hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問新城有什麼新地盤可以發展
開啟左側

[問題] 請問新城有什麼新地盤可以發展

053h4 發表於 2016-7-14 20:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
jocosben 發表於 2016-7-14 21:54 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-7-14 19:21
係指投摽類似黃巴士既路綫

由內地口岸去本港口岸

所謂既黃巴士牽涉三個地方,根據之前報道係會由港珠澳三地設立合營公司去營運,所以又係唔會有投標的
至於港方口岸到香港市區,就由A線繞經口岸搞掂,大致都係跟番現時龍運同城巴機場專營權去劃分
如果將來港珠澳大橋多人用,城巴一樣可以係港島九龍專營權下開拓新生意,龍運城巴各有各做姐
hokachung 發表於 2016-7-14 23:32 | 顯示全部樓層
其實點解無人提東涌(北)?
呢區黎緊會多唔少人住,而且又比較遠離港鐵,但係宜家只係得一條全日E21A出九龍
kmb71k 發表於 2016-7-14 23:45 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-7-14 20:43
新城交牌九巴做埋正名港巴係時間問題
版友你真風趣

真係 "創作力量同幻想 會嚇你一跳"

以上回應,是否可行?是否合適?
ccicoltd 發表於 2016-7-15 00:34 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-7-14 20:14
新巴依家做條796X都有心無力咁
唔睇好佢有足夠資源攬走成個將南新發展區
...

重推 S796,將軍澳站接駁
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ahken 發表於 2016-7-15 01:17 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-14 18:28
新城一日仲係不思進取既就繼續係大西北同柴小過世啦
黎緊港珠澳同油荃支標都唔落下本投吓既話
就真係靠過海 ...

冇錯,真係得番屯門同柴小有得做
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
AVD1 發表於 2016-7-15 07:33 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2016-7-14 20:19
對家有 960P wor
我驚到時城巴只可以憑 N969 成功奪得洪水橋通宵過海獨家營運權
...

講真,通宵線其實都只不過係雞肋線而已,
城巴分分鐘都未必想做 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
leochill 發表於 2016-7-15 08:12 | 顯示全部樓層
點解洪水橋及北區嘅新發展區嘅新線一定會畀晒九巴做?
無錯,而家九巴好積極咁去插旗,但有包單寫住一定會喺新區開放後都畀九巴做晒嗎?
唔係話九巴一定做得唔好會失去新路線,亦唔代表我支持新城,但需要以為九巴大晒,
試想下,假如一巴獨大,更加唔係政府持有,對市民大眾有好處嗎?
053h4 發表於 2016-7-15 09:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cx734 發表於 2016-7-15 11:32 | 顯示全部樓層

我覺得新世界當年入標做巴士,
純粹為左想住專利巴士公司身份的便利發展去地產,
例如將巴士廠地皮補地價去起樓,
不過依家咁的社會時勢, 政府比唔到新世界咁做,
所有新批的比專利巴士公司的地,
唔比公司補地價做其他野,無左專營權要交出來
每日在長命斜等車的乘客