09 | 顯示全部樓層
企爆部AVC

兩單變一雙會載唔晒啲人?
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-4 10:33 | 顯示全部樓層

企爆部AVC

嘈? 74A 客量去到垃圾級, 應一早上西天,
之前講成條CUT架家陣CUT到你一個鐘一班你執到囉,
客又少又要阻住人取消,喂埔公有小巴出火車站架, 搭小巴轉火車唔得架?
AVC 載客量低, 企爆好威威咩?
簽名被屏蔽