hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X開辦消息

siusiupeople 發表於 2016-7-22 08:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-22 08:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2016-7-22 09:09 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-22 08:50
唔好危言聳聽, 觀塘市日塞夜塞, 藍田山無地鐵, 又有足夠客源,
點解唔可以比佢地飛走觀塘市? 淨係飛走觀塘 ...

係要處理呀,但細執一、兩條線?
一定會好多漏洞。

最尾,好可能一搞就牽涉十幾條線……

215X純粹單單拆成兩線,其實係好易出事。

1. 要記住,而家過左藍田站之後,係無得直接cut右線出去行觀繞,變左要左轉入去偉發道先上到觀繞。咁同而家行觀塘道比,慳嘅時間未必太多,只不過係少左觀塘道大塞車嘅機會。

2. 如果215X做埋興田就落將軍澳道去觀繞(另一條新線就平田開出,跟而家215X做返啟田、藍田站、觀市),咁只做廣田同興田嘅線,好可能非繁要20,甚至30分先夠客。

3. 專做藍田山果條線,可唔可以拉埋落油塘,食埋14X?
a) 咁行法,做唔到油麗,可以話做少左三份一個油塘;
b) 油塘要咁樣兜上山,就算真實車程未必慢太多,但觀感上一啲都唔好受。

所以唔好睇得咁簡單,單單拆215X,係無乜可能做到最好效果(特別係非繁);
要搞,就要拉埋其他線。
但咁搞法,我驚連「世紀大重組」都未必形容得好貼切……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
S3BL100 發表於 2016-7-22 12:09 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-22 08:50
唔好危言聳聽, 觀塘市日塞夜塞, 藍田山無地鐵, 又有足夠客源,
點解唔可以比佢地飛走觀塘市? 淨係飛走觀塘 ...
215X 非繁開8-10, 已經密過唔少尖沙咀線, 繁忙時間車鏈咁到,就算兩邊開15, 都絕對夠做有餘, 因為飛觀塘市肯定唔止快十分鐘咁少.

215X 非繁開緊 10 分班,就算拆完後開到 15 分班,都要出多接近一半車,到時你付鈔?

唔好誇大飛觀巿慳到既時間,觀塘道西行落隧道走線,唔經迴旋處,根本只有下晝打後先會塞車。
大部分時間,而家走線分分鐘仲快過停完藍田站後轉入偉發道上繞道

唔好忘記,而家藍田站後只係停多觀塘法院同創紀之城兩個站就走,過左鯉魚門道/將軍澳道交界後亦只係得兩支燈,
但原來轉入偉發道上繞道,一樣都係兩枝燈(茶果嶺道交界,同偉業街交界),但就肯定兜遠左少少,
不過咁行就應該無可能唔停容鳳書出面,換言之最多停少一個站

西行真係塞車的時候,藍田山都無幾多人要落尖沙咀啦。
夾硬為拆而拆,車程快唔到幾多,但觀巿客倉 10 分變 15 分一班,心理上分別好大,分分鐘倒客走,
資源又用多左,隨時得不償失

真係出事的係東行,不過如果可以全日啟福道天橋直落觀塘道,唔兜落偉業街/勵業街,已經食少好多支燈,慳到唔少時間。
下晝開始多人返藍田的時間,觀塘道亦開始塞車,呢個時候就值得開觀繞特車,但其他時間根本唔值得咁做

東行繁忙時間真係可以快 10 分鐘以上,但西行一定無可能,係你做打手做到連道路網特性都唔知

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-22 13:39 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-22 08:45
減班都要睇減左幾多, 215X 咁多架車, 要拆根本唔會疏得去邊.藍田山同觀塘市分家, 觀塘市客多左位坐, 藍田 ...

咁多架車代表會開咁多班車咩?非繁好彩既咪一條15一條20
唔好彩既兩條20
例子有68X

如果老九真係咁好死既
拆完兩條繼續10分鐘一班既全世界肯定舉腳支持
但事實係根本冇可能

而我想講非繁基本上有位坐
215X贏直接外
班次夠頻密都係好大既優勢
你話繁忙時間拆十數班車飛觀塘既冇問題
但非繁直係唔睇好囉
特別是藍田山來講215X市佔應該唔錯
就算觀繞吸引力提高都未必多幾多客

同埋車務而言
成個觀塘市中心都冇咩位再放線
落到觀碼/藍田站
同上埋藍田山唔差得遠
新線既overhead唔會少得幾多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
cong 發表於 2016-7-22 13:56 | 顯示全部樓層
angusovo 發表於 2016-7-22 15:23 | 顯示全部樓層

可唔可以取消14X加車開全日215P
215X/215P聯合班次
觀市繼續有密車搭
油塘亦有較密嘅特快車
但德田 啟田人就可能要等耐少少

是但開條14C/拉14入崇信街 同215X/215P做bbi補位
kmb71k 發表於 2016-7-22 17:40 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-7-22 00:25
213X 上秀 <-> 曉光街 <-> 協和街 <-> 裕民坊 / 觀市 <-> 佐敦 <-> 彌敦道 <-> 尖麼 / 尖東
215X 平田 <-> 啟田 <-> 藍田站 <-> 觀市 <-> 尖東 <-> 九龍公園徑 / 廣東道 <-> 九龍站
216X 廣田 <-> 興田 <-> 秀明道 <-> 樂華 <-> 淘大 <-> 佐敦 <-> 彌敦道 <-> 尖麼 / 尖東
226X 順利 <-> 順天 <-> 樂華 <-> 淘大 <-> 尖東 <-> 九龍公園徑 / 廣東道 <-> 九龍站
219X 廣田 <-> 高俊苑 <-> 油塘 <-> 油麗(茶果嶺道) <-> 麗港城 <-> 尖東 <-> 彌敦道 <-> 佐敦循環
224X 啟晴 <-> 啟業 <-> 麗晶 <-> 尖東 <-> 彌敦道 <-> 佐敦循環
98P 翠林 <-> 康盛 <-> 寶達 <-> 尖東 <-> 彌敦道 <-> 佐敦循環(提升至全日服務)

各條路線唔少重覆位, 兼且拆得太散
仲有你條216X, 廣田山上碌到去淘大先至入機隧
吸引力顯然比現在215X低好多

以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2016-7-22 23:35 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-7-22 08:25
你唔係諗住踢 215X 入去麗港城,殺 219X 吓話

我前面咪講左話搞親219X都冇好結果既,你話呢?用到219X一定用219X食油塘,洗咩走去搞條好地地既215X? 正如d人話濟,藍田山都幾BUY 215X...

只不過我覺得14X/215X個班次差佢太大,14X執雞力太弱,咁樣繼續30分班落去唔見得系好事囉...

油塘呢,就應該系過2次海快d既,所以我唔expect同港鐵鬥快,大部份時間都冇得鬥既...

又系果招,靠架鐵迫爆,迫得擠,令乘客回流巴士,咁早繁將軍澳線轉港島線太迫呀嗎,非常好,咁所以早繁14X咪迫到d客搭囉,話晒14X都唔算慢得過份...

最慘14X要痴住215X搵食,如果唔系,掉轉個時針行既話(213X/219X),然後班次做翻好少少,個客量應該會好過移加...

仲有,如果我學話濟,215X行觀繞,往九龍站方向一定系入平田兜個靚圈再藍田分科診所走人,點會咁白痴就去跟219X上橋架...

觀塘迴旋處一塞個龍尾可以去到過左偉發街既,果度走咁不如唔好改,放得215X上落觀繞就預左唔做藍田鐵路站上落山既電梯流水客,如果唔系點解我一開波話要make sure 16/38 流水力夠...

都系果句,215X其實冇藍田山一樣可以10分班(我都唔知點解觀塘道點解咁多人搭215X,唔好問我),所以一拆,215X keep 10分班其實冇得減車既,即系整體一定要加車...

所以我一開波就話,最慘藍田山油塘近黎冇咩大發展項目,會多過,例如安達臣咁既規模既住宅區出黎,所以好難說服到巴士公司為左救14X,要加車兼且仲要搞條做得好好地既215X...
TankKingEH9697 發表於 2016-7-23 00:31 | 顯示全部樓層

藍田山上除左繁時 真係諗唔到點養一條215x非繁真係靠創紀儲客
回程更甚
坦克王EH 9697