hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴開辦新線205
開啟左側

九巴開辦新線205

alsonchc 發表於 2016-7-14 23:34 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-14 13:00
旺角見到既野咪正正係香港特色囉

我去過其他國家唔少大城巿,各有特色,但佢地既 old town / downtown a ...

其實郵輪碼頭<>市區既巴士線, 現時5R, 幾乎完全係豬頭骨咁唔穩定既客量, 即使假日都少到可憐
開平日為左更唔穩定既郵輪客

其實根本就係政府應該同郵輪公司商討, 夾好時間出資去租車啦...........
就算拉埋巴士公司落水都唔好做到比上不足比下有餘.......

如果真係205
橫掂都要去九龍灣/牛頭角站
不如郁埋條5S做埋車邊九龍灣商貿啦, 咁樣先得長遠.....
理性討論+互相尊重
Man@MFHK 發表於 2016-7-14 23:51 | 顯示全部樓層
叫得205應該都唔方平……應該平過208掛
Volvo B8L
Kaix 發表於 2016-7-15 02:05 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2016-7-14 12:01
嘩, 完全唔同意, 你估仲係幾十年前咩!

旺角九龍城又有咩市容可言?

市容唔係指d樓有幾新或條街有幾整潔,
而係對一個區域整體的感覺,
一個區域的靈魂,亦即一個區域的整體協調感

旺角、尖沙咀、深水埗、中上環、灣仔、銅鑼灣,
都係各自有自己非常獨特靈魂的地區,
呢d區係有一種魔力令人無端白事走去打個轉

即使係全人工打造的新市鎮住宅區都有靈魂,
正因為個環境係purpose-built,整體協調感一致

東九轉型後,在工業區規劃格局上直接建商業區,
即使已建滿商廈,但都掩蓋不了一種工業氣息,
成個感覺都係怪怪
Snowbb 發表於 2016-7-17 22:43 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-7-14 23:23
9, 我有諗過過左繁時直情改做9R, 收R線價錢, 做旅遊路線, 只停景點站位, 如志蓮淨苑 黃大仙站 富豪東方酒 ...

或者縮短 13D 至郵輪碼頭 ?
跟 5R 到勵業街直行左轉牛頭角道 , 然後返回 13D 原線
leungky0528 發表於 2016-7-17 23:01 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-7-17 22:43
或者縮短 13D 至郵輪碼頭 ?
跟 5R 到勵業街直行左轉牛頭角道 , 然後返回 13D 原線
...

寶達唔會放過你
再者無一條去郵輪碼頭嘅車可以稱得上為「縮短」吧
HT408 發表於 2016-7-17 23:14 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-7-17 23:01
寶達唔會放過你
再者無一條去郵輪碼頭嘅車可以稱得上為「縮短」吧

拉條213D落大角咀得掛
cruisesnet 發表於 2016-7-17 23:33 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-7-14 10:37
其實係咪應該開條線出尖沙咀/旺角?
順便停九龍城上落客,再不停站到尖沙咀/旺角,
九龍城、尖沙咀、旺角先 ...

外國郵輪客都係參加船上既觀光團為主, 自行觀光既都係少數.
205主要服務香港做base既郵輪, 真係八九成既客都係香港人

cruisesnet 發表於 2016-7-17 23:34 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-7-14 23:34
其實郵輪碼頭市區既巴士線, 現時5R, 幾乎完全係豬頭骨咁唔穩定既客量, 即使假日都少到可憐
開平日為左更 ...

外國郵輪客都係參加船上既觀光團為主, 自行觀光既都係少數.
205主要服務香港做base既郵輪, 真係八九成客都係香港人

cruisesnet 發表於 2016-7-17 23:36 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-7-14 23:34
其實郵輪碼頭市區既巴士線, 現時5R, 幾乎完全係豬頭骨咁唔穩定既客量, 即使假日都少到可憐
開平日為左更 ...

其實而家香港出發既郵輪都有安掛免費shuttle比客既...

by the way 下年平均2日會有一架船泊岸, 客量未至於慘淡既.

FBI2 發表於 2016-7-19 22:14 | 顯示全部樓層

點解仲未出通告既? 唔通又DELAY?

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工