hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] ETIHAD EY76 MAD>AUH ; EY834 AUH>HKG ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] ETIHAD EY76 MAD>AUH ; EY834 AUH>HKG

FAST 發表於 2016-7-7 00:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為旅程嘅期間有一部電話跌爆mon,無得用... 所以Report 啲相會差啲,講聲sorry 先!

基本資料

第一程 First leg
日期 Date: 21 AUG 2015
航班 Flight: EY 76 MAD > AUH
航機 Aircraft: Etihad A330-200
客艙 Cabin: 商務 Business
計劃起飛時間 ETD:  (+1) 10:05
劃到步時間 ETA:  (+0) 19:25
飛行時間 Duration:約 7小時hrs 20分mins

第二程 Second leg
日期 Date: 21 AUG 2015
航班 Flight:EY 834 AUH > HKG
航機 Aircraft: Etihad on Air Seychelles configured A330-200
客艙 Cabin: 商務 Business
計劃起飛時間 ETD+4) 21:05
計劃到步時間 ETA+8) 09:45 +1
飛行時間 Duration: 約 8小時hrs 00分mins

Business Class check-in 嘅位置

Business Class check-in 嘅位置

Economy 同 Bag drop check-in 嘅位置

MAD Terminal 得1個 SALA VIP CIBELES 貴賓室

SALA VIP CIBELES 貴賓室入口

SALA VIP CIBELES 無咩野好食

是日上機閘口係B19

是日執行EY76 的A332 客機,停在B19, T1, MAD

我個位7K
今日呢架A332 Business 同去程的A345一樣係上一代Pearl Business Class

Amenity kit , Blanket 同  Menu

Welcome drink 一朝早唔飲酒住,拎返杯蘋果汁先

[size=13.3333px]Safety Card
[size=13.3333px]

一上機派條熱毛巾比你抹下

播緊Safety video

[size=13.3333px]剛起飛無耐望落去的馬德里
[size=13.3333px]

起飛無耐就派nuts

Main Couse

Dessert

最後仲有啲生果食下

日落啦

Abu Dhabi 嘅上空

泊咗係AUH T3, 旁邊泊咗部Etihad A380

安全到達Abu dhabi, 跟住就去轉機啦!

因為下一班返香港嘅EY834 係Terminal 1起飛,所以今次去T1嘅 Premium Lounge 記得去程個陣T1 Lounge都仲裝修緊,回程岩岩開返。
左面係Etihad 自家Lounge,右邊係Plaza Premium Lounge 喺Abu dhabi 嘅Al Reem Lounge
用香港入得Lounge嘅信用卡都入得呢個 Lounge

順帶一提Etihad Guest Silver 同Gold 轉機唔坐Business 都只可以用右邊呢個Lounge -.- 超慘!

AUH T1 Eithad Premium Lounge 內部

一樣有得沖涼,不過回程轉機時間太趕,無用到Six Senses Spa

樓主| FAST 發表於 2016-7-7 00:03 | 顯示全部樓層

AUH T1

Air Seychelles A332

Air Seychelles A332 Business Class
用返晒Etihad 嘅野, 所有crew 都係Etihad 嘅, 但就多咗一個Air Seychelles 大使, 介紹返呢架係Air Seychelles
望落好似好闊,但相比起Etihad嘅Business Class,呢個Business Class一啲都唔好座
角度唔舒服,又無位擺野

Welcome drink + Menu

每一程機起飛前, Etihad 都有一個Food & Beverage Manager 或者Crew 同你take order

因為好飽所以只要咗一個湯同甜品者
因為係Red-eye flight 關係,我都無乜影相都係訓覺為主。

但留意返香港航線EY833, EY834 每星期有三班都係用 Air Seychelles A332執飛,我自己個人覺得套products 無Etihad 自家機咁好,如果想避開,訂飛時就要留意Aircraft 會唔會寫「 Etihad on Air Seychelles configured」,仲有Air Seychelles部機套wifi 同其他Etihad 機唔同,Full flight 個plan 係下一班機用唔到架,所以比錢用wifi 都要留意。 (Etihad A330, A340, A380 套wifi 先一樣,A321 一樣唔得)

多謝睇晒!完!

詳盡Report:http://fasichan.blogspot.hk/2016 ... tihad-a332-air.html