hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果

k20031103 發表於 2016-7-4 19:39 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2016-7-4 19:13
286C如果可以再密啲或者86C上繁唔止兩班而係上下繁單向開4-5班成件事好睇好多,89D黃泥頭始終係打返學同老 ...

極有可能有人想286C同86C都玩全日,九巴冇車就唔玩,加上客量唔夠比足兩條線玩全日
286C始終解決唔到南昌街,石硤尾,白田個邊反而慢左呢個問題,唔可以全日唔係一件壞事
不過呢個比較好方案都過唔到,九巴應該唔會再提286C全日
雖然83X既最大原意實現唔到,但恭喜水泉澳居民多一條去觀塘全日線

siusiupeople 發表於 2016-7-4 19:43 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2016-7-4 19:39
極有可能有人想286C同86C都玩全日,九巴冇車就唔玩,加上客量唔夠比足兩條線玩全日
286C始終解決唔到南昌街, ...

南昌街白田咁少客, 咬住條尾站車唔放好合埋?
晒氣啦你, 盲反青沙唔好係度盲反囉.
簽名被屏蔽
szeto993 發表於 2016-7-4 19:46 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 19:21
返學同覆診有小巴808啦, 食左落肚呀?

抽水前要做功課是常識吧
808小巴繁忙時間一直都唔夠服務
siusiupeople 發表於 2016-7-4 19:48 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2016-7-4 19:46
抽水前要做功課是常識吧
808小巴繁忙時間一直都唔夠服務

唔夠服務就唔識死去小巴商到要808加車,
要拉馬鞍山人落水?
仲有九巴講過會加轉乘, 少客要轉乘係常識.
簽名被屏蔽
szeto993 發表於 2016-7-4 19:50 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2016-7-4 19:39
286C始終解決唔到南昌街, ...

唔係極可能而係真係有議員提出286C全日服務同86C並存
Haydn 發表於 2016-7-4 19:51 | 顯示全部樓層
mrkelvinyu 發表於 2016-7-4 19:39
286C ban就預咗 去深水埗 白田無快到之餘仲要比貴咗,富豪花園嗰頭仲要冇晒車落深水埗
如果可以拉86A落濱 ...

我諗以九巴既青沙思維, 佢會寧願240X全日叫富豪花園班人去青沙轉286C (假設全日既話) 昆多幾銀都唔會拉長86A
更何況86A班次都唔多靚仔, 全日大部分時間20/25分鐘一班, 繁時先見到15...
szeto993 發表於 2016-7-4 19:53 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-4 19:48
要拉馬鞍山人落水?

808夠車夠服務又使乜死攬89D?人少用轉乘根本唔係問題
況且我又唔係反對89D飛黃泥頭
搞到你又屈人不成真係唔好意思
k20031103 發表於 2016-7-4 19:53 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 19:43
南昌街白田咁少客, 咬住條尾站車唔放好合埋?
晒氣啦你, 盲反青沙唔好係度盲反囉.
...

你肯定冇坐過86C,南昌街到石硤尾係客倉之一,白田可能真係比較少(因為重建)
你如果係個邊既居民,一條線突然由最快變成最慢,你可能未必接受
加上馬鞍山去深水埗真係快左?我唔太認同
HT408 發表於 2016-7-4 19:56 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-4 19:48
要拉馬鞍山人落水?

小巴要加車,即係第二條小巴要減班
又拉邊度人落水?

ps 287X唔使改直去實在太好,TCL轉乘客可以維持唔使淋雨

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 小巴要加車,即係第二條小巴要減班.

查看全部評分

YY487 發表於 2016-7-4 19:58 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-7-4 19:56
小巴要加車,即係第二條小巴要減班
又拉邊度人落水?

即係而家拉馬鞍山條 89D 落水就冇問題?
簽名被屏蔽