hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再次大手筆購買Volvo B9TL
開啟左側

[小道消息] 九巴再次大手筆購買Volvo B9TL

allen_814 發表於 2016-7-6 15:57 | 顯示全部樓層

咁大筆訂單竟然未到總資產淨值既5%,睇黎太古都肯比一大筆著數比九巴

另外我有幾點感興趣
1.12米與12.8米既數目比例
2.12.8米B9是否會出現兩款波箱配搭?
3.九巴會否考慮11.3米B9?
4.是否會用L凳
5.是否繼續在馬來西亞裝嵌車身?因為MASDEF裝嵌廠的質量不敢恭維以致Wrightbus有機會改為其他地方裝嵌。

BTW,十幾年前既產品到宜家仲有市場都幾犀利下

P.S.依篇話九巴訂左500部
http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/vehicle-firm-wrightbus-hoping-to-land-big-hong-kong-deal-34847621.html
另外一方面又否認
http://www.ballymenatimes.com/news/ballymena-news/wrightbus-deny-hong-kong-bus-deal-1-7455722
http://www.irishnews.com/business/2016/07/01/news/wrightbus-dismisses-report-of-major-hong-kong-export-deal-585491/
不過個兩篇文章系當地6月30號刊登,而500部個篇就系7月1號刊登
半隱退
da54 發表於 2016-7-6 16:10 | 顯示全部樓層
otakutamama 發表於 2016-7-6 15:28
近期英鎊價格大幅下跌,ADL Enviro500售價應該較為吸引。

不知道Volvo是否提供九汽十分優惠的價格,促成今次交易?

英鎊大跌都係呢半個月嘅事,我諗招標買車時都未反映到呢個因素...

再者,我好懷疑 E500 係咪真係會平.... 你諗下一部 E500 仲有幾多零件成本係用英磅計.....
底盤馬拉砌,車身大陸砌,引擎美國貨,冷氣日本貨,其他零件都無乜英國野.....
計返成本,E500 用英磅計的價錢應該要加唔少就真。

另外坊間一直傳聞,富豪 B9 近來價格仲平過 E500,所以
幾間細公司買雙層新車都係買 B9.....
至於你們信不信?反正我信了
S3BL104 發表於 2016-7-6 16:14 | 顯示全部樓層
香港終於有起晒角嘅新款威殼B9?
海豐同鄉會
allen_814 發表於 2016-7-6 16:36 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2016-7-6 16:10
英鎊大跌都係呢半個月嘅事,我諗招標買車時都未反映到呢個因素...

再者,我好懷疑 E500 係咪真係會平.... ...

宜家唔需要公佈採購合約?
半隱退
da54 發表於 2016-7-6 16:42 | 顯示全部樓層
allen_814 發表於 2016-7-6 16:36
宜家唔需要公佈採購合約?

要過資產值超過 5% 的訂單先要公佈
至於你們信不信?反正我信了
allen_814 發表於 2016-7-6 16:47 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-7-6 16:42
要過資產值超過 5% 的訂單先要公佈

咁大筆訂單竟然仲未過資產淨值5%,睇黎價錢應該好低

BTW,九巴批蛋系馬拉賴過野,應該唔會再系馬拉裝車身
半隱退
WKHD241 發表於 2016-7-6 17:22 | 顯示全部樓層

又話轉向差又要買。。。
otakutamama 發表於 2016-7-6 17:32 | 顯示全部樓層
allen_814 發表於 2016-7-6 16:47
咁大筆訂單竟然仲未過資產淨值5%,睇黎價錢應該好低

BTW,九巴批蛋系馬拉賴過野,應該唔會再系馬拉裝車身

恕我孤陋寡聞,其實在馬來西亞裝嵌的Volvo B9TL,有什麼裝工方面的大問題?

即使早期問題較多,如果後期問題大幅減少,其實Wrightbus未必會為巴士公司轉換廠房。

反而,感覺上馬來西亞廠房的問題是在於交車進度偏慢。不知道有沒有巴士公司因而不滿Wrightbus。
allen_814 發表於 2016-7-6 17:48 | 顯示全部樓層
otakutamama 發表於 2016-7-6 17:32
恕我孤陋寡聞,其實在馬來西亞裝嵌的Volvo B9TL,有什麼裝工方面的大問題?

即使早期問題較多,如果後期 ...

車身漏風漏水,到香港要執幾個禮拜。之前新巴4503直情連冷氣槽都裝錯方向。
半隱退
JH_LE4612 發表於 2016-7-6 18:14 | 顯示全部樓層

之前喺度傳過嘅訂單應該夠代到膠豬,咁呢批就係去到2018年後期嘅電都,咁長遠應該係威三代殼。
之不過B9停唔停產都好,歐六冷氣三軸富豪應該更耐先到,E6 mmc都搞成兩三年,恐怕今張單只係唔想型號單一化先有嘅單。之前新加坡成千架就話唔停產姐,二百幾架...最尾嗰架唔知18年尾行得未呢?