hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建714重組 3周年回顧
開啟左側

新創建714重組 3周年回顧

ma212223 發表於 2016-7-16 10:02 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-7-16 00:14
之前好似試過用25名義去做...
不過一句講哂,
呢間公司連自己應該同想做乜客都唔知...

25一來唔停長康街
二來分域街入內街
點會work?

既然西港島線通車都可以幫2加班
倒不如正正經經幫2提速行清風街
25走去大坑保位好過
一出RDP   要去鵝頸橋?
 樓主| kay 發表於 2016-7-16 10:41 | 顯示全部樓層
25改道根本就係騰出怡和街比其他線
世界很簡單 人類很複雜
cruisesnet 發表於 2016-7-16 21:51 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-7-16 10:02
25一來唔停長康街
二來分域街入內街
點會work?

柴小吾抵得2仔收你4.1行清風街

Ravenclaw 發表於 2016-7-17 01:11 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2016-7-16 01:10
其實25都好有問題, 灣仔去寶馬山我一定唔會搭佢,

去完維園泳池, 兜返去天后廟道先上山, 但怡景道又唔岩搭, ...

百德新街上山計,同一時間起步,25通常快25A 30秒 - 4分鐘 到 衡峰閣...

一齊到都試過,但什少...

除左星期六,灣仔系應該見車就上...

25好耐之前,只系翻學時間先會繞經天后總站,移加就全日兜,希望做電梯線,同49M搶飯食,但當然個結果系,除早繁外,見到25黎都唔上...

因為架系先天后廟道再雲景道,小巴掉轉,而雲景道先系寶馬山心臟地帶,咁所以,好正常...

星期六上寶馬山,最好行入百德新街搭小巴,因為聖保錄果度通常塞到飛起,然後會搞到電車路2個方向都積到車龍,西行有時條龍有時可以遠到去炮台山,咁所以無論25、25A、49M小巴上山,都會受到波及,得25小巴大坑道天橋直衝上山先可以避開塞車...

道路設計問題,25一定要咁樣兜上天后廟道,而天后廟道下段25系獨市位,雖然有49M小巴,但果頭要求要低地台(其實25我好似從未見過有輪椅客坐佢去天后廟道下段)...

25個方案果次系比人行政指令既,但其實類似既方案好似2009年定2011年已經開始出,不斷LOOP到2013年,主要系想慳怡和街QUOTA同早繁分流18P/619既客...

移加25系分流到18P/619既客,d人肯上既,但分流既力度已經比以前細左,因為25翻工時間,唔系空車落山...

25改快頭果年,寶馬山人一樣唔BUY佢翻工,系自從佔中之後,d 25近8點半到炮台山既班次,先識坐滿落山...

頭果年,系做到25A以前落山既工作,成堆水魚比$6.90落炮台山地鐵站,移加少左,一系落到炮台山,加車就冇客,一系就有,然後繼續坐到中環先清倉...

25C想當年就系新時代上山,但其實除早繁比城市花園既人唔洗走埋去新時代迫之外,冇咩作為...

天后廟道落山,巴士公司肯定唔會再做...

想當年天后廟道下段,沿路全日只有26人上車,移加炮台山道落山,停一個炮台山站,佢上客數,早上一班車執到既雞可以有接近30人...

全日26人 VS 一個站一班車上30人,改翻行天后廟道落山既機會系接近0...
Ravenclaw 發表於 2016-7-17 01:32 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2016-7-16 01:50
但係就算咁兜, 25都係快過25A上山, 可以執到少少客
如果真係好似你咁講直去新時代上山, 天后廟道落, 就不 ...

25C死並唔系因為佢上山慢,以前25A/25C黎到,d人照上既,之前d勵德公公婆婆唔介意同你遊完寶馬山先翻勵德,涼下冷氣而已,而且25C系真循環...

emm...其實應該咁講,巴士公司一直以黎都想將寶馬山落炮台山站既工作交比25,之前好幾個方案,個分別只系25A/25C之中,死剩果條,佢想叫25A定25C而已...

冇記錯,最初09定11年果份方案,系叫25上山跟25C上,落山跟25A落,然後飛清風街天橋,當然天后廟道下段即刻BAN啦...

然後後來就25上山唔改,但落山改飛清風街天橋,而殺25A,咁就到勵德邨嘈話上山服務被削...

希望我冇記錯啦...

23B就經典囉,東行呢條線既行法系完美地趕走晒d客,先唔理西半山有冇客...

23B,因為要入禮頓道,趕左灣仔上山既人走,然後因為入禮頓道,百德新街呢個客倉既客用唔到,又趕走埋...

而寶馬山同勵德邨,最多上山客既,就系灣仔銅鑼灣,23B系完美地做唔到呢堆人,老新真系『天才』...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 老新真系『天才』

查看全部評分

ahken 發表於 2016-7-17 01:46 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-7-16 21:51
柴小吾抵得2仔收你4.1行清風街

冇錯⋯⋯行清風街天橋的話叫柴小公司面子何存?暗示左CUT 18錯了?唔可能的了⋯⋯

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ksmbh 發表於 2016-7-17 02:17 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-17 01:32
25C死並唔系因為佢上山慢,以前25A/25C黎到,d人照上既,之前d勵德公公婆婆唔介意同你遊完寶馬山先翻勵德 ...

23B係咪因為怡和街QUOTA先入禮頓道?
Ravenclaw 發表於 2016-7-17 02:28 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-7-17 02:17
23B係咪因為怡和街QUOTA先入禮頓道?

23B西行應該系想『幫』56小巴手既,不過最終當然系幫毛毛啦...

禮頓道、大道東都唔夠多人住...

不過唔知點解連勵德都唔多人用佢去翻學,可能太慢啦...
 樓主| kay 發表於 2016-7-17 08:29 | 顯示全部樓層
25C死並唔系因為佢上山慢,以前25A/25C黎到,d人照上既,之前d勵德公公婆婆唔介意同你遊完寶馬山先翻勵德 ...

當年殺25A,新創建叫人搭23A/26

好啦,依家整條新25A,一次過殺晒23A/25C,仲化算

不過新巴點都好,25無客點都要留
世界很簡單 人類很複雜
ksmbh 發表於 2016-7-17 23:05 | 顯示全部樓層

25寶馬山多返工客都係得8-9AM個幾班車
炮台山食幾多返工客完全視乎前面有冇18/P/619/X搶客

以前一班25A放工時間都可以炮台山鐵落30個客
而家25得返早繁返工一兩班車落到咁多客
班客點都有部分轉會小巴啦.

行炮鐵好過天后廟道落山有得執雞
但行清風街內告
就倒走曬大坑同流水客
所以過左早繁就拍蚊咁
不過做收6.9既貴線
新記點都會繼續做既