hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議會動議促請城巴採取措施確保A線服務質素 ...
開啟左側

西貢區議會動議促請城巴採取措施確保A線服務質素

cruisesnet 發表於 2016-7-13 21:47 | 顯示全部樓層

ClementWan 發表於 2016-7-13 19:23
呢個方法我都有唸過,既然A線出普通車既話,咁如果E線出豪華車,價錢就應該要收貴少少
利申:近排部分A12用 ...

按以往冷馬行熱狗線既經驗,
車費只可以收平吾可以收貴

053h4 發表於 2016-7-13 21:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s031096 發表於 2016-7-13 22:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-7-13 21:59
上車比錢前都見到架車唔係豪華車
加上係政府管制巴士公司車隊規模,咪睇下海關點查lor
...

如果上車比錢前見到架車唔係豪華車而唔上車嘅話
A29同A9P都應該要等到NA29先有車上
neoplan720p 發表於 2016-7-13 22:44 | 顯示全部樓層

嗱,A線當然最好有豪華車。

但而家搞到咁,係咪應該拎條影響香港人最少嘅線去擺黃車呢?

你將65XX擺落A10、A12、A29(P),堆客中過伏之後,真係會反感,甚而考慮以後改坐地鐵。

擺落A21呢?
相對地,A21唔少客源都係外國客(當然都有大角咀、南昌嘅本地客),其實係咪應該將堆黃車盡量踢落A21先呢?
反正外國客黎完一次香港之後,都未必會再黎。
又或者,佢地根本唔知道有豪華車呢樣野……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
nwfb23 發表於 2016-7-13 22:49 | 顯示全部樓層
唔怪得旅遊業不景
nwfb23
ATEU15 發表於 2016-7-13 22:50 | 顯示全部樓層

好啦....又是找將南數的時候.....
(GOODEST LOGIC)如果當年將南沒有BAN E22A改行山....A29+A29P便不用開 ,OR只開1條,對紅車的需求便大減,便不會不夠紅車

所以,強烈要求八頭龍翻生,行走E22A,以解決機場不夠A車的問題.
__________________________________________________________________________________________________
(SERIOUS)
個人覺得最大問題是堆車用"薄L加沒WIFI",坐2個鐘薄L會腰骨疼,睡不著,65XX又沒有WIFI",不PORT就假

(題外話:Fainsa Gaudi Basic真的好好坐)

用翻厚L 車,像8203 便可以,最簡單是把薄L車調落B3系,把8100-8110調落CITYFLYER....

我會覺得個行李架大同WIFI可以HEA下緊要過要紅車....EVEN我是巴士迷議員....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 議員HI

查看全部評分

ClementWan 發表於 2016-7-13 23:28 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2016-7-13 22:50
好啦....又是找將南數的時候.....
(GOODEST LOGIC)如果當年將南沒有BAN E22A改行山....A29+A29P便不用開 ,O ...

8110是沒有配置行李架的
ky927 發表於 2016-7-13 23:42 | 顯示全部樓層

要推啲12.8扮A車,其實推俾A21用住先囉,大條道理加座位優先俾左最多客嘅A21先,而且A21旅客比例應該多啲,無其他線居民比例咁多,唔會日日咁捕住你行乜車。(A21唔用得12.8m就無計)

A10/A12/A29班客主要返工坐,唔係唔日日捕住你出咩車呀。

再唔係,咪A10/A12/A29/A29P咪一條線輪一日全日無flyer用,全日行81xx/65xx,其他3線就80xx;咁樣輪法都係一星期兩次非flyer,個感覺總好過日日都搭唔中flyer囉。

#屎橋中屎橋

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 呢條屎橋我都諗過

查看全部評分

HJ7480 發表於 2016-7-14 00:00 | 顯示全部樓層
93A_S3_6:30am 發表於 2016-7-13 20:52
其實都唔係「經常派出」咁簡單,
以我所見,12.8米Facelift基本上已成A29、A29P指定車型,
根本已經好耐冇 ...

尋日終於見到flyer(8019)行A29,真係'激突'
由比12.8米行果日開始就已經出事

ahwo1933 發表於 2016-7-14 00:23 | 顯示全部樓層

講真,城巴近日將A29/A29P 九成班次出65XX實在太過火啦,66部cityflyer(哎,我當埋8205-8207都係豪華車喇),講多又真係唔夠多,但係講少亦都唔少wo,
有咩理由A29系用車又少班次又疏都可以5,6個鐘都冇一班紅車行,日日如是,你城巴點解釋都實在講唔過去啦

哎,事到如今,好心城巴真係乖乖地嘔番晒紅車俾A10,A29同A29P,如果唔係長遠盞送客俾港鐵
至於其他A線(不包括NA),我認為可以梅花間竹,一班紅車一班黃車咁樣運作,事關呢d線班次疏極都20分一班,乘客咁神心要坐豪華車咪等多一班囉