hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/城巴117新增假日服務消息
開啟左側

[路線消息] 九巴/城巴117新增假日服務消息

GR1473 發表於 2016-7-22 17:03 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
SB6206 發表於 2016-7-22 17:13 | 顯示全部樓層
Welsh 發表於 2016-7-22 12:02
全職 117 組別字軌負責

另外兩城兩九對開 四轉車

60分鐘一個單連抖,估計到深水埗後應該有5-10分鐘抖; 而到跑馬地則是TB/MB的時間(城巴)。
siusiupeople 發表於 2016-7-22 18:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-22 18:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2016-7-22 19:13 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-22 18:59
117 其實都夠客開20 分鐘一班.

我會覺得117主要客源多數都係銅鑼灣時代廣場跑馬地唔係冇客,但唔係話真係好多果隻

呢批客最接近替代品就係班次密得多嘅112

要做得更密我諗前題係先要同112站位整合先
當然涉及時段客量之類,咁就無辦法啦

不過我會覺得,做大117某程度更加符合巴士公司利益
lsc04d11 發表於 2016-7-22 19:24 | 顯示全部樓層
有冇機會星期日及假期班次係城巴做哂?

我都深信117假日需求冇咁高,如果唔係點會咁狠心冇服務。城巴黎家麻,試行左真係多客,你估佢唔會積極爭取延長(服務時間)咩?
leungky0528 發表於 2016-7-22 19:37 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2016-7-22 19:13
我會覺得117主要客源多數都係銅鑼灣時代廣場跑馬地唔係冇客,但唔係話真係好多果隻

呢批客最接近替代品 ...

堅拿道東同西巴士站始終隔左馬路
行到去又要響窄位逼住排隊
實在唔可以想像好多客幾分鐘前睇住ETA行去搭117
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-22 19:40 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-7-22 19:37
堅拿道東同西巴士站始終隔左馬路
行到去又要響窄位逼住排隊
實在唔可以想像好多客幾分鐘前睇住ETA行去搭1 ...

117 睇開車時間表都得
果個位仲有 171 去相近目的地
其實響果度等都等得過
反青沙撐獅隧
siusiupeople 發表於 2016-7-22 19:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leungky0528 發表於 2016-7-22 19:45 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-22 19:40
117 睇開車時間表都得
果個位仲有 171 去相近目的地
其實響果度等都等得過

我明白佢主力係做171替代
只想強調佢好難做到112替代