hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212線
開啟左側

九巴212線

siusiupeople 發表於 2016-7-20 21:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2016-7-20 21:47 | 顯示全部樓層
當年如果肯2+8P

今日就唔會咁慘話無左212渣都無

原先2+8P,就係應對蘇屋重建+荔枝角道少人搭既艱難日子
同埋為212取消鋪路

依家蘇屋重建完,都無需要去紅磡搵客啦

212根本上九巴自己有份整死佢,班次由個位數變10/12分,再變成15/20分

近年班次越整越疏,等車加塞車,咁痛苦行程無人會願意搭..

世界很簡單 人類很複雜
S3BL343@66 發表於 2016-7-20 22:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-20 21:47
當年如果肯2+8P

今日就唔會咁慘話無左212渣都無

依家 212 都死硬
以 2 + 8P 的走線,仲邊有人會咁得閒經尖沙咀,慢慢坐落去咩 ...
kei_hk 發表於 2016-7-20 22:07 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-20 21:37
最慘就係佢改唔成特快, 如果唔係可以搶小巴鐵路的客返來填番流水客條數.

...

自從有了紅VAN 去美孚(+荔枝角) 及荃灣後﹐30X的客量都比以前少了。

有埋西鐵去到紅磡後﹐應該又再少一批人﹐這批人寧可在火車站轉一程車去紅磡區﹐都唔選30X。

好彩﹐30X仲有中間的流水客﹐執下212的死雞﹐暫時來講最多cut班﹐如果唔係命運會同212相同。
講真黃埔開出﹐要幾耐才可離開紅磡區?   離開紅磡區又面對一大塞車位置﹐點解我唔支持坐鐵?

淨番可能會係旺角至荃灣的跨區流水客﹐真係用來出入紅磡區﹐應該少之有少。
九巴/政府留這條線﹐當係叫做多一個選擇﹐沿地鐵線行﹐一旦地鐵爆鑊都有條巴士線救下命。

一個唔該﹐地鐵整部$2機於油站位﹐經何文田站有優惠﹐那時我真係笑爆咀﹐真係睇下九巴去西九龍區(不包括尖沙咀及佐敦)的巴士線點做。

KG1428 發表於 2016-7-20 22:33 | 顯示全部樓層
咁18可以CUT得

18大部分服務範圍同MTR重疊
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
peterkwan 發表於 2016-7-20 22:42 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-20 21:37
最慘就係佢改唔成特快, 如果唔係可以搶小巴鐵路的客返來填番流水客條數.

...

今年九巴代表都出左聲怪班議員當初唔支持, 惟有寄望下年睇下 30X 又有咩新搞作出場.
peterkwan 發表於 2016-7-20 22:58 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-7-20 22:07
自從有了紅VAN 去美孚(+荔枝角) 及荃灣後﹐30X的客量都比以前少了。

有埋西鐵去到紅磡後﹐應該又再少一批 ...

西鐵去到紅磡對 30X 影響唔係想像咁大, 講真西鐵影響 234X 咪仲大, 但 234X 死好命無比人減到 2 字頭之嘛.

黃埔開出要 8 - 12 分鐘先出到去漆咸道, 好視乎

1) 前面有無 15/85X/796X 阻住 (都唔明點解呢幾條機利士南道站要分開擺, 唔擺埋同 3B/5C 佢地一齊).
2) 紅磡南道盞"人手控制"交通燈 (因為無定向, 左轉入紅磡南道盞紅燈時長時短, 最長可達近兩分鐘).

hokachung 發表於 2016-7-20 23:08 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-7-20 19:19
你似乎唔記得仲有何文田站

德民街行去蕪湖街尾就會去到

根本連蕪湖街都唔駛經過,黃埔站A/B出口就係德民街
Gary_B 發表於 2016-7-20 23:12 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-7-20 23:08
根本連蕪湖街都唔駛經過,黃埔站A/B出口就係德民街

根本成個黃埔新村搭鐵仲方便過黃埔九期最篤個座
leungky0528 發表於 2016-7-21 00:24 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-7-20 22:33
咁18可以CUT得

18大部分服務範圍同MTR重疊

18中間經另一面山、山腳同大角咀
已經夠佢做出俾212更多種客

當然,要響佢可以維持班次嘅前提下