hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X開辦消息

eric278 發表於 2016-7-26 14:41 | 顯示全部樓層

九巴及運輸署已分別發出213X開線新聞稿及交通通告

九巴新聞稿:九巴開辦全新213X特快循環線
http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201607252363.html

運輸署通告:開辦九巴213X號線(安達 - 尖沙咀 (循環線))
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_46485.html

還看香港公交
kmb71k 發表於 2016-7-26 17:45 | 顯示全部樓層
我會覺得213X將來應該會食到唔少13X客
13X要經曉麗苑, 非繁經啟業麗晶, 車程比13X快唔少
將來13X削車俾213X不會是夢

以上回應,是否可行?是否合適?
carson911 發表於 2016-7-26 19:15 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-7-26 17:45
我會覺得213X將來應該會食到唔少13X客
13X要經曉麗苑, 非繁經啟業麗晶, 車程比13X快唔少
將來13X削車俾213X ...

你覺得九巴會咁做咩
13x繁時出到曉光街已經有大半車
就快頂閘
88開線啦
leungky0528 發表於 2016-7-30 17:33 | 顯示全部樓層

今日下晝試搭一次
成個秀茂坪無人等車咁
樂華就上左幾個
最後唔夠10個就去隧道

到輔警總部附近時
側面有架窗口位稍為多客啲嘅13X剛要轉入啟麗
似乎係寶達客居多

去到紅隧口附近理所當然塞車
依個時候見到另一架響對面經過
最後都剛好35分鐘到理工大學

回程沿途上車算多番啲
中途見到一架仲有些少人嘅13X準備轉入尖東
最後大約人25人左右就直去九龍灣
個人去到山谷道落車時,車程差唔多滿60分鐘
亦剛好見到另一架響差唔多位置
可以睇到呢個仲算係正常運作

另外依班車去尖沙咀行速稍慢
唔知係儲客定司機未熟定落雨行山要安全
乘客方面就有一定數量仲未理解走線
間中都聽到問去唔去到秀茂坪/寶達
TankKingEH9697 發表於 2016-7-30 18:02 | 顯示全部樓層
nick0102 發表於 2016-7-14 16:08
開左線秀明道同曉光街果頭應該易左上車,好事黎

去後山搭213x好過
坦克王EH 9697
Enviro50D 發表於 2016-7-30 18:46 | 顯示全部樓層
今日佐敦所見,UC6443@213X吉車遊街...
leungky0528 發表於 2016-7-30 21:59 | 顯示全部樓層

Enviro50D 發表於 2016-7-30 18:46
今日佐敦所見,UC6443@213X吉車遊街...

只能講成組路線整體知名度唔夠

睇左兩次首航
都幾肯定啲線注定唔會做到寶達市場
呢次加落去啲車只有攤長嚟還

另外今日見到有人去錯善達樓等213M落山,兼有通告
似乎九巴仲未意會到站位要執
siusiupeople 發表於 2016-7-30 22:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leungky0528 發表於 2016-7-30 22:25 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-30 22:06
40P 第一日回程都坐唔滿, 咁又點? 第一日作得準?

我無講過佢地差
只想強調我幾次都見唔到寶達人有動力行出去等呢批安達車
你見我上面都有提到後上嘅13X窗口多人,到尖東仲有唔少呢點
既然如此,結論未係213系再多客,都唔會令寶達肯主動放番走資源
呢個觀塘山未來一段時間繼續要俾某啲人串所謂資源過盛

213X靠秀茂坪一帶應該夠客做
siusiupeople 發表於 2016-7-30 22:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽