hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴即將開辦的2條九龍區新路線
開啟左側

[路線消息] 九巴即將開辦的2條九龍區新路線

cobalt174 發表於 2016-7-8 21:37 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-7-8 18:00
安達總站一個馬路邊孖坑站
有安筲線, 有安沙線, 而家又有213M, 安達真係夠位擺?

安沙是擺中秀
S3BL100 發表於 2016-7-8 22:30 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-7-8 15:03
根據安達臣巴士標書,油塘至長沙灣新線全長達21公里(剛好一個半馬拉松距離)
其實油長線不單是做安達臣, ...

油長線係要做埋油塘同碧雲道,不過走線對佢地極重口味

衰唔係因為爬山,而係爬山加南昌街的組合,油塘/碧雲道去長沙灣唔知要搭幾耐?

如果係要經龍翔道的話,都講左好多次,條線應該深水步逆走,蝴蝶谷上落,擺欽州街,
起碼長沙灣返工客車程會幾快,深水步亦唔會用南昌街上落定線差幾多,仲要而家返油塘方向行荔枝角道,站位差

如果係要先深水步後長沙灣的話,應該來回界限街/太子道西,不過就會同 42 重疊,而且做唔到黃大仙轉車站;
反而係如果油長線逆走,可以減車俾 16 拆全日 16X 油塘去欽州街,咁到時油塘同碧雲道的深水步長沙灣線都會正常唔少

次次運吉的招標定線都係紙上談兵,求其地圖亂畫就算,搞到一鑊泡,
油長線係咁,安筲線又係咁,秀安沙叫正常少少但又無充份照顧周邊地區需要

仲有條 213D,定線仲叫做正常,不過用得 13D 分支名義開全日,然後 13D 咁既客量又唔使郁,真係令人歎為觀止

到時秀茂坪唔計條我唔當佢去到旺角的 93K,會有 1A 13D 213D 95 98C 五條旺角線。
雖然呢個區無鐵路,但係都唔使五條旺角線咁誇張下話?重疊程度比起將南 296C 796C 更甚。
1A 213D 95 98C 各自有其功能同獨巿位,唔郁得,而且 1A 95 98C 又真係有返咁上下客量;
但 13D 根本同其他線重疊晒,客量最差又係佢,得返大角咀獨巿但車程太耐,係咪應該整頓下?

不過呢個區近年想要乜有乜,騎劫晒大半座觀塘山甚至將軍澳山的資源

fb.com/scientisthk2usa/
leungky0528 發表於 2016-7-8 22:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-8 22:30
油長線係要做埋油塘同碧雲道,不過走線對佢地極重口味

衰唔係因為爬山,而係爬山加南昌街的組合,油塘/ ...

運輸署取態明顯係寧願資源重覆
都唔想有其他區嘅事郁到安達臣個計劃
如果一開始就講到明要減13D 資源,你估區會會放過佢?
Btw,唔等213M做起就推埋油長線出去
似乎九巴都對入伙後客量感到樂觀

KG1428 發表於 2016-7-8 23:08 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2016-7-8 15:08
新開的旺角循環線可以經彌敦道?點解唔會怕塞車甩班次應該行洗衣街?
九巴應該都知洗衣街隔涉不吸引乘客。
...

213D又同13D共用掛牌

13D又可以全ATENU

如果講到洗衣街個站。
看九巴24就知,雖不經彌敦道但仍然夠客
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
3ASV174 發表於 2016-7-8 23:53 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-8 15:04
213D主要係為咗拉長里數收貴啲先放中秀
理論上安達應該仲有位擺
而秀茂坪一帶想快落旺角應該都係幫襯紅小 ...

213D(同埋秀沙)擺中秀茂坪應該唔關里數事,
而係因為中秀茂坪總站旁邊都起緊新公屋。
如要討論,請先自貼差餉單一次
Ravenclaw 發表於 2016-7-9 00:28 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-8 15:04
213D主要係為咗拉長里數收貴啲先放中秀
理論上安達應該仲有位擺
而秀茂坪一帶想快落旺角應該都係幫襯紅小 ...

其實條線單向過5km/雙向過10km已經可以收$7.8,所以唔關里數事...

我反而覺得佢想中秀213D同1A叫2飛...

95? 繼續拉疏...
ADS@81K 發表於 2016-7-9 00:40 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-7-8 18:00
安達總站一個馬路邊孖坑站
有安筲線, 有安沙線, 而家又有213M, 安達真係夠位擺?

安沙線本身做埋秀茂坪
應該就唔會有影響
安筲/213M如無意外應該會放安泰(當然係入伙之後)
剩低既213X應該都會放安泰(除非佢諗住踢堆人落四順坐26)
一條213D另一條比安筲/安沙/油長/213M/X上落客問題不大
驚太逼既將安筲/213M/X拉入安翠街上客仲可以方便更多居民
運作上黎睇 要同13D互跳既
理論上放安達應該更方便
秀茂坪本身大把路線落旺角
拉213D入去既用意係咩顯而易見

ADS@81K 發表於 2016-7-9 00:42 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-9 00:28
其實條線單向過5km/雙向過10km已經可以收$7.8,所以唔關里數事...

我反而覺得佢想中秀213D同1A叫2飛...

又係屎忽數
將95拉疏加唔提速成全98C/213D搶錢大計
paul2357paul 發表於 2016-7-9 00:57 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-8 22:30
......但 13D 根本同其他線重疊晒,客量最差又係佢,得返大角咀獨巿但車程太耐,係咪應該整頓下?......

13D起碼仲有亞皆老街去全個秀茂坪獨市(95,98C只去到最上果part既秀茂坪,在旺角等滿客先至開車既秀旺紅小永世冇得上)。
當觀塘站果個迴旋處塞死既時候,1A直頭冇運行,起碼13D都仲有得郁。
3ASV174 發表於 2016-7-9 01:00 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-7-9 00:42
又係屎忽數
將95拉疏加唔提速成全98C/213D搶錢大計

中秀連 1A 都唔上上 95,又點會理你半粒鐘一班 213D,
講緊將軍澳出佐敦全程 95 都仲平過 213D 秀茂坪出旺角。

而且 213D 其實非繁計劃係得 30 分鐘一班,95 客量亦有排唔差到要減到疏過 20,213D 加極頂多同 95 睇齊,
講真佢對秀茂坪係無吸引力,反而更大問題係遲下安泰入伙,班人會等疏爆 213D,定密密上 27 轉 lift 就真。

不過講咩都假,唔知做咩咁急開齊堆線,
安泰今年點睇都入唔到伙,安達都未必入得晒,最重要係 213M 依家仲拍緊蚊密密運空氣,連寶達秀暉樓都當佢透明。
如要討論,請先自貼差餉單一次