hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴油塘-長沙灣線編號揭盅
開啟左側

[路線消息] 九巴油塘-長沙灣線編號揭盅

hon_son_wilson 發表於 2016-7-14 23:45 | 顯示全部樓層

alsonchc 發表於 2016-7-14 23:40
咁睇返當年BRPP, 荃葵去九龍城唔係咁多客者

而認認真真做6D係我含糊, 我想表達係酌量加班落6D

我意思係6D轉乘觀塘路線。
Ravenclaw 發表於 2016-7-14 23:54 | 顯示全部樓層
影響現有路線:

1. 條線補左荔枝角道翻白田果段,同時分走86C落山果堆流水...

2. 執42雞...

3. 視乎班次,有機會進一步影響2B/2F既客量...

leeallen 發表於 2016-7-15 01:03 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-14 23:54
影響現有路線:

2. 執42雞...

唔知 214 定 42 會快尐呢?

ATENU1198 (UR1585) @ 619
GW4866 發表於 2016-7-15 02:19 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-14 23:21
宜家青衣係要線直出東九, 38 東行唔經葵芳, 屈上北葵唔順路, 所以我先話搵38 食埋葵芳美孚,
最重要係38落 ...

咁改既話彩虹道搵返40做啦
大窩口至石英徑原先有42C去到,40P補唔到位

另外經美孚問題我建議繁時同非繁分別用兩條線做
繁時照開40A改由葵涌邨開,非繁搵38經埋
38東行經興芳路出九龍,做埋新都會,西行就沿葵涌道去到葵安道先入去
去新都會/智芳街就係葵芳商場落車行返過去
當然最好美孚搵過第二條做,38經美孚同宜家行上路差唔多時間
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2016-7-15 02:23 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-7-14 23:06
38 42C以現時既情況無可能落美孚了, 相信大家都知北葵已經捨棄不得
40現時係唯一一條線由黃大仙去美孚
因 ...

行緊上路緊係無可能屈返落美孚啦
40P有全日38/42C咪有得傾(完全改走唔經上路)
我比較睇好甩走38

同埋40荃葵唔多人你睇下點解先
有42C/290/290A/鐵/紅小兼快過你又密過你,
你40仲要兜美孚咁慢哂時間,得38客可以搶下(同路段打和/38東行唔經葵芳)
同樣地,美孚係尾站先至受當區歡迎
成組線重組將40再提速真係做唔到?睇下有無心做者

BBI係可以搵234X之類既線轉
打開門,行出去,去遠啲!
AVD1 發表於 2016-7-15 05:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-14 23:00
但問題就係,條線兜到咁,根本唔好 expect 長沙灣執到太多客。
碧雲道係想要有條返工線去深水步長沙灣 ...

反而我對繁時我又唔係話好擔心,
假如真係夠客未開分支,呢樣就應該唔係難事,最少九巴近年都有做。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-7-15 05:06 | 顯示全部樓層

leeallen 發表於 2016-7-15 01:03
唔知 214 定 42 會快尐呢?

忽然其想,
既然 42 同 214 起深水埔區有機會重疊,加上旺角去四順又有 27,
其實係唔係可以考慮下拎 42 去改做?

我意思係指保留 42 現時由長康至美孚一段,再之後就跟現時 40 直去九龍東,但先經觀塘先再返入去四順(甚至如果四順個邊可以放棄 42,咁就將 42 搬去擺觀塘或者藍田)。

最少有以下優點:
1)將 40 拉走
2)青衣南及荔景有條較快路線前往九龍東
3)解決與 214 重疊 o既問題

問題有一點需要解決就係荔景山冇左條線去九龍城個邊,
45 係去土瓜灣個帶,到時係有需要加返個 BBI 比 30、42、45、46 去轉 2A(美孚)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
siusiupeople 發表於 2016-7-15 08:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hon_son_wilson 發表於 2016-7-15 09:59 | 顯示全部樓層
請問哩處主題討論緊油長線抑或荃葵青觀塘線?
eric278 發表於 2016-7-15 16:05 | 顯示全部樓層

其實現時油塘、藍田已有紅色小巴往返青山道(油青線,收$13)
6P、214開線後,其實會否導致油青線紅小客量受到影響?

還看香港公交