hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X開辦消息

Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-21 22:50 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-7-21 21:59
如果彌敦道之後係右轉梳士巴利道 九龍公園徑 廣東道, 再跟215X回程又唔同講法, 彌敦道落客多過上客, 尖東 ...

問題重點係執雞根本就唔應該係一條線既主要客量來源

215X密過14X好多既情況下
14X根本冇可能穩定地執得到215X既客
無論你拉到幾長
同215X多多幾個重疊既站
情況都只會係差唔多

既冇救到14X
反而令條線班次更加唔穩定又兜大左個圈

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
YY487 + 1 + 10 執雞根本就唔應該係一條線既主要客量來源.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ravenclaw 發表於 2016-7-21 23:10 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-21 22:50
問題重點係執雞根本就唔應該係一條線既主要客量來源215X密過14X好多既情況下

14X根本冇可能穩定地執得到 ...

最衰油塘藍田山果頭黎緊冇咩新樓,如果唔系應該要整頓一下14X同215X...

215X系少數全日單靠觀塘市(觀塘道)都好好客既線黎,其實應該要將藍田同觀塘市(觀塘道)全日分家...

油塘GROUP藍田山做好過,行政上都容易d,因為搞親219X都冇運行既,同藍田山講往來尖咀,班次可能疏左但可以飛觀繞,佢地可能受...

Make sure 16/38 夠力 handle 堆流水就得啦...

竟然同觀塘市(觀塘道)分左家,即系住宅區路線,即系藍田山/油塘果條應該系跟213X/219X/98D行法...

不過問題系,唔知早繁需唔需要補翻工線比藍田山去廣東道...
carson911 發表於 2016-7-21 23:10 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-21 22:50
問題重點係執雞根本就唔應該係一條線既主要客量來源215X密過14X好多既情況下

14X根本冇可能穩定地執得到 ...

213x精彩啊
來回都中唔少塞車位
路程又唔算短
脫班旨日可待
88開線啦
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-21 23:32 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-21 23:10
最衰油塘藍田山果頭黎緊冇咩新樓,如果唔系應該要整頓一下14X同215X...

215X系少數全日單靠觀塘市(觀塘 ...

而家215X贏在工商住三種需求有齊
藍田山同觀市客源係時段上可以互補不足
先可以頂到個班次去到如此水平

係既藍田山可以用特快去填補減班既影響
但正面交手既觀市反而就硬食少左班次
既然而家藍田山都好受條215X
冇咩必要承受風險拆線
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-21 23:34 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2016-7-21 23:10
213x精彩啊
來回都中唔少塞車位
路程又唔算短

其實又唔見得219X/224X係班次穩定度上差過係康宏開堆線好多
neoplan720p 發表於 2016-7-22 00:25 | 顯示全部樓層

呢堆東九龍至尖咀嘅路線,除左東九龍走線外,其中一個複雜嘅原因,係尖沙咀嘅走法都各有不同。
有啲就尖東做尾站,有啲就佐敦做尾站,有啲就大循環。
變相要搞重組嘅時候,難度亦大好多。

要真係搞重組嘅話,就可能某啲大位要兩條線去做(一條尖東尾站;一條佐敦尾站)。

係未有安達臣發展區之前,我嘅基本諗法大約係咁:

213X 上秀 <-> 曉光街 <-> 協和街 <-> 裕民坊 / 觀市 <-> 佐敦 <-> 彌敦道 <-> 尖麼 / 尖東
215X 平田 <-> 啟田 <-> 藍田站 <-> 觀市 <-> 尖東 <-> 九龍公園徑 / 廣東道 <-> 九龍站
216X 廣田 <-> 興田 <-> 秀明道 <-> 樂華 <-> 淘大 <-> 佐敦 <-> 彌敦道 <-> 尖麼 / 尖東
226X 順利 <-> 順天 <-> 樂華 <-> 淘大 <-> 尖東 <-> 九龍公園徑 / 廣東道 <-> 九龍站
219X 廣田 <-> 高俊苑 <-> 油塘 <-> 油麗(茶果嶺道) <-> 麗港城 <-> 尖東 <-> 彌敦道 <-> 佐敦循環
224X 啟晴 <-> 啟業 <-> 麗晶 <-> 尖東 <-> 彌敦道 <-> 佐敦循環
98P 翠林 <-> 康盛 <-> 寶達 <-> 尖東 <-> 彌敦道 <-> 佐敦循環(提升至全日服務)

當然,車從何來?
1. 1A(有213X做曉光、和樂)、26至低限度都要大減班,甚至係作出其他合理替補後,應縮短甚或改為只於繁忙時間服務;
2. 1加班;
3. 21拉上順天(彩雲收費問題有待處理),並係有合理替補下,來回飛走彩虹道,而馬頭圍區走線亦可考慮改跟15,以盡量cover返26;
4. 14X取消;觀塘區內線重組,其中一條線入去鯉魚門內街;
5. 219X上繁可拆成兩線,其中219P可繼續只服務麗港城;
6. 216X視乎客量,上繁可拆成兩線:216X過興田後,直上將軍澳道去觀繞;另設216P由秀明道開出,落樂華去TST;

只要大家諗下,就會發現仲有好多漏洞,因為本身諗呢堆重組嘅時候,係連埋其他區搞,所以你不難諗到:a) 樂華、淘大咪有28、216X、226X三條線去TST?
b) 如果26真係取消,咁牛池灣又可以坐咩去TST?

本身我係有諗埋呢堆線點樣善後,不過如果要寫埋出黎,我驚離題離到十里遠,所以都係算了……
有興趣可以另開post 交流。

咁樣搞完之後,觀市同淘大呢兩個比較旺嘅區域,都會各有兩條線去TST,不過一條由尖東入,另一條就由佐敦入,但求食盡所有客。
但一個安達臣,已經可以搞到呢堆重組概念,推倒重來……

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3N280_FX8032 發表於 2016-7-22 01:30 | 顯示全部樓層

213X下星期六2016年7月30日開辦,加上現在九龍灣廠有批後備ATENU仲未上牌,我估213X好大機會用個批ATENUUC5066、UC5739、UC6073、UC6443、UC8463、UD4841、UE1562及UE2163
但問題得8部213X未必夠用。會唔會仲有其他車用呢?

喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
kmb71k 發表於 2016-7-22 05:10 | 顯示全部樓層
S3N280_FX8032 發表於 2016-7-22 01:30
213X下星期六2016年7月30日開辦,加上現在九龍灣廠有批後備ATENU仲未上牌,我估213X好大機會用個批ATENUUC5066、UC5739、UC6073、UC6443、UC8463、UD4841、UE1562及UE2163
但問題得8部213X未必夠用。會唔會仲有其他車用呢?

20分鐘一班尖沙咀循環線, 8架車夠晒用啦

以上回應,是否可行?是否合適?
kay 發表於 2016-7-22 07:24 | 顯示全部樓層
其實215X非繁都只係開緊8-10分 (7)14X開30分 (2)
13X開15分 (4)
213X開20分 (3)
219X開15分 (4)

未計26,一個鐘20班車入尖沙咀,又要照顧唔同地方

215X拆線唔好彩班次減半,藍田山都唔肯啦

唔改好過改就真,改得唔好就好似港島咁,倒晒d客搭地鐵
世界很簡單 人類很複雜
HF3204@243M 發表於 2016-7-22 08:25 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-21 23:10

215X系少數全日單靠觀塘市(觀塘 ...

你唔係諗住踢 215X 入去麗港城,殺 219X 吓話