hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有議員建議大型巴士站加設灑水降溫系統 ...
開啟左側

[其他] 有議員建議大型巴士站加設灑水降溫系統

PB602 發表於 2016-7-10 16:24 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-7-10 16:09
相信環保團體會出來出聲。

環保團體基本上可以無視,唔通巴士公司買車要買熱狗?夠膽叫佢去屯轉擺街站反對裝冷氣,分分鐘俾人鬧足一日。

新加坡新建嘅巴士轉車站已經全面冷氣化,仲設有商店食店方便市民,租金收入可以補貼運作成本,香港落後新加坡又一例證。
kei_hk 發表於 2016-7-10 16:37 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-7-10 16:24
環保團體基本上可以無視,唔通巴士公司買車要買熱狗?夠膽叫佢去屯轉擺街站反對裝冷氣,分分鐘俾人鬧足一 ...

如果係室內的轉車站/公交交匯處﹐我又唔反對有空調。

但係屯門﹐城隧﹐欖隧這一些露天及無阻塞的轉車站﹐應該係用一些更環保的方法去降溫﹐多點便用自然風。

ksmbh 發表於 2016-7-10 16:44 | 顯示全部樓層
觀塘市中心重建會提供第一個新加坡式車站:

13. 公共運輸交匯處的巴士/小巴總站運作 –有委員關注將來新落成的公共運輸交匯處的運作。
市建局回應:於巴士總站內將提供 8 個巴士上落客區,而乘客候車區則設於商場內,屆時乘客可於舒適的環境下等候巴士。
另外,本局於小巴總站內將提供 9 個公共小巴上落客區及 10 個專線小巴上落客區,大約可提供 80 個停車位以供現時觀
塘市中心的小巴線遷入使用。至於各小巴線在站內的位置,則有待運輸署及小巴營運商進行商討。

http://www.districtcouncils.gov.hk/kt/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/TTC/10277/TTC_17_2016.pdf
腦夫子 發表於 2016-7-10 18:59 | 顯示全部樓層

最棘手係要加裝供水系統,現時轉車站都冇預留水喉,巴士公司冇誘因一定唔會去做
AL_29 發表於 2016-7-10 19:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-7-9 22:56
市面上有 "吹水風扉" 的﹐連同自動加水系統﹐裝幾把在大型轉車站咪可以囉﹐既簡單成本又低。
...

之但係一定要keep住有人去做清洗打理
一陣搞到退伍軍人症就大鑊

個人覺得都係裝番普通風扇算啦
始終呢d噴霧風扇都係有d衛生問題
dogdog002 發表於 2016-7-10 23:05 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-7-10 16:24
環保團體基本上可以無視,唔通巴士公司買車要買熱狗?夠膽叫佢去屯轉擺街站反對裝冷氣,分分鐘俾人鬧足一 ...

香港唯一既就係大欖有間七仔囉 叫創新嫁啦

不過間野最初明明係九巴客務站黎嫁

又會可以轉到做一間商業運作既店鋪既?
HV9990 發表於 2016-7-11 01:16 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-7-10 00:32
要怪就怪巴士公司好鍾意整埋晒堆透明/玻璃既巴士站上蓋啦

太陽又遮唔到

你篇專訪講到比較複雜既係噴霧系統,而唔係主題公園已使用多年既噴霧風扇

另外新加坡既新轉車站有冷氣係因為佢同個商場起埋一齊呀嘛
如果齋係屯轉呢啲咁空曠既地方裝冷氣應該電費都幾甘下

KCRC . Keep Moving
kei_hk 發表於 2016-7-11 10:35 | 顯示全部樓層
腦夫子 發表於 2016-7-10 18:59
最棘手係要加裝供水系統,現時轉車站都冇預留水喉,巴士公司冇誘因一定唔會去做
...

水源供應其實你話難又得﹐唔難又得。不過唔係巴士公司要去想的問題﹐而係水務處點去想方法供水的問題。

部份轉車站有花槽﹐有淋花的水喉﹐即係已經有水供應。

部份轉車站﹐例如大欖轉車站元朗方向﹐你話水供應我更加唔信。

當然﹐都係睇下巴士公司想唔想去做係主因﹐之後再向水務處申請﹐睇下是否真係可唔可以駁條喉裝水錶供水。

kei_hk 發表於 2016-7-11 10:45 | 顯示全部樓層
AL_29 發表於 2016-7-10 19:31
之但係一定要keep住有人去做清洗打理
一陣搞到退伍軍人症就大鑊

又唔需要太大擔心退伍軍人症的問題。

只要水係不停流通﹐風險係好低的。

而巴士公司本身都要定期去做清潔及維護的﹐例如定期清洗儲水箱﹐定期大洗風扉內的供水嘖霧組件便可。
普通風扉都要定期清理積塵啦﹐只係做多些少野(把水箱內的水完全排走換水﹐每季大洗水箱一次)﹐同多少少錢。
去到大洗風扉內部﹐外判番比風扉供應商去做(當係保養包埋)﹐叫他們定期檢查風扉運作及做徹底清潔。

dogdog002 發表於 2016-7-12 23:14 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-7-11 10:35
水源供應其實你話難又得﹐唔難又得。不過唔係巴士公司要去想的問題﹐而係水務處點去想方法供水的問題。

...

睇隔離話青沙等287X等得太耐
其實最應該裝冷氣係青沙

而家車又未加得密,閒閒地要等三四個字

巴士公司又想引人上青沙轉車

最好就係搞呢堆花神野