hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建714重組 3周年回顧
開啟左側

新創建714重組 3周年回顧

brianso198 發表於 2016-7-16 00:45 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2016-7-16 00:40
首先,我查唔到咩叫柴小公司....食得架?

係囉,就係堅尼地城-西營盤真係冇乜人坐,客量差,仲要俾$5.3,但堅 ...

我唔介意18X送畀柴小,
但好介意一部車都唔畀返沿線居民就拎去柴小...

呢個就係成日畀人罵既主因...

根本18X呢種客量係得一個下場,
只係巴士公司好想留住條線先至做呢個方案出黎,
點知個方案將以前開線受害果班全部得罪哂一齊出聲...

同埋,
2號、甚至連722近年下繁可以金星之後都開始做唔掂,
呢間巴士公司有無解決問題?

722下繁時開15分鐘一班非繁時開12分鐘一班是甚麼邏輯?
gu9434@24 發表於 2016-7-16 00:47 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-16 00:14
之前好似試過用25名義去做...
不過一句講哂,
呢間公司連自己應該同想做乜客都唔知...

咁都未算最慘

701同702既例子已經話你知多個客仲要蝕多左錢
但又減唔到班果種無奈

好在701要經過低排區
如果唔係應該全線食60XX

city_alexander 發表於 2016-7-16 00:52 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-16 00:54 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2016-7-16 00:52
留低18X,但班居民唔坐,咁有乜意思
如果班班keep住15-30人坐,ok fine
爭取一輪,留低,但唔坐,咁點解阻止我 ...

果句,
如果佢係新增資源做呢條線我絕對唔介意送走佢,
但而家個情況係咪咁?
成條線北角最多客你一個唔該送走佢,
之後到鰂魚涌一個唔該又送走埋佢,
新創建早年咁樣對鰂魚涌北角居民,而家人地唔嘈先奇...

再講,
太古城班議員有出過問卷調查,
結果唔支持18X入城既居民係唔少...

因為佢地擔憂18X會引致720服務進一步削減...

city_alexander 發表於 2016-7-16 00:58 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-16 01:02 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2016-7-16 00:58
我相信82找數機會大過720

太古城呢D位鍾意720既程度係超乎大家想像,
早幾年720P話要提早尾班車結果畀議員篤爆新巴條數係錯到離譜, (佢地集中去數尾果兩班車)
連運輸署班人都數到同議員條數係相近既時候,
呢間公司信唔信得過?

同埋佢究竟想將呢條新18X打造成一條咩線?
就算太古城直出中環時間都仲係輸畀地鐵,
筲箕灣總站個圈圍落黎住既人唔係人多仲要個地鐵站係佢隔離...

咁我好似而家咁樣正正經經整條柴灣東直出,
受歡迎額外加班好過而家呢個唔三唔四上落東區走廊次數仲要多過110既神話囉...

其實一條20分鐘一班既線仲要咁樣兜筲箕灣個圈,
其實衝上去搭682可能唔慢得去邊...

682如果個價錢同82係一樣既話去柴東/小西灣果班好大機會去哂682...
石頭 發表於 2016-7-16 01:10 | 顯示全部樓層

其實25都好有問題, 灣仔去寶馬山我一定唔會搭佢,

去完維園泳池, 兜返去天后廟道先上山, 但怡景道又唔岩搭,

咁我去等25A/26咪仲好?起碼25A密車D先, 銅鑼灣上山既話, 仲慘, 輸九條街俾小巴, 甚至搭108好過~

道路設計問題? 咁一係來回都行外面告士打道, 來回都經天后廟道,

一係直去新時代上山, 天后廟道落好過~
boco1211 發表於 2016-7-16 01:50 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2016-7-16 01:10
其實25都好有問題, 灣仔去寶馬山我一定唔會搭佢,

去完維園泳池, 兜返去天后廟道先上山, 但怡景道又唔岩搭, ...

但係就算咁兜, 25都係快過25A上山, 可以執到少少客
如果真係好似你咁講直去新時代上山, 天后廟道落, 就不如cut咗佢, 有眼你睇, 25C係因為上山太慢而死

好過23B, 唔知點解行禮頓道, 來回都執唔到客

ahken 發表於 2016-7-16 03:21 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-16 00:54
果句,
如果佢係新增資源做呢條線我絕對唔介意送走佢,
但而家個情況係咪咁?

我都會明白太古城對18X既隱憂,因為以呢間公司既作風,必定係會向720下毒手⋯⋯所以都一齊反對⋯⋯
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| kay 發表於 2016-7-16 07:33 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2016-7-16 00:52
留低18X,但班居民唔坐,咁有乜意思
如果班班keep住15-30人坐,ok fine
爭取一輪,留低,但唔坐,咁點解阻止我 ...

問題係

18X當年邊度爭取得最勁?西區
18X當年邊度抽車最勁?東區,西區代價只係18縮短

依家西區無人搭,連累東區(SKW-NP)無左6部車,根本講唔通

你呢D口吻其實根本就係當班居民係傻,以為佢地唔理解前因後果,就可以側側膊博過關囉

新創建做重組以前都係咁,但同一招數,玩咁多年比人識穿晒
結果今年大量重組係要撤回

對新創建班管理層黎講,簡直係當頭捧喝

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 當頭捧喝

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜