hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴油塘-長沙灣線編號揭盅
開啟左側

[路線消息] 九巴油塘-長沙灣線編號揭盅

YY487 發表於 2016-7-14 22:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
VOLVO‧MV6593 發表於 2016-7-14 22:42 | 顯示全部樓層

delete,有人講左我正想講既野
leungky0528 發表於 2016-7-14 22:47 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-14 22:18
其實214 當務之急係要跟40 出長沙灣, 做循環線停美孚再跟40 返油塘.
南昌街又斜又多燈, 睇見都唔開胃.
...

你提出個方案幾適合開P線去試

40始終俾舊時轉乘綁住
麗港城會唔會響呢點上直接放生,存在疑問
alsonchc 發表於 2016-7-14 22:49 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-7-14 15:49
咁呢條線咁樣兜法,又真係幾適合去行大運

係兜到黐線....根本就係大流水, 要係退休人士先會由油塘坐去長沙灣就好似1A唔會有人由秀茂坪去尖沙咀一樣

我有真係D擔心
油塘/藍田已有青山道小巴了
最多係四順/安達去黃大仙or長沙灣, 咁樣拉長條線效益麻麻

既然都做到咁, 不如上埋竹園郁埋2B啦, 九記想郁左好耐但苦無對策

理性討論+互相尊重
Haydn 發表於 2016-7-14 22:53 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-14 22:35
214 停黃大仙至彩虹段,加番個214轉38/42C 唔難啦,
兩條都密到喊.

咁現階段我諗都係觀望下開線之後既客量分佈係點,同埋target相近既路線客量
因為我覺得214既重點會係東九沿線<>深水埗,所以睇下214仲有2F同42既客量有咩轉變

當條線係西九既重點係長沙灣既話,我唔反對改線 (但係明顯地區會實反,因為深水埗區連美孚都無全日巴士直去觀塘市中心,要硬食轉車,要快既話仲要加價);
但係如果條線西九開去到深水埗先有多d客,咁我對於214改線就有保留la

alsonchc 發表於 2016-7-14 22:55 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-14 22:35
214 停黃大仙至彩虹段,加番個214轉38/42C 唔難啦,
兩條都密到喊.

本身班四順/彩雲/秀茂坪客去葵荃青, 都係會用38/42C BBI
而家214落去38/42C BBI充其量都係質大214條數,

3M 13M 23M 29M 本身客量都未飽, 左手交右手似乎未用盡資源

理性討論+互相尊重
S3BL100 發表於 2016-7-14 23:00 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2016-7-14 22:53
咁現階段我諗都係觀望下開線之後既客量分佈係點,同埋target相近既路線客量
因為我覺得214既重點會係東九 ...
當條線係西九既重點係長沙灣既話,我唔反對改線 (但係明顯地區會實反,因為深水埗區連美孚都無全日車去觀塘市中心,要硬食轉車);
但係如果條線西九開去到深水埗先有多d客,咁我對於214改線就有保留la

但問題就係,條線兜到咁,根本唔好 expect 長沙灣執到太多客。
碧雲道係想要有條返工線去深水步長沙灣,但行車時太長啦。

深水步非繁正路係一定會多客過長沙灣,但而家定線行南昌街;
如果調轉,蝴蝶谷上落,擺欽州街,其實深水步行車時間唔會有太大分別,何況而家深水步站位都係唔靚

所以點睇都應該將條線深水步段調轉行,先係俾最多人慳最多時間

fb.com/scientisthk2usa/
cong 發表於 2016-7-14 23:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-14 23:03 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-7-14 22:55
本身班四順/彩雲/秀茂坪客去葵荃青, 都係會用38/42C BBI
而家214落去38/42C BBI充其量都係質大214條數,
...

小人係想 214 只做長沙灣美孚,代 40 長沙灣美孚段,去觀塘巿中心請轉 38 42C 等線

但條線咁做一定唔會夠客,況且深水步非繁比長沙灣多客唔少,咁做等同將 214 最大客源趕走

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
alsonchc + 1 英雄所見略同

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
alsonchc 發表於 2016-7-14 23:06 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2016-7-14 22:23
但係一條線觀塘市中心同安達只可以2揀1,唔覺214取代到40係美孚既地位wo
反而之前好多方法,例如38、42C、 ...

38 42C以現時既情況無可能落美孚了, 相信大家都知北葵已經捨棄不得
40現時係唯一一條線由黃大仙去美孚
因為40, 所以290/A更有條件飛美孚,
再睇返九記官方思路, 290/A係有設同40 BBI, 由「將軍澳-->美孚」

由此推斷, 40做美孚已成絕對定局

另一角度
其實40美孚客唔算少
東行唔駛講啦
西行上下繁都至少有十幾二十人
非繁更加成條線唔多人, 仲SKIP美孚就雪上加霜

再加埋40已綁死2A/6D BBI去九龍城

所以40係鐵定離唔開美孚
理性討論+互相尊重